Kyrkomötet för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samlas 5–9 maj till vårsession på Linnasmäen opisto på Ringbrynjegatan 7 i Åbo.
Mötet inleds med öppningsgudstjänst 5 maj klockan 9 i kyrksalen i Riimi, Runosbackens allaktivitetshus, Stoltgatan 9 i Åbo. I gudstjänsten predikar biskopen i Kuopio stift Jari Jolkkonen.
Ärkebiskop Tapio Luoma håller öppningstal för kyrkomötet klockan 10.45 på Linnasmäen opisto.
Under veckan kommer kyrkomötet bland annat att ta ställning till lagutskottets betänkande om ändringar i kyrkoordningen så att kyrkans skulle få två parallella äktenskapssyner. Kyrkomötet ska bland annat välja kanslichef för Kyrkostyrelsen, behandla ett betänkande om församlingsstrukturen, besluta om första tilläggsbudgeten för Kyrkans centralfond, behandla kyrkans fyraårsberättelse och flera ombudsinitiativ av vilka ett handlar om begravningsverksamheten. Läs mer om kyrkomötet i pressmeddelandet 30.4.2025.
På onsdag eftermiddag 7.5 klockan 14 besöker undervisningsminister Anders Adlercreutz kyrkomötet.
En arbetsplan för kyrkomötesveckan och en förteckning över ärenden som behandlas finns på kyrkomötets webbplats. På webbplatsen finns också en förteckning över ombuden i kyrkomötet och vilka utskott de hör till.
Kyrkomötets arbete i plenum direktströmmas och strömningarna blir kvar på nätet och textas senare. Valet av kanslichef sker bakom lyckta dörrar och det plenum strömmas alltså inte. Länk till direktströmningen finns på kyrkomötets webbplats. På webbplatsen finns också en länk till kyrkans materialbank där det finns bilder från kyrkomötet.
Alla framställningar och betänkanden till kyrkomötet översätts till svenska. Dokumenten sätts ut i webbtjänsten domus.evl.fi i den takt de blir klara.
Följ kyrkomötet via mötets webbplats. Kyrkomötesombuden i alfabetisk ordning.
Kyrkomötets kommunikation:sakkunnig i kommunikation Åsa Holmvik, tfn 040 5811 815kommunikationschef Tuula Putkinen, tfn 046 922 0232sakkunnig i kommunikation Tuija Helenelund, tfn 050 529 8503ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 5668 230 (to-fr förmiddag)
Projektet samer i kyrkan avslutas med en gudstjänst torsdag 8 maj klockan 19 i Åbo domkyrka. Avslutningsgudstjänsten innehåller en gest av ånger och försoning gentemot samerna.
Under två år har Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland drivit ett projekt vars långsiktiga mål är att lösa upp eventuella spänningar mellan samerna och kyrkan.
Projektet Sämmiliih kirhoost – Sä’mmla ceerkvest – Sápmelaččat girkus – Saamelaiset kirkossa (Samer i kyrkan) är en del av en sannings- och försoningsprocess mellan samerna och kyrkan och har organiserats av biskopsmötet för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Nyligen utkom en flerspråkig antologi om samernas relation till kristendomen. Antologin Tiet – polut – risteykset (Vägar – stigar – vägskäl) är ett viktigt resultat av projektet Samer i kyrkan.
Journalister är välkomna att delta i gudstjänsten. Vi önskar att eventuella intervjuförfrågningar görs på förhand.
Gudstjänsten direktströmmas via virtuaalikirkko.fi.
Mera information:Projektet Saamelaiset kirkossa (Samer i kyrkan)projektkoordinator Mari Valjakka, mari.valjakka@evl.fi, tfn 040 1833 460 Intervjuförfrågningar: biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi, kari.kopperi@evl.fi, tfn 050 5941 317
År 2025 firas 1700-årsjubileet av kyrkomötet i Nicea som sammankallades av kejsaren Konstantin år 325. Konciliet i Nicea gick till historien främst för att det lyckades sammanfatta den kristna tron på den treeniga Guden och att Jesus blev människa i en gemensam trosbekännelse.
Jubileumsåret uppmärksammas runt om i Finland på flera olika sätt: seminarier, publikationer, ekumeniska aftnar och Ekumeniska rådet i Finland ordnar en konsttävling för unga och unga vuxna.Årets finländska huvudevenemang är jubileumsseminariet Nicea 1700 år som ordnas fredagen den 9 maj 2025 i Åbo Akademi i auditoriet i Arken (Fabriksgatan 2, Åbo). Seminariet ordnas som en del av programmet under gudstjänstdagarna Dela med alla. Seminariet ordnas av Åbo Akademi, Turun Yliopisto, Kyrkostyrelsen och Ekumeniska rådet i Finland. Mer om seminarieprogrammet och anmälan.
Mera information:Jubileumsåret för kyrkomötet i Nicealedande sakkunnig Tomi Karttunen, Kyrkostyrelsen, tomi.karttunen@evl.fi
Det andra veckoslutet i maj, 9–11 maj, fylls ett flertal kyrkor, församlingshem och kapell med ca 500 personer som deltar i gudstjänstdagarna i Åbo. Arrangörerna har bjudit in församlingsmedlemmar och anställda som vill delta i utvecklingen av gudstjänstlivet. Dagarna genomförs på svenska och finska med tolkning av de gemensamma programpunkterna.
Programmet består av ett brett utbud av gudstjänster, pilgrimsvandringar, föreläsningar och verkstäder. Under dagarna diskuteras olika aspekter på gudstjänstfirande, så som gudstjänstens roll i samhället, forskningsdata kring gudstjänsten, lovsång, bibeln, kyrkorum och konst, andligt språk och mångkultur.
Temat för lördagens huvudföreläsning klockan 10-11.30 i Mikaelskyrkan är Att fira gudstjänst i oroliga tider. Föreläsare är den tidigare Oslobiskopen, teol. dr Kari Veiteberg som just verkar som studentpräst i Oslo och föreläsningen hålls på svenska.Veiteberg har varit aktiv i det nordiska nätverket Leitourgia och främjat den profetiska liturgin, minoriteternas ställning, förkroppsligande och mänsklig sårbarhet. Kari Veiteberg tror att just liturgin kan ge hopp och mod i nuvarande världsläget.
På lördag eftermiddag diskuterar ärkebiskop Tapio Luoma och barnombudsman Elina Pekkarinen framtidsvisioner om andlighet och vad det betyder för barn och unga.
På fredag klockan 14 på Aurelia, Auragatan 18, samtalar biskop Bo-Göran Åstrand med avdelningsföreståndare Charlotta af Hällström-Reijonen på Institutet för de inhemska språken och präst, doktorand Sofija Lazic Pedersen, Åbo Akademi, i en verkstad kring utmaningen att förnya språket men behålla kraften i budskapet. De diskuterar språkets relevans i samtiden och hur kyrkan med det språk den använder kan kommunicera idag.
På söndag förmiddag firas mässor med olika teman och på varierande tider i flera av kyrkorna runt om i Åbo.
Dagarna arrangeras av Kyrkostyrelsen, Åbo ärkestift, Borgå stift och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.
Journalister är välkomna att bevaka dagarna och kommer in på de olika programpunkterna med ett mediepass som kan hämtas vid infodisken på Eriksgatan 3. Ackreditering via kati.jansa@evl.fi eller jaetutevaat@evl.fi.
Mera information:Läs mer om det mångsida programutbudet på gudstjänstdagarna Dela med allaStiftssekreterare Pia Bengts, Borgå stift, pia.a.bengts@evl.fi, tfn 040 1425 219
Inspirerade av KAJ:s låt Bara bada bastu firas evenemanget Pyhää höyryä (Helig ånga) vid Korso kyrka där man hejar fram KAJ mot eurovisionsfinalen.
Kyrkans egen bastu värms och dessutom har man beställt en tältbastu. I tältbastun hålls en kort gudstjänst, eller egentligen en andakt, där man bland annat sjunger Den blomstertid nu kommer på Vörådialekt.
Evenemanget inleds klockan 18 i Korso kyrka (Havsörnsvägen 4, Vanda). Efter bastukyrkan är det möjligt att stanna kvar för ett kvällsmål och intäkterna från serveringen går till insamlingen Gemensamt Ansvar.
Eftersom det finns ett begränsat antal platser i bastun behöver man anmäla sig på förhand. I bastun använder man simdräkt. Anmälan till Korso församlings pastorskansli tfn 09 830 6550 senast tisdag 13.5 klockan 12.
Mera information:kyrkoherde Tuomas Antola, Korson seurakunta, tuomas.antola@evl.fi, tfn 044 422 0355
I slutet av maj, 23–25.5, samlar Kirkkopäivät (Kyrkodagarna) lokala invånare och anställda och förtroendevalda i kyrkan till ett veckoslutsevenemang i Seinäjoki. Under veckoslutet bjuds på över 70 programpunkter, seminarier, värdedebatter, konserter, gatu- och parkevenemang, och gudstjänster och andakter. Kyrkodagarna genomförs på finska.
På fredag kväll 23.5 ingår en programpunkt där Jari Jolkkonen samtalar med Juha Tapio under rubriken Hengellinen tieni – keskustelua uskon ja epäuskon kamppailuista (Min andliga väg – diskussion om kampen mellan tro och tvivel). På lördag 24.5 klockan 13 för biskop Teemu Laajasalo för ett samtal med Riikka Purra med temat Ihmisen arvo ja elämän hinta (Människans värde och livets pris).
Läs mer om programmet på kyrkodagarnas webbplats: Seinäjoki 2025 – Kirkkopäivät
Borgå stifts stiftsfullmäktige samlas tisdag 27 maj klocka 9.30 på Linnasmäen opisto i Åbo (Ringbrynjegatan 7). På agendan finns bland annat stiftets verksamhetsplan och budget för 2025.
Mera information:Stiftsfullmäktige i Borgå stiftnotarie Linus Stråhlman, domkapitlet i Borgå stift, linus.strahlman@evl.fi, tfn 040 142 5211
Det är dags att utse pristagare för Kyrkans kommunikationspris.
Priset delas ut vartannat år till en aktör som på ett förtjänstfullt sätt för fram det kristna budskapet, kristen kunskap eller livsvärden som är förenliga med kristen tro.
I år firar kyrkans kommunikationspris 50 år. Vem skulle du vilja uppmärksamma i år för minnesvärd och inspirerande kommunikation?
Läs mer om priset och nominera en pristagare den 30 juni 2025 med hjälp av blanketten på webbsidan om Kyrkans kommunikationspris. Prissumman är 5 000 euro.
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands nya fyraårsberättelse Kyrkan i ovissa tider – Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2020–2023 publicerades i sin helhet på svenska måndag 7.4.2025 i Kyrkans publikationer och på Kyrkans forsknings webbplats. Den finska publikationen utkom inför kyrkomötet i november 2024.
Kyrkan i ovissa tider innehåller aktuell forskning om finländarnas religiositet, värderingar och attityder i en tid som präglats av många kriser. Forskningen presenterar vad finländarna tror på idag. På vilket sätt skiljer sig mäns och kvinnors religiositet sig från varandra, och hur ser unga finländares religiositet ut?
Redaktioner har möjlighet att beställa ett tryckt exemplar av fyraårsberättelsen via e-post: linda.jordas@evl.fi.
Läs mer om fyraårsberättelsen i ett pressmeddelande som publicerades 31.10.2024: Kyrkans fyraårsberättelse: Unga kvinnors och unga mäns religiositet ser olika ut
Under våren ordnar Kyrkans forskning och utbildning en serie webbinarier med temat Kyrkan i ovissa tider. Det första webbinariet hölls 27.3 och de två övriga hålls 8.5 och 5.6.Webbinariet torsdag 8 maj klockan 13 har temat Vad innebär religionsfrihet i Finland och ute i världen? med forskare Kimmo Ketola och utbildare Anna Pulli-Huomo. Torsdag 5 juni klockan 13 behandlas temat Hur förändras andligheten – är de ungas religiositet vid en vändpunkt? av forskaren Jussi Sohlberg och utbildaren Henri Järvinen.Läs mer på Kyrkans forsknings webbsidor.