Pyhäinpäivä

Lyhty hautausmaalla.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä (aiemmin pyhäinmiestenpäivä) on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Pyhäinpäivänä muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä.

Jumalanpalveluksissa muistetaan viime pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.

Pyhäpäivän tienoilla monissa seurakunnissa alkavat uudet sururyhmät. Sururyhmäläisiä yhdistää läheisen ihmisen kuoleman tuoma suru. Sururyhmää ohjaa seurakunnan työntekijä, mutta keskeisessä roolissa on ryhmäläisten keskinäinen vertaistuki. Kirkko tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua myös puhelimessa ja verkossa. Nämä valtakunnalliset palvelut ovat käytössä kaikkialta Suomesta. Voit ottaa myös yhteyttä oman seurakuntasi työntekijöihin.

Surua käsitteleviä kirjoja

Martti Lindqvist: Kuolemaa väkevämpi
Martti Lindqvist: Surun tie
Reko Lundán: Ilman suuria suruja
Reko Lundán: Rinnakkain
Reko ja Tina Lundán: Viikkoja, kuukausia
Eeva Peura ja Tarja Tervahauta: Lapseni on poissa – kirja suruun

Takaisin sivun alkuun