Tillbaka till ordlistans förstasida

Kvinnor i ämbetet som präster och biskopar, kvinnliga präster och biskopar

Prästämbetet började öppnas för kvinnor i de flesta protestantiska kyrkor under slutet av 1900-talet. Den romersk-katolska kyrkan och den ortodoxa kyrkan begränsar fortsättningsvis prästämbetet till män.

De kyrkor som fattat ett positivt beslut om att tillåta att kvinnor vigs till präster anser att det faktum att prästerna i urkyrkan enbart var män berodde på männens ställning i det dåvarande samhället. Då den samhälleliga synen har förändrats och stöder jämlikhet mellan könen är det en konsekvent följd att prästämbetet öppnas för kvinnor. Inte heller anser dessa kyrkor att det finns teologiska hinder för detta.

Ämbetets öppnande för kvinnor har ändå väckt starka konflikter inom kyrkorna och varit en lång process.

Vägen till att öppna prästämbetet i Finlands evangelisk-lutherska kyrka

I Finland tog den första kvinnan, Wendla Ivaska, slutexamen i teologi 1913. År 1953 skrev man in i kyrkolagen vilka uppgifter en kvinnlig teolog har. Den första gången som en kvinnlig teolog anhöll om prästvigning i Finland var år 1955. I Danmark vigdes de första kvinnorna till präster år 1948 och i Sverige öppnades prästämbetet för kvinnorna på beslut av regeringen 1958.

I Finland röstade kyrkomötet om att införa kvinnliga präster första gången år 1963. Majoriteten röstade för men man uppnådde inte en kvalificerad majoritet, det vill säga 3/4 av rösterna, vilket skulle ha krävts för en lagändring. Kyrkomötet grundade då ett lektorsämbete för kvinnliga teologer.

Den andra gången kyrkomötet röstade om att öppna prästämbetet för kvinnor var 1976, men inte heller då nåddes kvalificerad majoritet. År 1978 fick lektorerna rätt att predika med tillåtelse av kyrkoherden, att bistå vid nattvardens utdelning och konfirmera. Vid den tredje omröstningen år 1984 förföll frågan om kvinnliga präster igen med rösterna 73–32. Beslutet ledde till en våg av utskrivningar ur kyrkan.

I november 1986 fattade kyrkomötet ett positivt beslut och det vann laga kraft från början av år 1988. Kyrkan beslöt att behålla lektorsämbetet men församlingarna ändrade ändå de flesta av lektorstjänsterna till prästtjänster.

I mars 1988 vigdes de första 94 kvinnliga teologerna till präster i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Även om en del av prästerskapet inte godkände kvinnliga präster uppstod inga omfattande konflikter i Finland.

Kyrkomötet beslöt i maj 1990 att öppna biskopsämbetet för kvinnor. Den första kvinnliga lutherska biskopen, Maria Jepsen, valdes 1992 i den evangeliska kyrkan i Tyskland. Finland fick för första gången en kvinna som biskop år 2010 då Irja Askola valdes till biskop i Helsingfors stift.

Tillbaka till toppen