Alla artiklar

1.1.2023

Boktips: Böcker om sorg för olika åldrar

Här har vi samlat tips på böcker med berättelser och tankar om sorg och att sörja.

Böcker för vuxna

Då vi bara hade nu

(Sandra Holmgård, Fontana Media, 2022)

Sandra Holmgård skriver om livet med sonen Oliver och om att förlora honom. Oliver var drygt ett år när han insjuknade i INCL, en obotlig sjukdom som bryter ner kroppens funktioner. Hans sjukdom hann prägla familjens liv i tre år. Trots sjukdomen var hans liv ett gott liv, fyllt av kärlek.

Livsviktigt – död, sorg och vägen vidare

(Red. Karin Ahlqvist och Gustav Lundborg, Argument, 2022)

En bok som tycker att vi behöver prata om döden och vill hjälpa oss göra det. Nio skribenter delar med sig av sina erfarenheter av när döden kommer nära. Boken innehåller också faktatexter om vad vi kan göra när någon dör, hur förberedelserna inför en begravning går till och vad som händer med oss i sorgen.

När världen inte längre är vanlig

(Pamela Granskog, Fontana Media, 2019)

En dag insåg Pamela Granskog att hennes mamma, som hade försämrats snabbt i en svår minnessjukdom, inte hade lång tid kvar i livet. Hur förbereder man sina barn på att mormor snart ska dö? Och hur klarar man tiden när en älskad människa gått bort?

Stanna alla klockor – Om att förlora någon, ta farväl, sakna, hoppas och undra hur livet ska fortsätta utan

(Red. Anna Ekman, Libris, 2017)

Den här boken innehåller dikter, tankar, litteraturcitat, krönikor och betraktelser om sorgen. Den vill bjuda på innehåll man kan ta till sig något av också då man inte egentligen orkar läsa någonting.

I sorgens tid

(John Vikström, Fontana Media, 2014)

Ärkebiskop emeritus John Vikström delar tankar kring och erfarenheter av sorg, växlande med bibelord och illustrerande fotografier. En vilsam bok som ger tröst och hopp.

Anteckningar under dagar av sorg

(C. S. Lewis)

C.S. Lewis (1898-1963) skriver ärligt och med sin kännspaka synskärpa om sin förlust av hustrun Joy. Han ger ord åt förtvivlan, frågor, tvivel och ilska – en kamp som också föder nya perspektiv.

Störst är kärleken

(Anja Porio, Fontana Media, 2009)

En bok om de känslor och tankar som kommer när den människa som har stått dig nära inte längre finns hos dig och sorgen har stigit in i ditt hem. Boken är avsedd att läsas litet i taget, dag för dag eller vecka för vecka. Utifrån innehållsförteckningen är det lätt att välja de teman som för ögonblicket är aktuella.

Sommarlandet

(Eyvind Skeie, Verbum, 2010)

Att förlora ett barn är något av det svåraste som kan hända en människa. När en god vän förlorat sin dotter satte sig Eyvind Skeie ner och skrev boken om Den Mörka Dalen, om Tröstens Ängel och Sommarängen.

Kan du förstå mig? – om livet, frågorna och sorgen

(Kerstin Dillmar och Lars Björklund, Argument, 2017)

En bok för själavårdare och andra som i sitt uppdrag möter människor i svåra livssituationer. Författarna skriver om lyssnande om empatins utmaningar och gränser, om möten med sorg och frågor utan svar.

Sorg hos barn – en handledning för vuxna

(Atle Dyregrov, övers. Björn Nilsson)

Atle Dyregrov försöker ge en bild åt läsaren över barns reaktioner vid sorg. Boken innehåller praktiska råd och tips.

Böcker för barn och unga

Hurdan är himlen?

(Monica Vikström-Jokela, Fontana Media, 2021)

En berättelse om himlen. Öppnar upp för diskussion och rogivande bilder.

Om du ännu fanns – Unga som mist en förälder berättar

(Mimma Olsoni-Broman, Fontana Media, 2011)

Fjorton finlandssvenska ungdomar berättar om sina tankar och känslor efter en förälders död, om förtvivlan och hopp. Med efterord av Hilkka Olkinuora.

Adjö, herr Muffin

(Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm)

Herr Muffin är ett åldersstiget marsvin. En gång var han stark och frisk, nu är han gammal, grå och trött. Han ser tillbaka på sitt liv, som varit långt och fint. Men en dag får han ont i magen, och en dag dör han. Boken behandlar livets gång och hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör.

Du kan lyssna till berättelsen på Youtube.

Alla små döda djur

​​(Ulf Nilsson och Eva Eriksson)

En varm sommardag startar tre barn en begravningsbyrå för att ta hand om alla små döda djur. En ansvarar för att gräva gravarna, en annan för att skriva dikter. En varm och humoristisk bok om att ordna begravningar för små djur. Boken behandlar döden på ett konkret och avdramatiserande sätt.

Grodan och fågelsången

(Max Welthuijs)

En vacker höstdag hittar Grodan en livlös koltrast på marken. Är den sjuk? Sover den? – Nej, den är död, förklarar Haren. Grodan och hans vänner ordnar jordfästning. De börjar förstå vad döden innebär – och hur härligt det är att leva.

Tillbaka till toppen