Alla artiklar

1.1.2023

Sorgen besöker oss alla

Cykel rör sig längs stadsgata, suddig av farten.

Vissa kan berätta i detalj om ögonblicket, när de fick ett sorgebud. Ögonblicket, när man förstod vad läkaren skulle säga. Var man befann sig, när telefonen ringde.

Ibland är det ingenting dramatiskt med det – man hade kanske länge anat att dagen skulle komma. Ibland kommer det som en blixt från en klar himmel, och då kan man hamna i chock. Då kan det hela kännas overkligt. Det kan kännas som om allt går i slow motion, som om man plötsligt befinner sig i en film. Man kan känna att man vill springa bort eller att man kommer att upplösas i atomer. Overklighetskänslan kan sitta i några timmar eller några dagar, ibland längre.

Steget in i sorgen

Den som förlorat någon kan behöva lite tid att se över sina inre och yttre resurser. Småningom börjar man reagera på det som hänt. Sorgen kan orsaka många känslor, såsom förtvivlan, ilska, tacksamhet, melankoli, ångest och skuld. Känslorna kan dessutom vara motstridiga och ändra från en stund till en annan. Känslor kan vi inte styra med vår hjärna.

Aldrig mer detsamma

Insikten om vad som har hänt och att livet aldrig mer blir detsamma djupnar allteftersom. Man börjar inse att livet förändrats, varaktigt och beständigt. Man finner sig i att det är som det är. Starka känslor övergår i stillsammare: ilska blir vemod, förtvivlan blir saknad eller längtan. Livet börjar ta form igen. Så småningom börjar man kanske uppleva saker igen “för första gången”, t.ex. “Det här är första gången som jag skrattat hejdlöst sen …” eller “Det här är första gången jag njutit av vädret sen …”

Livet går vidare – utan

Sorg är ingen sjukdom, därför blir man heller aldrig ”botad” eller ”fri” från den. Förlusten är en del av ens liv, ens historia. Med tiden lär vi oss handskas med sorgen. Man börjar leva en ny och annorlunda vardag, som man så småningom börjar lita på, men sorgen gör sig påmind. När man möter tider och händelser under året som man brukade dela, blir förlusten kännbar. Födelsedagar, högtider och årsdagar kan kännas svåra, men också vardagssysslor som påminner om den döda.

Tillbaka till toppen