Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands nya fyraårsberättelse Kyrkan i ovissa tider – Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2020–2023 publicerades i sin helhet på svenska måndag 7.4.2025 i Kyrkans publikationer och på Kyrkans forsknings webbplats. Den finska publikationen utkom inför kyrkomötet i november 2024.
Kyrkan i ovissa tider innehåller aktuell forskning om finländarnas religiositet, värderingar och attityder i en tid som präglats av många kriser. Forskningen presenterar vad finländarna tror på idag. På vilket sätt skiljer sig mäns och kvinnors religiositet sig från varandra, och hur ser unga finländares religiositet ut?
Redaktioner har möjlighet att beställa ett tryckt exemplar av fyraårsberättelsen via e-post: linda.jordas@evl.fi.
Läs mer om fyraårsberättelsen i ett pressmeddelande som publicerades 31.10.2024: Kyrkans fyraårsberättelse: Unga kvinnors och unga mäns religiositet ser olika ut
Under våren ordnar Kyrkans forskning och utbildning en serie webbinarier med temat Kyrkan i ovissa tider. Det första webbinariet hölls 27.3 och de två övriga hålls 8.5 och 5.6.Webbinariet torsdag 8 maj klockan 13 har temat Vad innebär religionsfrihet i Finland och ute i världen? med forskare Kimmo Ketola och utbildare Anna Pulli-Huomo. Torsdag 5 juni klockan 13 behandlas temat Hur förändras andligheten – är de ungas religiositet vid en vändpunkt? av forskaren Jussi Sohlberg och utbildaren Henri Järvinen.Läs mer på Kyrkans forsknings webbsidor.
Palmsöndagen – som i år infaller 13 april – inleder stilla veckan. Från den dagens högmässa följer församlingarna i andakter och gudstjänster händelserna fram till långfredagen, den dag då Jesus korsfästes och dog. Under stilla veckan ordnar många församlingar så kallade kvällsmässor, stillsamma konserter eller så kallade aktläsningar där man följer händelserna fram till Jesus korsfästelse. På långfredag är kyrkan klädd i svart och församlingarna firar gudstjänst utan orgelmusik. På påsksöndagen övergår påskens känslor från sorg till glädje då församlingarna firar Jesus uppståndelse.
På församlingarnas webbplatser går det att se vilka evenemang den lokala församlingen ordnar under stilla veckan och påsken.
Påskens händelser spelas upp på en vandring i gamla stan i Borgå på långfredag 18 april. Påskvandringen Via Crucis sänds direkt på Yle Arenan. Den dramatiserade vandringen börjar i Marens park, går via Rådhustorget och slutar utanför Borgå domkyrka.
Passionsspelet följer en text av Maria Peura och Tua Forsström. I rollerna ser vi Elias Edström som Jesus, Walter Öhman som Judas, Linus Mäkelä som Petrus och Kim Gustafsson som Pilatus. För regin står Jermo Grunström och Kim Gustafsson. Bildregi Rufus Hedengren.
Påskvandringen sänds på Yle Arenan fredag 18 april klockan 20 och kan också efter det ses på Arenan.
Läs om vandringen på Borgå svenska domkyrkoförsamlings webbplats.
Mera information:redaktör Rufus Hedengren, Kyrkostyrelsen, tfn 050 566 8481, rufus.hedengren@evl.fi
De svenska församlingarna i Helsingfors ordnar en gemensam dopdag lördag 26 april klockan 14–17 i Tomaskyrkan i Mejlans och Matteuskyrkan i Östra centrum. Dopdagen ordnas för att göra dop så trevligt och enkelt som möjligt. Barn i alla åldrar kan döpas – småbarn, skolbarn och tonåringar är välkomna.
Församlingarna bjuder på en vacker miljö, tårta och musik. De som vill döpa sina barn under dopdagen är välkomna att bjuda in släkt och vänner. Det går att välja mellan dop i Tomaskyrkan på Rönnvägen 16 i Mejlans och Matteuskyrkan på Åbohusvägen 3 i Östra centrum. Dopdagen är ett samarbete mellan Johannes, Matteus och Petrus församlingar i Helsingfors.
Mera information, kontaktpersoner och anmälningsblankett finns på Helsingforsförsamlingarnas webbplats.
Dopdagen i Helsingfors
Insamlingen Gemensamt Ansvar har varit en viktig del av hjälparbetet i Finland redan i 75 år. Jubileumsårets insamling inleddes söndag 2 februari. Intäkterna från insamlingen stöder ungdomars möjligheter att drömma och bygga en trygg framtid.
Under 2025 styrs 30 procent av nettointäkterna till det lokala hjälparbetet i församlingarna i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, 20 procent till scouterna och 50 procent via Kyrkans Utlandshjälp till internationellt katastrofarbete.
Under 2025 är ärkebiskop Tapio Luoma den biskop som är förgrundsfigur för insamlingen och president Alexander Stubb är insamlingens beskyddare.
Församlingarna uppmärksammar insamlingen på olika sätt. Läs mera på den lokala församlingens webbplats.
Läs mer om insamlingen Gemensamt Ansvar