15.11.2023 Antependium Det latinska ordet antependium (förhänge) avser den kyrkotextil (parament) som täcker altarets främre sida. Altarklädet följer kyrkoårets färger och har ofta kristna symboler. Antependiet betonar altarets helighet och heligheten i det sakrament, nattvarden, som välsignas (konsekreras) där.
19.4.2023 Prästkrage På 1500-talet etablerades en smal pipkrage som en del av prästdräkten. Kragen var ett lån från ståndspersonernas dräkt. Kragen var en kråskrage, det vill säga en rundkrage. När den kragen blev omodern på 1600-talet etablerades den i förstorad form som prästerlig krage. Kragen liknades då vid en kvarnsten. I Norge och Danmark blev den bestående […]
19.4.2023 Paramenta Paramenta är ett samlande namn på kyrkotextilierna, vars färg– och formspråk bestäms av den kristna symboliken och kyrkoåret. Exempel på parament är antependiet, det vill säga den duk som täcker altarets främre del, bokduken, kalkduken, corporalet, alban, bältet, stolan, mässhaken och korkåpan.
19.4.2023 Alba Alban är ett hellångt vitt klädesplagg som utgör basplagget i gudstjänstdräkten. Dopkolten har sitt ursprung i alban. Konfirmanderna kläs vanligtvis i albor vid konfirmationen. Grunddelen i prästens liturgiska klädsel är alban, dvs. mässkjortan. Också brudklänningen och liksvepningen har tagit intryck från alban. Alba är latin och betyder vit. Det är en förkortning för orden vestis […]
19.4.2023 Krucifix Ett krucifix är en avbildning av Kristus på korset. Ordet kommer från det latinska ordet crucifixus, korsfäst. Oftast finns ett krucifix på altaret. Krucifixet hör särskilt samman med minnet av Kristi lidande. Vanligtvis är det kristna korset tomt som ett tecken på Kristi uppståndelse.
19.4.2023 Corporale, Korporale Corporale (från corpus som betyder kropp) är en mindre linneduk som läggs på altaret under nattvardselementen. Corporalet visar på de gåvor som avskiljs för att delas ut under nattvardsmåltiden.
19.4.2023 Altare Altaren finns inom många religioner. Vanligtvis betyder det en plats för ett heligt möte och det heligas närvaro. I Gamla testamentet hör altaret samman med den gudstjänstpraxis som föreskrivs i Mose lag. Till exempel fanns det i Jerusalems tempel både ett offeraltare och ett rökelsealtare. Det kristna altaret var ursprungligen ett bord kring vilket man […]
19.4.2023 Ambo Ambo kommer från det grekiska ordet anabainein, stiga upp. Ambon är en läspulpet eller ett bord vid vilket man kan läsa gudstjänstens bibeltexter.
19.4.2023 Kalk Innan altaret dukas förvaras nattvardsvinet i en vinkanna. Då nattvardsbordet dukas hälls vinet ur kannan i nattvardsbägaren eller kalken (på latin calix). Nattvardsbrödet förvaras i en oblatask och tas därifrån och läggs på en brödtallrik, patén. Kalken och paténen täcks med en kalkduk (även kalkkläde, lat. velum) som tas bort innan man börjar duka nattvardsbordet.
19.4.2023 Tabernakel Inom judendomen syftar ordet tabernakel på det uppenbarelsetält eller sakramentshus (lat. tabernaculum) som hade byggts på uppdrag av Mose. Tabernaklet i öknen blev en plats där Gud var närvarande hos sitt folk som flydde ur fångenskapen i Egypten. Inom särskilt den romersk-katolska gudstjänstpraxisen är tabernaklet en förvaringsplats (-skåp) i närheten av altaret för det välsignade […]