Kristi förklarings dag

Den här helgdagen har temat Kristus förhärligad. Dagens bibeltext berättar om när Jesus tillsammans med tre av sina lärjungar gick upp på ett berg för att be. Där förvandlades Jesus plötsligt: hans ansikte sken som solen och hans kläder blev vita som ljuset.

Ser över axeln på en människa som lyfter sin hand mot den strålande solen som är påväg att gå ner över havet.

Förhärligandet var vändpunkten i Jesus liv. Apostlarna fick med egna ögon se hans gudomliga härlighet och höra Guds röst (Matteus 17):

“Detta är min älskade son, han är min utvalde. Lyssna till honom.”

I många länder firas Kristi förklarings dag före fastetiden börjar. Det beror på att påsken kommer efter händelserna på förklaringsberget. I Finland och Sverige har Kristi förklarings dag sedan 1500-talet firats i juli. Mer om helgdagen i Kyrkoårskalendern

Ett tema som inspirerat konst

Många bildkonstnärer har blivit inspirerade av den här bibelberättelsens visuella karaktär. Många altartavlor föreställer händelserna på förklaringsberget. Ljus och klarhet används ofta som symboler för verkligheten i livet efter detta. Temat återkommer i den liturgiska färgen för helgdagen som är vit, högtidens färg.

En människa som söker riktning i sitt liv kanske önskar sig en erfarenhet av att bli förhärligad. I Herrens välsignelse ber vi Herren att låta sitt ansikte lysa över oss. Heliga Brigitta uttryckte samma sak med orden: Herre visa mig vägen och ge mig kraft att vandra den.

Tillbaka till toppen