Mediekalender

Augusti: Barn välsignas för skolstarten

I augusti ordnar församlingarna igen välsignelse av de barn som börjar skolan. Under rubriken Trygg i din famn bjuder vissa församlingar in uttryckligen förstaklassister medan andra bjuder in alla som börjar skolåret igen.  

Kyrkostyrelsen har samlat församlingars välsignelsetillfällen inför skolstarten på en gemensam karta. Det finns förmodligen fler församlingar som ordnar välsignelsetillfällen än de som finns på kartan.

Mera information: sakkunnig inom barn och skola Mirva Sandén, Kyrkostyrelsen, tfn 040 585 1357
Webbplatsen Trygg i din famn
Församlingarnas kontaktinformation

19-20.8 Filmnätter på Malms begravningsplats, Helsingfors

Cinespia är ett av de mest populära filmevenmangen i Los Angeles. I över 15 års tid har filmentusiaster och andra filmintresserade sett på filmklassiker i augustinatten på begravningsplatsen Hollywood Forever där en stor del av filmhistoriens klaraste stjärnor vilar.

Nu erbjuder PopUp Kino Helsinki upplevelser i Cinespias anda. Begravningsplatsprästen Kai Sadinmaa är värd för två utomhusvisningar av klassiska filmer 19 och 20 augusti på Malms begravningsplats. Filmerna visas vid solnedgången efter klockan 21.

Måndag 19.8 visas stumfilmen Sunrise – A Song of Two Humans regisserad av F.W. Murnau 1927. Filmen anses vara en av de mest gripande/expressiva stumfilmerna genom tiderna. Den är ett poetiskt och expressivt mästerverk som ännu 90 år efter premiären fångar tittarna. Filmen ackompanjeras live av Yrjänä Sauros.

Tisdag 20.8 står en inhemsk klassiker i tur. Filmen Harens år (Jäniksen vuosi 1977) som baserar sig på Arto Paasilinnas roman har regisserats av Risto Jarva och är till temat högaktuell. Filmen berättar om Vatanen som jobbar på reklambyrå, tröttnar på ekorrhjulet och flyr trängselfinland tillsammans med en hare.

Publiken serveras kaffe med tilltugg från kioskerna på området innan förevisningen startar. Det är också tillåtet att ta med egen matsäck. Picknikutrustning och egna stolar eller liknande tar man med. Vid regn flyttas föreställningarna i begravningsplatsen kapell.

Evenemanget är öppet för allmänheten och gratis. Arrangörerna önskar att de som deltar delar sina erfarenheter i sociala medier med hashtaggen #popupkinohelsinki.

Evenemanget stöds av Helsingfors kyrkliga samfällighet, Helsingfors stad och Finlands filmstiftelse.

Mera information: Kai Sadinmaa, tfn 050 475 3295 och Janne Hulkkonen tfb 050 413 4959
Evenemanget på Facebook

25.8 Biskop Björn Vikströms stavnedläggning, Borgå

Borgå stifts biskop Björn Vikström avgår som biskop och lägger ned biskopsstaven och de övriga biskopsinsignierna i en högmässa i Borgå domkyrka söndag 25 augusti klockan 12.15. Högmässan radieras och sänds i Yle Vega klockan 13. I högmässan medverkar domprosten Mats Lindgård och stiftsfullmäktiges ordförande Heidi Juslin-Sandin. Med musik medverkar kantorerna Eric-Olof Söderström, Mikael Helenelund och Reidar Tollander, och kantorernas Ensemble del Duomo.

Efter mässan bjuds på soppa i domkapitelshuset (Gymnasiegränd 2) och kaffe i biskopsgården. I domkapitelshuset är det möjligt att se ett på förmiddagen avtäckt porträtt av biskop Björn Vikström. Porträttet är målat av konstnären Ninni Heldt.

I september tillträder Vikström som universitetslärare vid Åbo Akademi och samtidigt tillträder Bo-Göran Åstrand som ny biskop i Borgå stift. Han vigs till ämbetet 29.9.

Mera information:
Domkapitlets webbplats borgastift.fi
notarie Linus Stråhlman, tfn 040 142 5211

28-29.8 Fontanas diskussionskvällar Längtan efter det perfekta livet, Lovisa, Helsingfors

Församlingsförbundet, Fontanamedia och Kyrkpressen ordnar i höst en serie diskussionskvällar med start i Lovisa och Helsingfors 28-29 augusti.

Onsdag 28.8 klockan 19-20.30 för Sofia Torvalds ett samtal med temat Längtan efter det perfekta livet med författaraktuella Alaric Mård och prästen och konstnären Christer Åberg i Församlingshemmet på Östra Tullgatan 6 i Lovisa. Samlingen är ett samarbete mellan Fontana Media, Kyrkpressen, Församlingsförbundet och Agricola svenska församling.
Diskussionskvällen på Facebook 

Torsdag 29 augusti klockan 18-19.30 samtalar Torvalds kring samma tema med Pamela Granskog och Alaric Mård i Högbergssalen på Högbergsgatan 10 E, Helsingfors. Arrangörer är Fontana Media, Kyrkpressen, Församlingsförbundet, Johannes församling och Kyrkan i Helsingfors.
Diskussionskvällen på Facebook

I september fortsätter diskussionskvällarna med lokala gäster i Jakobstad (3.9), Korsholm (4.9), Närpes (5.9), Ekenäs (10.9), Pargas (11.9) och avslutningsvis i Mariehamn (12.9).