Tillbaka till ordlistans förstasida

Religions- och livsåskådningsundervisning

I den grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen ges religionsundervisning enligt det trossamfund som majoriteten av eleverna tillhör. Eleverna har rätt att få undervisning enligt sitt eget trossamfund, om antalet elever är minst tre och föräldrarna begär att undervisning ska ges.

Religionsundervisningen är inte sådan religionsutövning som avses i grundlagens 11 § och därför är den ett läroämne som är obligatoriskt för alla. Undervisningen ska vara pedagogiskt välgrundad och i enlighet med läroplanen.

Alla kan delta i den undervisning som sker utgående från majoriteten. Ifall det finns minst tre elever som hör till evangelisk-lutherska kyrkan eller ortodoxa kyrkan får de undervisning i sin egen religion. Också för dem som hör till något annat religionssamfund ordnas egen undervisning om minst tre vårdnadshavare till elever i grundundervisningen och studerande i gymnasiet som hör till samma religionssamfund ber om det.

En elev som inte hör till något religionssamfund och som inte deltar i religionsundervisning undervisas i livsåskådningskunskap. Också elever som hör till religionssamfund för vilka det inte ordnas undervisning i egen religion kan delta i undervisning i livsåskådningskunskap på vårdnadshavarens eller, i gymnasiet, på den studerandes begäran. I den grundläggande utbildningen ska det ordnas undervisning i livsåskådningskunskap om det finns minst tre elever som har rätt till det.

Om en elev inte hör till något finländskt religionssamfund, men dennas fostran och kulturbakgrund motsvarar någon av den undervisning som ges i skolan kan eleven på vårdnadshavarens begäran delta i den undervisningen. Om en elev inte deltar i undervisningen i religion eller livsåskådningskunskap (om ingen undervisning ges i elevens egen religion eller om det inte finns någon grupp i livsåskådningskunskap) ordnas det annan undervisning eller ledd verksamhet för eleven.

Tillbaka till toppen