Tv-serien Mark och Luther
Mark Levengood

Söndagen den 2 april startar tv-serien ’Mark och Luther’ i Yle Fem. I serien tar den kända tv-profilen Mark Levengood tittarna med på en resa i Luthers fotspår.

Mark besöker Wittenberg och ställer frågor till makthavare, biskopar, teologer, historiker och kulturmänniskor i Finland och Sverige. Allt med utgångspunkten att ta reda på hur reformationen har påverkat det nordiska samhället och hur Norden skulle ha sett ut utan Luther.

Serien sänds fyra söndagar (2.4, 9.4, 16.4 och 21.4) kl. 19.00 i Yle Fem och finns också efteråt på Arenan.

Första avsnittet
Vad är sanning?
Björn Vikström
Pilatus fråga har fått en ny aktualitet i en tid då sanningen har blivit allt mer hotad och relativiserad. Genom att sprida ut halvsanningar och direkta lögner som fakta försöker politiker och stater påverka folkopinionen och driva igenom sina egna intressen.
Björn Vikströms påskhälsning
Visselblåsaren från Nasaret och uppståndelsens vittnen i radioandakter

I radioandakterna under veckorna kring påskdagen funderar talarna kring det stora påskdramat. I Andrum i stilla veckan tar oss Björn Wallén nära påskdramats enskilda händelser och drar paralleller till vår egen tid och situation. I Aftonandakterna talar Mia Andersén-Löf om stillhet och skuld, om befrielse och om att vända andra kinden till.

Påskveckans första Andrum sänds på tisdag, då börjar Jan-Erik Lindqvists serie på temat Med facit i hand. I Aftonandakterna talar Janette Lagerroos (på bilden) om uppståndelsens vittnen för 2000 år sedan och idag.

Andrum sänds i Yle Vega  under stilla veckan 10-13.4, dvs. måndag till torsdag klockan 6.54 och 9.10, aftonandakterna sänds klocka 19.15.

Andrum under påskveckan 18-21.4 tisdag till fredag klockan 6.54 och 9.10, aftonandakter klockan 19.15. (Fotograf: Camilla Hynynen)

Tro på Yles sidor
Behöver du prata med någon?
Ängelstaty med ljus i handen

Om du behöver prata med någon når du den svenskspråkiga tjänsten på 0400 22 11 90 och den finska samtalstjänsten på nummer 0400 22 11 80.

Den svenska Samtalstjänsten är öppen varje dag kl. 20-24 medan den finska tjänsten håller öppet dagligen från kl. 18, såväl vardag som helg – också under påsken. På finska är jouren öppen södag till torsdag till kl. 01 , fredagar och lördagar ända till kl. 03.

Att ringa till Samtalstjänsten är nu förmånligare än förut. Det nya numret är ett mobiltelefonnummer som ingår i de olika operatörernas vanligaste abonnemangspaket.

Samtalstjänsten
Hur mycket lutheran är du?
Yle har gjort en lutherquizz med Mark Levengood. Testa det och ta reda på hur mycket lutheran du är.
Hur mycket lutheran är du?
Pjäsen Luther i Enrum

Under våren turnerar pjäsen ’Luther i enrum’ i Svenskfinland. Pjäsen är skriven av Johan Fagerudd som också gestaltar reformatorn Martin Luther. Pjäsen (ca 40 min) är en monolog om en man och en reformation.

Vem var Luther? Hurdan var han? Varför skrev han sina teser?

Kolla in var och när du kan se pjäsen.

Luther i Enrum
Luther på besök
Maria skriver om pjäsen Luther i enrum: Skådespelaren Johan Fagerudd i Martin Luthers gestalt har just kommit in på scenen och säger att han vaknade i natt av att han trodde att det var en hund i hans säng på slottet Wartburg, där han nu befinner sig gömd av sina vänner. Han är rädd att han håller på och bli galen. 
Läs mer om pjäsen
Reformationens märkesår

Martin Luther offentliggjorde sina 95 tester 31.10.1517. År 2017 har det gått 500 år sedan dess.

Märkesåret firas under namnet Nåd 2017!

Namnet hänvisar till nåden som begrepp men också som bön och uppmaning. 

Reformationens märkesår
Mobilisera de goda krafterna

Simon Lampenius skriver: Vi lever i en tid då vi medvetet behöver aktivera de goda krafterna. Vi behöver göra det tillsammans och vi behöver göra det på webben.

Kyrka nu bloggen
Makt och maktmissbruk
Foto av Mia Andersén-Löf
Mia skriver om makt och maktmissbruk i slutet av Jesu liv.
Andetagbloggen
Sjung en ny sång!

En kommitte bestående av kyrkomusiker och forskare har vaskat fram både gamla melodier som inte rymts med i tidigare psalmböcker och nya andliga sånger och visor som redan sjungits i många kristna sammanhang.

Anna Maria BöckermanDag-Ulrik Almqvist och Helene Liljeström satt med i psalmbokstilläggskommittén. De kommer att tala kring de tankar och känslor de nya psalmerna väcker.

Yle Vega måndagar kl. 6.54 och 9.10.

Programmet på Tro-sidan
Bli medlem i kyrkan via webben

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet.

Bli medlem i kyrkan