Ärkebiskop Kari Mäkinen och professor Sixten Korkman på SuomiAreena
Ärkebiskop Kari Mäkinen och professor Sixten Korkman samtalar
På torsdagen på SuomiAreena samtalade ärkebiskop Kari Mäkinen med professor Sixten Korkman om finländska värderingar och gemensamma värden i en allt mer globaliserad värld.
Läs artikeln
En dag på konfirmandläger
Bild av Maria Björkgren-Vikström
Maria Björkgren-Vikström besökte Sibbo svenska församlings konfirmandläger på Nilsasgården. Hon förvånades över tystnaden som mötte henne. Läs mer på Kyrka nu. 
Kyrka nu bloggen
Kyrkan på SuomiAreena
SuomiAreenan logo

– Det är naturligt att kyrkan är med på SuomiAreena eftersom tron på många sätt är en del av människornas verklighet – inte på ett eget inhägnat område utan mitt bland människorna. Den utmanar, deltar, ställer flera frågor än ger svar och erbjuder sitt perspektiv på saker, konstaterar ärkebiskop Kari Mäkinen.

Läs nyheten
Ta en himmelsk paus i en vägkyrka

Ca 260 vägkyrkor från norr till söder öppnar sina dörrar igen till glädje för sommarresenärerna. Vid vägkyrkan kan man ta en himmelsk paus från juni till skolstarten.

Kyrkornas öppettider varierar men rekommendationen är att kyrkorna är öppna 10.6-20.8 i år.

Vägkyrkorna
Kyrkoåret
Vi måste vara redo att avstå från våra egna rättigheter till förmån för vår nästa och älska också våra fiender då vi följer kärlekens lag.
Sjunde söndagen efter pingst
På väg på konfirmation i sommar?
Flickor i mittgången i en kyrka
Konfirmationen
Hitta en församling på annan ort
Anställda utomhus
Då du firar sommar på annan ort kan du gärna delta i det som församlingen på orten ordnar. Ta en titt på vad som händer där.
Kontakt till en församling
Storläger i Pieksämäki 25-30.7.
Tält
Kyrkans ungdom ordnar storläger på Pieksämäki också i sommar. Läs mer om lägret.
Kyrkans ungdoms sommarläger
Att gifta sig utomlands
Brudbukett vi brudparets fötter
Ska du gifta dig utomlands? Var framför allt ute i god tid. Vad annat är viktigt att minnas? Vilka myndigheter ska kontaktas och hur är det med prästens vigselrätt?
Vigsel utomlands
Behöver du prata med någon?
Ängelstaty med ljus i handen

Går sommaren inte som på Strömsö? Ibland blir det fel. Då kan det vara skönt att prata med någon. 

Kyrkans samtalstjänst finns till för dig som vill prata om det som tynger dig. Den svenska telefonjouren svarar dig på nummer  0400 22 11 90 varje dag kl. 20-23. För samtalet debiteras vanlig mobilsamtalsavgift. 

Under sommaren kan du ta kontakt med chattjouren på onsdagar och torsdagar kl. 18-20. 

I kyrkans samtalstjänst får du vara anonym. Du behöver inte vara ensam med det svåra. Prata om det.

Samtalstjänsten
Är Luther en vän eller en nådapredikare?

Hur ser människor idag på Luther? Den frågan har vi ställt till en lång rad teologer och de ger sina svar i en andaktsserie som sänds i Yle Vega från början av maj fram till mitten av augusti.

Dessa Luther och jag -andakter sänds två gånger i veckan, på tisdagar som Andrum kl. 6:54 och 9:10 och på fredagar som Aftonandakter kl. 19:15. 

Läs mer om andaktsserien Luther och jag
Luther på besök
Maria skriver om pjäsen Luther i enrum: Skådespelaren Johan Fagerudd i Martin Luthers gestalt har just kommit in på scenen och säger att han vaknade i natt av att han trodde att det var en hund i hans säng på slottet Wartburg, där han nu befinner sig gömd av sina vänner. Han är rädd att han håller på och bli galen. 
Läs mer om pjäsen
Skriftskolans ställning har stärkts
Glada skriftskolungdomar på rygg i gräset

Skriftskolans ställning inom den finländska ungdomskulturen har stärkts. Nationellt sett deltog 85,9 procent i skriftskolan under 2016 medan motsvarande andel var 83,5 procent året innan. Finland är unikt i Europa när man tittar på deltagandet i konfirmandundervisningen. I något annat land är skriftskolan inte lika populär och deltagandeprocenten lika hög som i Finland.

– Skriftskolan utgår från de unga, är öppen, trygg och tolerant. Konfirmandgruppen är som en församling i miniatyr. Ingen lämnas ensam och det är lätt att vara sig själv.

Den finländska skriftskolan är fortfarande populär
Hur mycket lutheran är du?
Yle har gjort en lutherquizz med Mark Levengood. Testa det och ta reda på hur mycket lutheran du är.
Hur mycket lutheran är du?
Bli medlem i kyrkan via webben

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet.

Bli medlem i kyrkan