Mediekalender

Utställningen Som en bön – Helena Vaaris kyrkotextilier, Jyväskylä

 Utställningen Som en bön – Helena Vaaris kyrkotextilier pågår på Finlands hantverksmuseum i Jyväskylä (Kauppakatu 25) fram till 24 november.

Textilkonstnären och hantverkarmästaren Helena Vaaris kyrkotextilier. Varis har planerat och tillverkat sex biskopskåpor och unika kyrkotextilier till femton kyrkor. Under de senaste 37 åren har hon planerat och tillverkat nästan 450 kyrkotextilier.

Utställningen Som en bön erbjuder ett sällsynt tillfälle att på en gång se så många olika kyrkotextilier från olika kyrkor och i olika liturgiska färger. 

Mera information: Helena Vaari, tfn 050 384 7071
Läs mer om utställningen (på finska)

22.11 Publicering av färdplanen Kolneutral kyrka, online

Finlands miljöcentral (Syke) har utarbetat en färdplan för en kolneutral kyrka 2030 för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. På fredag 22 november klockan 13–14 presenterar Sykes sakkunniga forskningsingenjör Jarmo Linjama de viktigaste observationerna och slutsatserna i färdplanen, kyrkans utsläppsminskningsportal, de mest vägande åtgärderna för att minska på utsläppen och Sykes rekommendationer för kyrkans följande steg mot kolneutralitet.

Evenemanget som ordnas över Teams leds av projektchefen för Kolneutral kyrka 2030, sakkunnig i hållbar utveckling Ilkka Sipiläinen på Kyrkostyrelsen. Det går också att ställa frågor till projektets arbetsgruppmedlemmar, anskaffningschef Carita Wuorsalo på Kyrkostyrelsen och miljösakkunnig Elina Hienonen på Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Länk till Teamsevenemanget

25.11 Seminarium om andligt våld, Jakobstad

FRIDA – Fri från våld (tidigare Kvinnojouren) i Jakobstad ordnar tillsammans med Ekumeniska Rådet i Finland en eftermiddag och kväll kring andligt våld: hur kan våldet se ut, hur du kan upptäcka det, hur du kan bemöta människor som utsatts för andligt våld och vad som kan göras i förebyggande syfte.

Under eftermiddagen samlas församlingsanställda och aktiva församlingsengagerade i Församlingscentret i Jakobstad till ett föreläsnings- och arbetsseminarium kring ämnet andligt våld.

Föreläsare är universitetslektor i vårdvetenskap Maria Björkmark, Åbo Akademi, och erfarenhetsexperterna Jennifer Granqvist och David Sandström.

På kvällen ordnas en öppen föreläsning om ämnet på Jakobstads gymnasium (Skolgatan 20, Jakobstad). Föreläsningen börjar klockan 18.30. Publiken får ställa frågor till föreläsarna via förhandsskrivna papperslappar.

Journalister är välkomna att bevaka kvällens föreläsning.

Mera information: Sara Mikander, verksamhetsledare på Frida, sara@frida.help
Sarah Tiainen, koordinator på Ekumeniska rådet i Finland,  tfn 040 660 3915, sarah.tiainen@ekumenia.fi
Läs mer om seminariedagen

27.11 Kyrkans människorättsforum, online

Kyrkans människorättsforum 2024 ordnas över Teams onsdag 27 november klockan 10–12. Forumet har temat Rasismi on syntiä (Rasism är synd) och behandlar aktuella människorättsfrågor i ett samhälle där ojämlikheten och rasismen ökar. Finland hör till de mest rasistiska länderna i Europa.

Forumet behandlar hur man känner igen rasistiska drag i kyrkans, församlingens och andra sammanslutningars arbete och samarbete. Kan kyrkan vara en synligare samhällelig aktör som motverkar rasism, och vad har kyrkan att ge i arbetet mot rasism utifrån sin lära och sin expertis?

I seminariet medverkar bland andra forskare Veli-Matti Salminen, Kyrkans forskning och utbildning, sakkunniga Ulla Siirto, Kyrkostyrelsen, och Dora Puhakka, förtroendevald i Kannelmäen seurakunta, och Mertsi Ärling, Romano Missio.

Anmälan senast 25.11 via den här Lyytilänken. Seminariespråket är finska.

Mera information: sakkunnig Liisa Björklund, Kyrkostyrelsen, liisa.bjorklund@evl.fi
Läs mer om kyrkan människorättsforum 2024 (på finska)

29.11 Presskonferens om ibruktagandet av nya kyrkan i Kiihtelysvaara

I Kiihtelysvaara i Joensuu invigs en ny kyrka. Den gamla kyrkan brann ner i en anlagd brand 2018 och den nya kyrkan som byggts på samma ställe tas i bruk på första söndagen i advent, 1.12.

Vid ett tillfälle som är öppet för alla avtäcks på fredag 29 november klockan 12-12.30 en donerad staty av en ängel i brons på kyrkans gård (Aprakkatie 3, Kiihtelysvaara).

Fredag 29 november klockan 12.40-14.30 ordnas ett tillfälle för medier och inbjudna gäster i den nya kyrkan. Vid tillfället avtäcks den restaurerade altartavlan som man lyckades rädda från den gamla kyrkan. Biskop Jari Jolkkonen, arkitekten som haft huvudansvaret för den nya kyrkan Riikka Kuittinen och entreprenörens representant Seppo Laasanen berättar om den nya kyrkan. Det finns möjligheter att göra intervjuer.

Anmälan till kommunikationschef Kirsi Taskinen: kirsi.taskinen@evl.fi.

På söndag 1 december inviger biskop Jolkkonen den nya kyrkan vid en festmässa. YLE radierar mässan och den direktströmmas också på Joensuu församlingars Youtubekanal. Ett begränsat antal personer ryms in i kyrkan. Efter invigningsmässan håller kyrkan sina dörrar öppna söndag 1 december klockan 13–18.

Mera information: Kirsi Taskinen, kommunikationschef, Joensuun seurakunnat, tfn 050 590 6520, kirsi.taskinen@evl.fi

4.12 Evenemanget Förebyggande av andligt våld som regnbågspersoner möter i evangelisk-lutherska kyrkan, Helsingfors/online

Onsdag 4 december klockan 17–19 ordnas ett evenemang om förebyggande av andligt våld som regnbågspersoner möter i evangelisk-lutherska kyrkan. Evenemanget ordnas i rummet Kuben på Helsingfors centrumbibliotek Odes andra våning (Tölögatan 4, Helsingfors).

I evenemanget medverkar regnbågskontaktpersonen och diakonen Ani Iivanainen från Esbo svenska församling, biskopen i Esbo stift Kaisamari Hintikka och sakkunnig Liisa Björklund på Kyrkostyrelsen. Regnbågskontaktpersonerna på de kyrkliga samfälligheterna i huvudstadsregionen presenterar församlingarnas regnbågsverksamhet.

Anmälan via e-post: ani.iivanainen@evl.fi. Det går att delta i evenemanget såväl på plats som via strömning.

Arrangörer är Uskontojen uhrien tuki UUT (Stödföreningen för religioners offer rf) och Kyrkostyrelsen.

Läs mer om evenemanget (på finska)

5.12 Biskopsmöte, Helsingfors

Biskopsmötet samlas till årets sista möte 5 december i Helsingfors. En vecka innan mötet sätts föredragningslistan ut i webbtjänsten domus.evl.fi. Vi sänder ut ett pressmeddelande inför mötet, likaså ett pressmeddelande om besluten då mötet avslutats.

Mera information:
Biskopsmötets webbplats (på finska)
Kari Kopperi, biskopsmötets generalsekreterare, tfn 050 594 1317, kari.kopperi@evl.fi

8–10.1.2025 Forum för diakoni och fostran, Tammerfors

Sammanlagt 1 500 deltar då anställda inom kyrkans diakoni och fostran för första gången samlas till gemensamt forum – Tiellä vai kujalla? Diakonian ja kasvatuksen päivät – i Tammerfors 8–10 januari 2025. Evenemanget går på djupet med hur det går att förebygga utanförskap och erbjuder över 70 olika programhelheter som belyser utanförskap och dess fenomen och hur man kan ta itu med problemen.

Under dagarna kommer bland annat psykolog och traumaterapeut Tuomas Hakamäki att berätta om den verklighet som de som det går verkligt dåligt för lever i och vilken hjälp man kan erbjuda dem. Chefen för brottspåföljdscentralen i Tavastehus Kaisa Tammi och erfarenhetssakkunnig Hanna Pirttilahti lyfter fram utslagna kvinnors synvinklar.

Programmet genomförs i huvudsak på finska men bland de parallella workshopparna finns också alternativ på svenska. En programpunkt behandlar hur församlingen tillsammans med andra organisationer kan arbeta förebyggande för att stöda barn, unga och föräldrar – och hur man kan utveckla ett sektoröverskridande familjearbete i församlingen. I den medverkar sakkunniga på Kyrkostyrelsen Mirva Sandén och Helena Salenius tillsammans med stiftssekreterare Cecilia Forsén från Borgå domkapitel och Anna-Lena Sahlström från Mieli r.f., Saija Westerlund-Cook från Folkhälsan och Lotta Forsbäck från HelsingforsMission.

Läs mer om det mångsidiga programmet här (på finska)

Mera information:
Läs mer om Diakonian ja kasvatuksen päivät 2025 (på finska)
Mirva Sandén, sakkunnig i småbarnspedagogik Kyrkostyrelsen, mirva.sanden@evl.fi, tfn 040 5851 357

Tillbaka till toppen