21.3.2023

Kyrkostyrelsens plenum: Förslag till kyrkomötet om att vuxna döpta kan få flera faddrar

Kyrkostyrelsens plenum föreslår en ändring i kyrkoordningen så att det skulle vara möjligt för vuxna döpta att få en eller två nya faddrar. Idag är det möjligt att utse nya faddrar endast för barn på förslag av vårdnadshavaren. Ändringsförslaget sändes till kyrkomötet.

Plenum beslöt om innehållet i bestämmelsen vid sitt möte 21.3.2023. Laggranskningskommittén ska ännu ge utlåtande om förslaget innan kyrkomötet behandlar frågan.

Kyrkomötet beslöt i november 2021 att be kyrkostyrelsen bereda en ändring i kyrkoordningens bestämmelse om faddrar. Ändringen har sin grund i ett ombudsinitiativ i kyrkomötet.

Möjligheten att också efter dopet utse en ny fadder till en vuxen döpt person skulle förbättra den döptas möjlighet att växa som kristen med stöd av en annan vuxen i situationer där den ursprungliga faddern inte längre är tillgänglig.  

Ändringen i kyrkoordningen träder i kraft så snabbt som möjligt efter att den godkänts men inte innan kyrkans nya lagstiftning träder i kraft.

Mera information: ecklesiastikrådet Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi, tfn 050 553 6203

Förslag till kyrkomötet om att ändra villkoren för vigsel till äktenskap

Kyrkostyrelsens plenum föreslår för kyrkomötet en ändring i kyrkoordningens bestämmelser om vigsel till äktenskap. Enligt framställningen skulle vigsel till äktenskap vara möjligt om åtminstone den ena av dem som ska vigas har genomgått konfirmandundervisning och är medlem i kyrkan. Idag måste båda ha genomgått konfirmandundervisning och vara medlemmar i kyrkan. Det är också möjligt med kyrklig vigsel om den ena är medlem i evangelisk-lutherska kyrkan och den andra hör till ett annat kyrklig eller kristet samfund i Finland eller utomlands.

Kyrkans laggranskningskommitté ska ge utlåtande om ändringen innan den behandlas av kyrkomötet.

Målet med kyrkostyrelsens förslag är att göra kyrklig vigsel möjligt för kyrkans medlemmar i ett samhälle som präglas av allt större mångfald, och även då den man gifter sig med inte hör till kyrkan eller ett annat kristet samfund. Samtidigt skulle man trygga kyrkans medlemmars rätt att utöva sin religion i samband med vigsel till äktenskap.

Ändringen i kyrkoordningen träder i kraft så snart som möjligt efter att den godkänts men inte innan kyrkans nya lagstiftning träder i kraft.

Förslaget har sin grund i det beslut som kyrkomötet gjorde i november 2020 om att be kyrkostyrelsen bereda ändringar i kyrkoordningen enligt ett förslag från stiftsfullmäktige i Helsingfors stift.

Mera information: ecklesiastikrådet Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi, tfn 050 553 6203

Förslag till samarbetslag för evangelisk-lutherska kyrkan till kyrkomötet

Kyrkostyrelsens plenum godkände innehållsmässigt ett lagförslag till kyrkomötet om en samarbetslag för evangelisk-lutherska kyrkan och ett antal lagar som hör samman med denna. För närvarande avtalas om omställningsförhandlingar i kyrkans arbets- och tjänstekollektivavtal.

Den nya lagen ska öka och stärka personalens möjligheter att påverka och få information. Representanter för arbetsgivaren och personalen ska bland annat föra lagenlig dialog i större utsträckning än enligt nuvarande avtal.

Den föreslagna lagen ska tillämpas på de kyrkliga myndigheter som är arbetsgivare och som har minst 20 tjänsteinnehavarare eller arbetstagare i sin tjänst.

Lagförslaget har beretts av en arbetsgrupp där arbetsmarknadsparterna är representerade. Arbetsgruppen har bett om utlåtanden från församlingar, domkapitel, ministerier och arbetsmarknadsparter.

Laggranskningskommittén ska ännu ge utlåtande innan frågan behandlas i kyrkomötet.

Mera information: ecklesiastikrådet Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi, tfn 050 553 6203

Förslag till ändringar i Kyrkans centralfonds budget för 2023

Plenum föreslår för kyrkomötet att man gör ändringar i Kyrkans centralfonds budget för 2023. Av de medel som inte användes i budgeten för 2022 föreslår man att 352 820 euro beviljas stiften och 1 050 000 euro beviljas för utveckling av personal- och ekonomiförvaltningsprocesser och system inom projektet Kipa 2. Vidare föreslås Kyrkostyrelsens förvaltningsavdelning få 65 000 euro för verkställandet av kyrkolagstiftningen och för visstidsanställning av en sakkunnig inom statistik, projektet Digi-kirkko föreslås få 25 000 euro för ett elektroniskt röstningssystem inom beslutsfattandet, förnyelsen av kyrkans gemensamma webbplats evl.fi föreslås få 40 500 euro, Kyrkans central för det svenska arbetet 38 000 euro och S:t Michels stifts domkapitel 65 000 euro för kostnader i samband med biskopsbyte. Av den ersättning kyrkan fick från staten 2022 blev 239 994 euro kvar och man föreslår att summan flyttas över till budgeten för 2023. Medlen är tänkt att användas för reparationer av kyrkan Kolmen ristin kirkko i Imatra.

Med anledning av de nämnda ändringarna blir underskottet i Kyrkans centralfonds räkenskapsperiod 2023 1 876 220 euro. Underskottet i Kyrkans centralfond 2022 var 3 026 780 euro.

Mera information: controller Tarja Tirri, tarja.tirri@evl.fi, tfn 050 520 3684

Kyrkans pensionsfonds och Kyrkans centralfonds bokslut till kyrkomötet

Plenum godkände Kyrkans pensionsfonds verksamhetsberättelse och bokslut för 2022. Plenum föreslår för kyrkomötet att Kyrkans pensionsfonds resultat på -701 351 överförs till Kyrkans pensionsfonds underskottskonto.

Plenum godkände Kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse och bokslut för 2022. Plenum föreslår för kyrkomötet att Kyrkans centralfonds underskott på 3,0 miljoner euro bokförs som minskning i det egna kapitalet från de tidigare räkenskapsperiodernas över-/underskott.

Kyrkans centralfonds budget för 2022 var gjord med ett underskott på -6,1 miljoner medan räkenskapsperiodens resultat blev ett underskott på -3,0 miljoner. Underskottet berodde bland annat på att de finansiella intäkterna på finansmarknaderna uppvisade underskott och på grund av engångsutgifter (församlingsvalet, synodalmöten och understöd till Ukraina). Att budgeten uppvisade ett bättre resultat berodde bland annat på att vissa åtgärder inom spetsprojekten flyttades över till 2023 och på överenskomna inbesparingar på grund av omställningsförhandlingar.

Kyrkomötet behandlar boksluten i maj.

Mera information: controller Tarja Tirri, tarja.tirri@evl.fi, tfn 050 520 3684

Plenum antecknade för kännedom Kyrkans centralfonds personalbokslut för 2022 och beslöt att sända det för kännedom till kyrkomötet.

Mera information: personalchef Sari Kiili, sari.kiili@evl.fi, tfn 040 688 1418 

Kyrkostyrelsen utser i fortsättningen bara två medlemmar till Kyrkans Utlandshjälps styrelse

Plenum gav ett utlåtande till Patent- och registerstyrelsen där man meddelar att man godkänner ändringar i stadgarna för stiftelsen för Kyrkans Utlandshjälp. Efter stadgeändringarna utnämner kyrkostyrelsen mindre än 25 procent av styrelsen för Kyrkans Utlandshjälp då man tidigare har utnämnt hela styrelsen.

Efter stadgeändringarna väljer kyrkostyrelsen två medlemmar till styrelsen medan styrelsen väljer de övriga medlemmarna och ordförande och vice ordförande. Till styrelsen hör ordförande och minst tio eller högst tretton övriga medlemmar.

Stadgeändringarna för stiftelsen för Kyrkans Utlandshjälp är nödvändiga för att säkerställa stiftelsens rätt att få statsbidrag.

Mera information: ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi, tfn 040 522 1464

Bifogat finns en bild. Fotograf: Maxim HopmanUnsplash

Bildtext: Möjligheten att också efter dopet utse en ny fadder till en vuxen döpt person skulle förbättra den döptas möjlighet att växa som kristen med stöd av en annan vuxen i situationer där den ursprungliga faddern inte längre är tillgänglig.  

 

Tillbaka till toppen