Hyppää sisältöön

Vägen till dopet

Barnet döps oftast när det är 2-3 månader gammalt, men det kan variera beroende på livssituation. På den här sidan får du veta vad det lönar sig att tänka på före dopet, under dopet och efter dopet. Vad roligt att just du funderar på dop för ditt barn!

Hur du vill döpa ditt barn är ditt val. Du kommer överens med prästen om hur dopet ska gå till. Berätta gärna vad som är viktigt för dig! Du kan själv välja präst och du bokar tid för dopet via församlingens kansli. När ni träffar prästen för samtal kommer ni överens om allt praktiskt. 

Ibland döps barn i samband med högmässa. Det är extra festligt för församlingen, men också trevligt för den nya familjen när hela församlingen ber för barnet. En del församlingar ordnar morgondop eller andra gemensamma doptillfällen. Då kan man bara komma in för själva dopet. Ofta bjuder församlingen på kaffe och kaka den dagen.

Under flikarna nedan hittar du information om allt som händer från barnets födelse tills det är döpt, vilka de konkreta förberedelserna är och hur dopet går till.

Människor i olika åldrar står runt en kvinna med en baby i famnen och håller upp en hand för att välsigna barnet.

Bild: Hannu Jukola

Dopet ska inte belasta ekonomin eller vardagen

Många undrar vad dopet kostar eller om det är stressigt att ordna dop. En doptillställning kostar egentligen ingenting och är inte meningen att orsaka stress för familjen. Dopet är den viktigaste och finaste fest man kan fira som kristen, men det är inte mängden människor eller tårtans storlek som gör festen viktig och fin - det är den nya människan och Guds gåvor i dopet som gör den så stor och viktig i kyrkan.

Det kostar inget att hålla dop i kyrkan och dopkolt kan man få låna från församlingen. En del församlingen uppbär heller ingen hyra för andra lokaler om man ordnar dop där. Det är inte nödvändigt med bjudning efter själva dopet och dopfesten kan vara just precis så liten eller stor som ni själva vill. Förutom barnet, föräldrarna och prästen behöver två faddrar eller dopvittnen vara på plats, men mer än så krävs inte för att ett dop ska vara giltigt. Så känn ingen press att ordna ett stort kalas om ni inte vill. Ifall ni vill ordna kalas lönar det sig att frimodigt be släkt och vänner om hjälp. Kanske någon kan baka tårtan, duka eller koka kaffe? Städa både före och efter? Låt andra sköta allt det praktiska så att ni föräldrar får slappna av och fokusera på ert barn.

Dopet ska inte försvåra er ekonomi och vardag. Stämningen hänger inte på dyra kläder, perfekta tårtor och designade dopklänningar. Det är den nya människan och kärleken från Gud och alla de närmaste som avgör.