Hyppää sisältöön

Mediekalender

10.10 Församlingsvalets valkompass öppnar

I oktober (10.10) öppnar församlingsvalets valkompass. Med hjälp av valkompassen kan församlingsmedlemmarna bekanta sig med kandidaterna för att hitta en lämplig kandidat att rösta på.

Församlingarna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland väljer nya förtroendeledamöter söndag 20 november. Förhandsröstning sker tisdag till lördag 8-12 november. Sammanlagt närmare 8 000 personer ska utses för den kommande fyraårsperioden. I kyrkan finns 367 församlingar.

I en del församlingar blir det sämjoval. Man ordnar alltså inte röstning i församlingen utan alla nominerade kandidater blir ordinarie medlemmar eller suppleanter utan egentligt val.

Mera informationforsamlingsvalet.fi

18.10 Kyrkostyrelsens plenum, Helsingfors

Kyrkostyrelsens plenum samlas tisdag 18 oktober i Helsingfors. Ärendelistan sätts ut i webbtjänsten domus.evl.fi en vecka på förhand.

Mera information:
kommunikationschef Tuula Putkinen, tfn 046 922 0232

23-31.10 Ansvarsveckan

Ansvarsveckan är en människorätts- och ansvarskampanj som stöds av alla kyrkor och samfund och många kristna organisationer i Finland. I år infaller ansvarsveckan 23-31 oktober och temat är Måttlighet. Ansvarsveckan är en del av kyrkornas samhällspåverkan och ett sätt för kyrkorna att arbeta för en rättvisare värld.

Som inledning på ansvarsveckan sänds en ekumenisk tv-gudstjänst från Sankta Katarina kyrka i Karis. I gudstjänsten är Daniel Nyberg liturg och Mayvor Wärn-Rancken predikant. Representanter för olika kyrkor och samfund medverkar, bland andra ortodoxa Mariamkören under ledning av Varvara Merras och ett musikband under ledning av Staffan Strömsholm. Textläsare är Sarah Tiainen, förebedjare Jani Edström, Mikael Nylund och Iselin Nylund.
Gudstjänstens sänds söndag 23 oktober klockan 12.00 i Yle Fem och samma dag klockan 13.03 i Yle Vega. Gudstjänsten kan också ses på Yle Arenan.

På FN-dagen måndag 24 oktober klockan 17 ordnas en fredsvandring med temat Måttlighet! - Religioner som byggare av en hållbar framtid. Vandringen i Helsingfors startar vid Medborgartorget och går via Alexandersgatan till Senatstorget. Samtidigt ordnas fredsvandringar också i Åbo, Uleåborg, Tammerfors och Jyväskylä.
Evenemanget arrangeras av RESA-forumet i samarbete med Fokus ry, Young Muslims Helsinki ry (NUMU), Finlands hinduforum, Ekumeniska Rådet i Finland, Finlands regering och Finlands FN-förbund. Vandringen är också en del av programmet för Ekumeniska ansvarsveckan.

Under ansvarsveckan ordnar församlingar också lokala evenemang. Ansvarsveckan koordineras av Ekumeniska rådet i Finland.

Mera information:
Ansvarsveckans webbplats
om ansvarsveckan: ansvarsveckans koordinator Sarah Tiainen, Ekumeniska rådet i Finland, tfn 040 660 3915
om tv- och radiogudstjänsten: redaktör Rufus Hedengren, tfn 050 5668 481

Evenemanget Bröllopsnatt

I augusti-september firas evenemanget Bröllopsnatt och vigselstunder runt om i Finland.

Bland annat firas evenemanget i Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkovägen 45, Vanda) fredag 16 september. Tanken är att erbjuda möjlighet för par att gifta sig med minimal planering. Det räcker med att paret har gjort hindersprövning senast sju dagar på förhand. 
Vanda svenska församling har en svenskspråkig präst på plats.

Läs mer om evenemanget Bröllopsnatt (på finska)