Du är alltid välkommen till kyrkan för att stilla dig en stund. Om du vill prata med någon är det också möjligt. Ifall du skulle råka ut för en kris eller olycka ute i världen behöver du inte klara den ensam. Förutom ett nätverk av vänner och släktingar kan du vända dig till dem som jobbar i kyrkan.
På kartan hittar du alla verksamhetspunkter för arbete bland utlandsfinländare. Tilläggsinformationen är på finska.
Blå hus: här verkar finländska präster. Vid en del punkter bor en finländsk präst året runt. Under vintersäsongen arbetar turistpräster och -kantorer deltid i Spanien, Gran Canaria, Teneriffa, Cypern, Turkiet och Grekland.
Dessutom arbetar kyrkans samarbetspartner med finländare som bor och reser utomlands:
Ankare: Finlands Sjömanskyrka har verksamhetsställen i London, Hamburg, Bryssel, Rotterdam och Aten. I Polen och Irland har Sjömanskyrkan resepräster som turas om att besöka vissa orter.
Lila kors: Här jobbar anställda i kyrkans missionsorganisationer. De kan också träffa resenärer vid sidan av sitt vanliga arbete.
Gula kors markerar församlingar i Sverige som har verksamhet på finska.
Du kan gå i julkyrkan också under palmerna. För dig som reser bort till värmen under vinterhalvåret finns präster stationerade vid många populära turistmål. Församlingarna på solkusten är till exempel livliga centrum för den finska gemenskapen.
Vid de här destinationerna hittar du en finländsk församling som verkar året runt eller säsongsvis:
* Orten får besök av en resande präst några gånger per år.
London, Hamburg, Bryssel, Rotterdam, Aten
Dop, konfirmation, vigsel, begravning
Du kan bidra med din tid, erfarenhet och kunskap på det sätt som passar dig. Kanske skulle du bli bra som beslutsfattare i församlingen? Eller skulle du tycka om att leda till exempel en litteraturcirkel? Vill du hjälpa andra människor i området med deras vardagsproblem?
Du behöver inte ta på dig ett långsiktigt uppdrag. Kanske har du just den tid som behövs för att komma med och baka bullar till en bakförsäljning?
Ditt stöd kan också vara ekonomiskt. De flesta finländska utlandsförsamlingar sköter sin ekonomi i huvudsak självständigt. Utomlands har kyrkor inte beskattningsrätt, förutom i de nordiska länderna och Tyskland. Din kollekt eller gåva bidrar till att hålla i gång verksamheten och kommer till konkret nytta i det område där du bor.