Hyppää sisältöön
Barn vid minnessten

Alla helgons dag

På alla helgons dag kommer vi ihåg våra nära som lämnat jordelivet. Förutom att vi då minns våra nära och kära avlidna, påminner dagen oss också om hoppet att ses igen.

Sedan andra världskriget har det i Finland varit tradition att gå till gravgården och tända ljus på gravarna. Idag är alla helgons dag en av de största helgdagar i Finland. Det är bara första advent, julafton, juldagen och skärtorsdagen som samlar fler människor till kyrkorna.

Ljushav på gravgården

Den enkla handlingen att tända ett ljus för att mota mörkret är en stark markering. Du sprider hopp i en mörk värld och visar konkret att ljuset är starkare än mörkret. Med ljuset ger du styrka och mod åt oss alla som sörjer och saknar.  
 

Om man inte har någon man vill tända ljus för, kan man ändå ta en promenad till närmsta gravgård. När man ser ljushavet och tänker på att vart och ett av ljusen berättar om någon som är död och som någon saknar, kan det kännas både vackert och sorgligt. Döden och sorgen är något vi bär tillsammans. Ingen är ensam om sorgen, inte heller om hoppet.

Foto: Juha Ryhänen

Parentation

I många församlingar ordnar man något som kallas parentation, där man räknar upp namnen på alla de församlingsbor som dött sedan föregående alla helgons dag. Parentationen ordnas ofta i samband med en gudstjänst på alla helgons dags kvällen. Sök efter information om när parentationen ordnas i din församling.

Gud, vår Far i himlen. I dag minns vi alla heliga och alla dem som dog i tron på dig. Vi tänker på våra kära som har lämnat oss och längtar efter att återse dem. Herre, hjälp oss att uthärda tomheten. Låt ditt ljus lysa över levande och döda. I Jesu Kristi namn. - Bön på alla helgons dag.