Alla artiklar

1.1.2023

Vad passar som dopgåva?

Ett par små vita stickade tossor.

Vad ska man ge i dopgåva och vad ska det stå på dopkortet? Här får du några tips och förslag.

Dopet är en stor händelse. Gärna vill man att gåvan också ska vara något extra. Kanske vill du skriva något mer än “grattis” på kortet. En dopgåva och ett dopkort behöver inte vara något invecklat, dyrt och stort. Här är det verkligen tanken och syftet som räknas. För dig som ändå funderar på vad som passar till ett dop följer här några tips på gåvor och kort.

Dopgåvor – klassiskt eller praktiskt?

Vad ska man ge i dopgåva? Finns det något speciellt som en fadder eller mor- eller farföräldrar borde ge i dopgåva? Nej, det finns det inte. Du kan ge det du själv tycker passar som dopgåva. Här är några förslag:

  • En klassisk gåva, som ofta kommer från faddrarna eller far- och morföräldrar, är silverskedar att börja samla på. Servicen får sedan utökas vid dopdagar, födelsedagar, konfirmation, student och så vidare.
  • Ifall du inte vet vad du ska ge nu och vill investera i barnets framtid kan du öppna ett konto. Faddrarna kan till exempel öppna ett fadderkonto för barnet och senare använda pengarna på det kontot för att göra något roligt tillsammans med sitt fadderbarn.
  • En bok är alltid en bra gåva. Som dopgåva passar speciellt böcker med andligt innehåll, till exempel en barnbibel, en andaktsbok för barn, en bönbok eller någon annan bok som handlar om Guds kärlek och kristna värderingar. Barnboksklassiker av till exempel Astrid Lindgren, Tove Jansson, Zacharias Topelius eller Elsa Beskow är också en mycket fin och passande gåva vid ett dop. En bok är alltid en gåva för livet och något som barnet har nytta av, därför är vilken barnbok som helst en bra gåva.
  • Ett fotoalbum. Ett tomt album som familjen och barnet själva får fylla i. Som fadder kan du och ditt fadderbarn tillsammans fylla albumet med bilder av er tillsammans. Det passar också att en far- eller morförälder eller annan närstående tar sig an uppgiften.
  • Ge något som betyder något för dig, i relation till barnet. Något som fick dig att tänka på barnet eller något som har betytt mycket för dig och du vill ge vidare.
  • Praktiska gåvor. Ge sådant som ett barn behöver! Det behöver inte vara så fina, invecklade saker. Istället kan du ge sådant som barnet (eller föräldrarna) har praktisk nytta av nu istället för om tjugo år. Ett ordentligt blöjförråd kan ibland vara den allra bästa gåvan.

Dopkort

I många butiker finns färdiga “grattis på dopdagen”-kort. Ibland är det svårt att hitta kort med svensk text. Även om det finns färdiga grattiskort går det lika bra att välja något annat kort som du tycker känns rätt. Ett tips är att välja ett kort som för tankarna till liv, skapelse eller trygghet, eller som påminner om dopets symboler. Motiv med vatten, växter eller djur fungerar därför bra.

Här kan du läsa mer om dopets symboler och kanske hitta inspiration för ett passande dopkort.

Vad ska jag skriva på dopkortet?

“Grattis på dopdagen!” Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Dopet är ändå en fin och stor händelse och det är alldeles naturligt att vilja skriva något mer. Då kan du till exempel skriva någon personlig hälsning eller en dikt. Ifall du inte själv vill skriva en dikt så kan du här hitta några färdiga förslag.

Det bästa tillägget till ett dopkort är ändå en bibelvers. Bibeln är full med texter och verser som anknyter till dopet. Här är några förslag på bibelverser att skriva på ett dopkort:

Jes. 43:1
Nu säger Herren,
han som har skapat dig, Jakob,
han som har format dig, Israel:
Var inte rädd, jag har friköpt dig,
jag har gett dig ditt namn, du är min.

Ps. 121:5-8
Herren bevarar dig,
i hans skugga får du vandra,
han går vid din sida.
Solen skall inte skada dig om dagen,
inte månen om natten.
Herren bevarar dig från allt ont,
från allt som hotar ditt liv.
Herren skall bevara dig
i livets alla skiften,
nu och för evigt.

Ps. 139:5
Du omger mig på alla sidor,
jag är helt i din hand.

Ps. 139:13-16
Du skapade mina inälvor, du vävde mig i moderlivet.
Jag tackar dig för dina mäktiga under,
förunderligt är allt du gör.
Du kände mig alltigenom,
min kropp var inte förborgad för dig,
när jag formades i det fördolda,
när jag flätades samman i jordens djup.
Du såg mig innan jag föddes,
i din bok var de redan skrivna,
de dagar som hade formats innan någon av dem hade grytt.

Matt. 28:20b
Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Vad handlar dopet om?

Läs mera om dopet
Tillbaka till toppen