Mediekalender

20-27.10 Ekumeniska ansvarsveckan

I år infaller kyrkornas gemensamma ansvarsvecka 20-27 oktober och temat är Människorättskämpar.  Under veckan firas också FN-dagen och Ekumeniska böndagen för fred, mänskliga rättigheter och internationellt ansvar 24.10.

Under 2019-2020 lyfter Ansvarsveckan upp vikten av att försvara de mänskliga rättigheterna och möjligheterna att främja människorättsfrågor. Ansvarsveckan vill ge röst åt människorättskämpar som i sina egna sammanhang vill verka för förändring.

Ansvarsveckan är en riksomfattande människorättskampanj som stöds av alla kyrkor och samfund och många kristna organisationer i Finland. Ansvarsveckan är en del av kyrkornas samhällspåverkan och ett sätt för kyrkorna att arbeta för en rättvisare värld.

Mera information: Projektsekreterare Jani Edström
Ansvarsveckans webbplats

24-27.10 Kyrkan på Helsingfors bokmässa

Evangelisk-lutherska kyrkan medverkar med en svensk (7e106) och en finsk (6r46) monter på Helsingfors bokmässa 24-27.10.

torsdag 24 oktober medverkar biskop Bo-Göran Åstrand i bokmässan i kyrkans monter 7 e 106 dels i en frågestund med lågstadieelever, dels i ett samtal med högstadie- och gymnasieelever.
Klockan 10 inleds frågestunden med biskopen tillsammans med elever från Eklöfska skolan i Borgå. Frågestunden leds av Lucas Snellman.
Från klockan 10.30 kan man dricka förmiddagskaffe med biskopen och klockan 12 samtalar biskop Åstrand med högstadie- och gymnasielever om liv och död, tro och tvivel.

På torsdag 17.30 ordnas ett samtal om människan har ett bäst före-datum med journalisten Sonja Hellman, diakonen Henrika Lemberg och författaren Katarina Gäddnäs på scenen Blåbärslandet. På fredag ordnar kyrkan samtal om spelberoende och om de krav och förväntningar som vi har på oss själva och varandra idag. Också de samtalen förs på scenen Blåbärslandet.

Fredag 25.10 klockan 11 ordnar kyrkan en diskussion på finska på scenen Töölö. Samtalet går under rubriken ”Stat utan kyrka? Religion och andlighet i Frankrike” och religionens närvaro och synlighet i Frankrike. Frankrike är temaland för årets bokmässa i Helsingfors.
Branden i Notre Dame i Paris var en nationell tragedi i Frankrike trots att religionen och staten är helt åtskilda där.
I samtalet diskuterar universitetslektor Johanna Konttori och dominikanermunken Marie-Augustin Laurent-Huyghues-Beaufond OP hur andligheten ser ut i Frankrike och dess kultur idag och vilken plats religionen har i det franska samhället där civilisationens rötter vilar på en kristen grund.
Mera information om samtalet på finska ger evenemangskoordinator Laura Leipakka, tfn 09 2340 2521

lördag 26.10 klockan 12.30 diskuteras sanning och om det idag finns en sanning för alla. I samtalet på scenen Fiskehamnen deltar forskaren i etik Nora Hämäläinen, journalisten Jan-Erik Andelin och direktor Sixten Ekstrand.
Senare på lördag förs ett samtal kring döden som en del av livet medan kyrkans samtal på söndag handlar om vår längtan att passa in.

Kyrkans svenska program på bokmässan i sin helhet

Mera information: sakkunnig inom vuxenarbete och kultur Maria Sten, Kyrkostyrelsen, tfn 050 408 6030