Jukka Keskitalo nästa biskop i Uleåborg
Jukka Keskitalo

Enligt den preliminära rösträkningen i onsdagens (15.8) biskopsval i Uleåborgs stift fick Kyrkostyrelsens kanlichef Jukka Keskitalo över hälften (59,4 procent) av de avgivna rösterna och blev direkt vald till ny biskop.

Enligt den preliminära rösträkningen i biskopsvalet fördelades rösterna på de tre kandidaterna enligt följande: Jukka Keskitalo fick sammanlagt 597 röster, Niilo Pesonen 261 röster och Jukka Hautala 145 röster. Valdeltagandet i valet uppgick till 88,7 procent.

Valresultatet fastställs av domkapitlet i Uleåborg på torsdag vid en session som inleds klockan 14.

Läs mer om valet
Påverka kyrkans framtid - ställ upp som kandidat i församlingsvalet
# min kyrka
I november 2018 väljs nya beslutsfattare till församlingen för en fyraårsperiod. De förtroendevalda bestämmer vilka linjedragningar som görs och vad pengarna används till. De förtroendevalda väljer också representater till kyrkomötet. Kyrkmötesdelegaterna besluter i sin tur om gemensamma frågor i kyrkan.
Församlingsvalet 2018
Biskopsval på kommande

Tisdag 21.8 avslutas kandidatnomineringen för biskopsvalet i Esbo stift. Valets första omgång ordnas 8 oktober.

Läs nyheter om valet
#DelaFred
Delafred, hjälp med att söka inte så mycket att bli älskad som att älska
Under åren 2018-2019 är Dela fred tema för kyrkans fostran (på finska Rauha). Mottot som vi arbetar med är ”Fred på jorden och åt människorna en god vilja”. Vi får både be om fred och arbeta för fred.
Kyrkoåret
Män som ber i templet

Guds ord uppmanar oss att granska oss själva och vår livsföring. När vi lär känna oss själva på rätt sätt är vi redo att ta emot nåden enbart som en gåva av Gud.

Självtillräckligheten kan förvränga en människas verklighetsuppfattning. Vi kan börja tro att vi på egen hand ska kunna uppfylla Guds vilja.

Tolfte söndagen efter pingst
Sommarens vägkyrkor
Vägkyrka i landskap från gångna årtionden

Vägkyrkorna från Hangö i söder till Utsjoki i norr öppnar sina dörrar. Öppettiderna varierar mellan olika kyrkor men rekommenderad öppethållningssäsong är 10.6-20.8.2018.

I år håller sammanlagt 266 vägkyrkor öppet. En del av vägkyrkorna sommaren 2018 minns händelserna från ett hundra år tillbaka med tillfällen inom ramen för Minnesåret 1918.

Läs mer om årets vägkyrkor
Andetagbloggen
Monica Heikel-Nyberg
Monica Heikel-Nyberg tänker tillbaka på sitt äktenskap.
Bröllopsdag
Hundgudstjänst
En friluftsgudstjänst i djurens sällskap påminner om respekten för Guds skapelse. Läs mera på Kyrkpressens sidor.
"En försmak av himlen"
Behöver du prata med någon?
Kyrkans samtalstjänst logo. För dig i förtroende. Knutar? Det hjälper att prata

Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag kl. 20-23. För samtalet debiteras vanlig mobilsamtalsavgift. I samtalstjänsten får du vara anonym.

Du kan ta kontakt med chattjouren måndag till torsdag kl. 19-21. 

Samtalstjänstens sajt
Prövning av hinder för äktenskap på webben
Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Bli medlem i kyrkan via webben
Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan