Henrik var Finlands första biskop och martyr.
Enligt historien gjorde Sveriges kung, Erik den helige, ett korståg till den sydvästra delen av Finland där man tror att det i viss mån redan på 1000-talet fanns kristna invånare, bland annat handelsmän och munkar. Biskop Henrik var med på resan som torde ha skett år 1155. Deras mål var att införliva Finland med det svenska kungariket och låta den kristna tron slå rot i Finland, vilket också förverkligades.
Då kung Erik reste tillbaka till Sverige blev biskop Henrik kvar för att övervaka den kristna utvecklingen i Finland. Arbetet blev dock oavslutat, för enligt sägnen dödades han år 1156.
Det finns två olika versioner av berättelsen om dråpet. Enligt den kyrkliga traditionen dräpte Lalli biskopen eftersom biskopen tänkte bestraffa den kristna Lalli för mordet på en svensk soldat.
Enligt versionen i biskop Henriks dödspsalm dräpte drängen Lalli biskopen i Kjulo. Biskop Henrik hade besökt Lallis hus medan han var borta och köpt förnödenheter av hans fru. Frun ljög för Lalli att biskop Henrik inte hade betalat för förnödenheterna och Lalli blev upprörd och dräpte Henrik.
Biskop Henrik begravdes i Nousis som blev centrum för det kyrkliga livet i Finland. Senare flyttades hans kvarlevor till Åbo domkyrka. Den dag då kvarlevorna flyttades blev Henriks minnesdag och firas 18.6. En annan minnesdag firas också till minne av Henriks dödsdag (19.1).
Före reformationen var Sankt Henrik en himmelsk förebedjare och beskyddare för Åbo stift. Han räknades också till skyddshelgonen för det svenska riket. Som en följd av reformationen förlorade helgonen sin tidigare ställning.
Biskop Henrik respekterades dock fortfarande som en historisk gestalt, martyr och Finlands första biskop. Hans minne har bevarats bland folket. Finland började betraktas som en enskild nation från början av 1800-talet. Då fick också biskop Henrik en ny ställning. Enligt den romantiska tidsperiodens synsätt borde alla nationer ha ett eget nationalhelgon; i Finland valde man Sankt Henrik. Den katolska kyrkan respekterar även idag biskop Henrik som en himmelsk förebedjare.