YouTube-video
Sommartips: S:t Olofs sjöled
Karta över S:t Olafs sjöled
S:t Olofs sjöled är en ny pilgrims- och vandringsled. Leden går från Åbo, över Åland till Sverige. Sjödelen av leden är nyligen invigd. Sen fortsätter leden längs de gamla pilgrimslederna ända till Trondheim i Norge. Kanske något du vill göra i sommar?
Läs mera om S:t Olofs sjöled
Sommarstämning i radiogudstjänsterna
Trumpetist som spelar på Baltic jazz

På sommaren är det extra fint att få koppla av och fylla på energi. Därför kommer också radiogudstjänsterna att bjuda på en skön sommarjargong under den varmaste årstiden. Bland annat sänder vi en gudstjänst från Baltic Jazz-festivalen i Dalsbruk (7.7), en gudstjänst från Franciskusdagarna på Kökar (21.7) och en spelmannagudstjänst från Rosenlund i Jakobstad (28.7). Du kan lyssna på en ny gudstjänst varje sommarsöndag kl. 13.03 i Yle Vega, eller när det passar dig bäst på arenan.

Foto: Thomas Poole / Arctic Sun Photography

Radiogudstjänsterna på Arenan
Hur blev en våldsam viking Nordens mest kända helgon?
Helgonstaty i trä
En norsk viking blir det mest välkända helgonet i Norden och ger 1000 år efter sin död namn åt en vandringsled. Hur hänger det här ihop? Svaret för oss långt tillbaka i tiden.
Läs mer på Yles sida
Midsommar
Midsommar vid vattnet
Johannes döparens födelsedag har placerats sex månader före julen, i enlighet med Lukasevangeliet. Enligt Lukas berättade ängeln Gabriel för Maria om Jesu födelse och sa då också att Johannes mor Elisabet var gravid i sjätte månaden. Det är därför vi i kyrkan firar midsommar.
Läs mer om midsommardagen
Kyrkoåret
Treenigheten. Lammet, duvan och stjärnan
Guds dolda väsen, som övergår allt mänskligt förstånd. Gud är en, men vi har lärt känna honom som Fadern, Sonen och den heliga Anden. Han är Skaparen, Återlösaren och Heliggöraren. Tron talar inte om Guds väsen på ett kunskapsmässigt och systematiserande sätt, utan den förkunnar hans nådegärningar med förundran och lovprisning.
Treenighetssöndagen
Historier om hopp i radio
Radioandaktstalarna

FMS fyller 160 år i år. Fem medarbetare från missionssällskapet kommer att berätta historier om hopp i Yle Vegas andakter. Rolf Steffansson inledde serien i maj. I juni är det Maria Westerlings tur.

I juli talar Pia Kummel-Myrskog, i augusti Marika Björkgren-Thylin. Först ut på hösten är Camilla Skrifvars-Koskinen. I oktober fortsätter Pia Kummel-Myrskog serien  och den avslutas i november av Rolf Steffansson.

Andrum sänds i Yle Vega vardagar 6.54 och 9.10, Aftonandakt kl 9.15

Arenan
Himlalivsäsongen i repris
Himlalivs logo

I sommar sänder Yle Fem den senaste Himlalivsäsongen i repris på tisdag förmiddagar kl. 11.

Passa på att se programserien där människor berättar om sitt liv, om tro och tvivel, gråt och glädje.

Se avsnittet på Arenan
Gemensamt ansvar stöder ungas skolgång
Drömmen raasar och skolbarns skor
Insamlingen Gemensamt ansvar
Prövning av hinder för äktenskap på webben
Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Behöver du prata med någon?
Kyrkans samtalstjänst logo. För dig i förtroende. Knutar? Det hjälper att prata

Kyrkans samtalstjänst erbjuder ett lyssnande öra. 

Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag kl. 20-23. För samtalet debiteras vanlig mobilsamtalsavgift. I samtalstjänsten får du vara anonym.

Du kan ta kontakt med chattjouren måndag till torsdag kl. 19-21. 

Nätmeddelanden kan du skriva till oss när som helst.

Samtalstjänstens sajt
#DelaFred
Herre, Hjälp mig att bringa glädje där sorgen bor #delafred
Under åren 2018-2019 är Dela fred tema för kyrkans fostran (på finska Rauha). Mottot som vi arbetar med är ”Fred på jorden och åt människorna en god vilja”. Vi får både be om fred och arbeta för fred.
Bli medlem i kyrkan via webben
Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan
Har du utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier?
Kyrkans samtalstjänst
Du kan vända dig till Kyrkans samtalstjänst. Borgå stift har ett handlingsprogram för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier.
Samtalstjänsten