Alla nyheter

6.5.2022

Biskopar från tre kyrkor fördömer Rysslands anfallskrig och kallar till fredsbön

På måndag 9 maj klockan 15 ordnar tre kyrkosamfund en gemensam bön för Ukraina och för freden. Bönestunden ordnas på gården till S:t Henriks katedral, bara ett stenkast från Rysslands ambassad. 

Det är en öppen bönestund till vilken biskoparna inbjuder oberoende av kyrko- och religionstillhörighet. 

Bönestunden förrättas av emeritus biskopen för katolska kyrkan i Finland, Teemu Sippo SCJ, ärkebiskopen för ortodoxa kyrkan i Finland Leo, biskoparna i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Jari Jolkkonen, Kaisamari Hintikka, Bo-Göran Åstrand och Teemu Laajasalo. I bönestunden deltar också generalsekreteraren för Ekumeniska rådet i Finland Mayvor Wärn-Rancken som representerar metodistkyrkan. 

Efter bönestunden i S:t Henriks katedral ordnas ett evenemang där biskoparna fördömer Rysslands anfallskrig och vädjar till Ryssland om fred och att kriget ska upphöra. Efter det har representanter för massmedier möjlighet att ställa frågor.   

– Rysslands anfallskrig är ett brott mot internationell rätt och en synd mot Gud. Som kyrkor fördömer vi skarpt den ryska anfallsarméns ohyggliga grymheter. Idén om fred och Europa hör samman. Därför ordnar vi bönen 9 maj då vi firar Europadagen, säger biskop Jari Jolkkonen

Fredsbön måndag 9.5.2022 klockan 15, S:t Henriks katedral 

Bönestunden ordnas på gården till katedralen, på Fabriksgatans sida.  

Mera information: 
biskopens specialmedarbetare Satu Huttunen tfn 040 551 5851 och Simo Parni tfn 044 705 0603, Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 
teologiska sekreteraren Jelisei Heikkilä, tfn 040 728 9439, Ortodoxa kyrkan i Finland 
kommunikationsdirektör Marko Tervaportti, tfn 040 753 1713, Katolska kyrkan i Finland 

 

Tillbaka till toppen