Hyppää sisältöön

Mediekalender

26-29.1 Ungdomens kyrkodagar, Karis

Ungdomens Kyrkodagar (UK) ordnas 26-29.1.2023 på Lärkkulla (Lärkkullavägen 22) i Karis. Temat är Tillsammans. I år deltar ca 140 unga från 24 av stiftets församlingar. Talare är ungdomsarbetsledare Patric Sjölander, Närpes församling, och verksamhetsledaren för Förbundet Kyrkans Ungdom Matts Aspvik. Biskop Bo-Göran Åstrand medverkar under lördag 28.1.

I år har ungdomarna lämnat in 14 motioner och initiativ till diskussion. Det blir bland annat reaktioner från församlingsvalet i höstas och diskussion kring Bibeln, musiken i kyrkan och vad vi kan göra för prästbristen i stiftet. Ett återkommande diskussionstema är ungas psykiska hälsa, flera motioner handlar om unga vuxnas plats i kyrkan. Föredragningslistan och ärendena finns att läsa på Ungdomens kyrkodagars webbplats vecka 3.

Ungdomens kyrkodagar är Borgå stifts årligen återkommande ungdomsparlament som i år ordnas för 55 gången. Församlingarna utser 4–12 delegater som de skickar till kyrkodagarna. Den som är konfirmerad och under 30 år kan delta.

Under Ungdomens kyrkodagar bandas en gudstjänst som sänds i Yle Vega 29 januari. Mässan leds av Laura Serell, UK-delegater medverkar i olika uppgifter och dagarnas eget band, som i år leds av Christer Romberg, står för musiken. I mässan sjungs bland annat årets temasång som skrivits av Linnea Lang.

Mera information:
Rebecka Stråhlman, sakkunnig i ungdomsfrågor, Kyrkostyrelsen, tfn 040-6881558
Ungdomens kyrkodagars webbplats

31.1 Biskopsmöte, Träskända

Årets första biskopsmöte hålls tisdag 31 januari i Träskända. En vecka innan mötet sätt föredragningslistan ut i webbtjänsten domus.evl.fi. Innan mötet sänder vi ett pressmeddelande om vilka ärenden som behandlas.

Mera information:
Biskopsmötets webbplats (på finska) https://evl.fi/plus/paatoksenteko/piispainkokous
Biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi, tfn 050 594 1317, kari.kopperi@evl.fi

1.2 Lansering av artikelsamlingen Millenniaalien kirkko – kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko, Helsingfors

I artikelsamlingen Millenniaalien kirkko – kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko (ungefär Millennialernas kyrka − kulturella förändringar och kristen tro) diskuteras vad generationerna som fötts på 1980- och 1990-talet tänker om kyrkan, livsåskådning och viktiga livsvärderingar. Artiklarna analyserar också hur den sociologiska omvälvningen som växer fram i millenniegenerationen utmanar evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Redaktörer för publikationen är universitetslektorerna Sini Mikkola och Suvi-Maria Saarelainen från Östra Finlands universitet. Boken som är skriven på finska har ett sammandrag på svenska.

Artikelsamlingen presenteras onsdag 1 februari klockan 13−15 i Kyrkans hus Mikaelsalen (Södra kajen 8, Helsingfors).

Program:

  • Välkomstord och presentation av projektet Millennialerna: ledande sakkunnig Jyri Komulainen och sakkunnig Katri Vappula från Kyrkostyrelsen.
  • Presentation av boken: TD Sini Mikkola och docent Suvi-Maria Saarelainen.
  • Forskarkommentarer av TD, forskardoktor Laura Kallatsa och PM, TM, projektforskare Marjukka Laiho.
  • Kommentarer av kyrkoherde Heikki Nenonen.

Anmälan senast 24.1. Det går också att följa lanseringen via kyrkans kanal på Youtube.

Publikationen kan läsas på webbsidan Kyrkans publikationer (evl.fi)Öppna länk i ny flik och beställas från Grano.

Mera information:
Jyri Komulainen, docent, ledande sakkunnig, Forskning och utbildning, tfn 040 1425 189, jyri.komulainen@evl.fi