Hyppää sisältöön

Mediekalender

Vägkyrkorna är öppna

Vägkyrkorna har igen öppnat sina dörrar. I år kan man välja bland sammanlagt 265 kyrkor. Kyrkorna erbjuder vederkvickande pauser och arkitektoniska upplevelser. Vägkyrkorna har också sänkt tröskeln att besöka kyrkan.

Vägkyrkornas webbplats Tiekirkot.fiÖppna länk i ny flik
Läs årets nyhet om vägkyrkorna

Midsommaren och sommaren i församlingarna

Under midsommar ordnar många församlingar program, till exempel midsommarfester eller midsommarvakor på lägergårdar, gudstjänster och konserter i kyrkan. Evenemangen ordnas med beaktande av de coronarestriktioner som råder i området. I en del församlingar är programmet i huvudsak ännu strömmat eller ordnas i hybridmodell med både strömning och möjlighet till att närvara på plats.

Under sommaren ordnar en del församlingar också musik- eller konsertserier, konstutställningar, guidade rundturer på begravningsplatser eller håller kyrkorna öppna vissa dagar för samtal, stillhet och bön.

församlingarnas webbsidor finns mera information om program på olika orter.

2-4.7 Fransiskusdagarna på Kökar

Årets Fransiskusfest på Kökar på Åland bjuder på konst, musik, pilgrimsvandring, föredrag, samtal och gudstjänst. Temat för dagarna är ”100 år av andrum”. Ett flertal personer medverkar från Finland, Åland och Sverige, bland dem biskop emeritus Lennart Koskinen och biskop Bo-Göran Åstrand.

Läs mer om programmet på föreningens webbplats.

13.7 Kyrkan på SuomiAreena

Tisdag 13 juli i deltar evangelisk-lutherska kyrkan i år två olika programpunkter i SuomiAreena på scenen Pori vid salutorget i Björneborg. I år ordnas SuomiAreena i form av ett hybridevenemang. I paneldiskussionen Pyhää vai polttoainetta? (ung. Heligt eller bränsle?) 13.7 klockan 14 diskuterar man religionernas relation till naturen. Senare samma dag 13.7 klockan 16 ordnar ett flertal föreningar i samarbete med kyrkan Annorlunda mingel.

Biskop i Åbo Mari Leppänen deltar i båda diskussionerna. De ca en timme långa diskussionerna strömmas på MTV3:s webbplats.

Mera information:
Matti Kuhna, kommunikationschef vid kyrkliga samfälligheten i Björneborg, tfn 0400 309 815, matti.kuhna@evl.fi
Anna Hälli, biskop Mari Leppänens specialmedarbetare, tfn 050 501 2748, anna.halli@evl.fi
Kyrkans kommunikation: kirkonviestintä@evl.fi

3−6.8 Kyrkomöte, Åbo

Kyrkomötet för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samlas i Åbo 3-6 augusti. Då hålls alltså den vårsesscion som skulle ha hållits i maj men som på grund av coronaläget flyttades till augusti.

En preliminär arbetsordning publiceras på kyrkomötets webbplats vecka 30. Den veckan kommer också ett pressmedelande om kyrkomötets arbete under sessionveckan.

Läs mer på kyrkomötets webbplats.

 

Väckelserörelsernas sommarfester

SLEF:s årsfest i Pedersöre 1-4.7

LFF Laestadianernas Fridsförenings sommarfest 9-11.7 i Esse

KU:s sommardagar 21-22.8 i Pedersöre

SLEF:s årliga missionsfest hålls i år i Nagu 6–8.8.2021