Hyppää sisältöön

Jubileumsår i Borgå stift

Ett brunt träd med blad i gult, rött, brunt och grönt. Inne i trädkronan står 100 i grönt. Under trädet står  BORGÅ STIFT.

Under 2023 fyller Borgå stift 100 år. Det svenskspråkiga stiftet i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland grundades i december 1923.

Under året uppmärksammas jubiléet på olika sätt, såväl i stiftet som ute i församlingarna och i slutet av oktober finas stiftet med en fest i Borgå.

Läs om jubileumsåret

Kyrkans familjerådgivare svarar i tjänsten Hyvä kysymys

En bild med tecknade fjärilar i olika färger och mellan fjärilarna finns ett ansikte och en skuggprofil av en människa.

Funderar du på parförhållande, familj, singelskap eller sex? Hur ska jag hitta den rätta? Varför grälar vi så ofta? Kan vi få ett bättre sexliv? Såna frågor svarar kyrkans familje- rådgivare på i en ny spalt på Befolkningsförbundets webbtjänst Hyvä kysymys (ung. Bra fråga).

Kyrkans familjerådgivare publicerar frågornas svar också på svenska.

Webbtjänsten Hyvä kysymys
Öppna länk i ny flik

Ny guide ger vägledning genom byråkratidjungeln då en närstående dött

En rund bild där två händer omfamnar en tredje hand mot en blå bakgrund. Till höger står: Vad ska man göra när en närstående avlider? Hur ordna med jordfästningen? Var får jag stöd i sorgen? Suomi.fi-guiden hjälper anhöriga att sköta praktiska ärenden mitt i sorgen.

Den nya guiden När en närstående avlider hjälper anhöriga att uträtta ärenden och fatta beslut i en situation där man nyss har förlorat en nära.

Guiden erbjuder råd, tips, minneslistor och kontakt­­information till tjänster som du kan behöva då en närstående har dött. Ett flertal myndigheter, organisationer och andra aktörer har medverkat kring produktionen av guidens innehåll. 

Guiden När en närstående avlider
Öppna länk i ny flik

Församlingarnas empati- och imageundersökning 2023

Ett moln med ord i grönt, blått och lila. Stora ord är hyvä (bra), turvallinen (trygg), näkymätön (osynlig).

En ny empati- och imageundersökning visar att människor i stadsmiljö upplever att Evangelisk-lutherska kyrkans församlingar känns närmare än tidigare. Enkäten genomfördes i femton större städer.

Läs nyheten om enkäten

Kriget i Ukraina: Kyrkan vill hjälpa och ge hopp

Minder händer vilar i större. På händerna en vit fredsduva med en blå och gul kvist i näbben. Till höger ordet Fred på finska, svenska, ukrainska och engelska.
Uttalanden om kriget

Treenighetssöndagen

En blå triangel med en eld, duva, ett lamm och en stjärna i och ordet Helig längs varje sida.

Den dolde Guden – Treenighetssöndagen är trosbekännelsens dag. Texterna talar om Guds dolda väsen, som övergår allt mänskligt förstånd. Gud är en, men vi har lärt känna honom som Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Kyrkoårskalendern
Öppna länk i ny flik

Lyssna och låt de unga påverka

En bild där unga sitter med armarna om varandras axlar på en brygga. De är klädda i olika färger och ovanför dem ser man pratbubblor i olika färger.

Sakkunnig i ungdomsarbete Rebecka Stråhlman skriver i webbtidningen Nyckeln om nya kyrkolagens krav på att församlingar låter unga påverka både verksamhet och beslutsfattande. Hon menar att det är viktigt att unga ser konkreta följder för att de ska vara motiverade att delta.

"Påverkansgrupperna får inte endast bli något som finns på papper; de måste få göra just det namnet säger: påverka. Ungdomarna är inte bara framtidens kyrka, de är vår kyrka här och nu."

Läs artikeln i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Ännu litet om brev

Catherine Granlund i vänster i en rundad bild, tillhöger en vitt häfte och en penna som ligger på en säng. Över båda bilderna står ANDETAG.

I blogginlägg på Andetag jämför Catherine Granlund vårt sätt att idag utbyta tankar på sociala medier med brevskrivande förr.

"Nu för vi vida diskussioner på nätet, var och en sin monolog. Vi tycker till med några ord. Vi tycker ofta svartvitt på sociala medier. Och alla livsnyanser försvinner, tanketrådar, långa utredningar och vändningar och utdragen väntan."

Läs bloggen Andetag

Pekka Asikainen ny fältbiskop

Pekka Asikainen har mörkt hår, han är iklädd en vit skjorta med blå knappar och en mörkblå kavaj.

Filosofie och teologie doktor Pekka Asikainen inledde sin tjänst som fältbiskop 1.6.2023. Han välsignas till tjänsten 15 juni i Helsingfors domkyrka.

Läs nyhet

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

Två händer som håller i ett ljus.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. Den svenska telefonjouren är öppen varje dag klockan 2023 på nummer 0400 22 11 90. Du får vara anonym.
Chatten öppen måndag till onsdag klockan 1921. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Evangelisternas Jesusberättelse

Leif Erikson står i en grön stadsmiljö. Han är klädd i en svart polotröja har grått hår och grått skägg och tunna silverfärgade bågar på sina glasögon. Fotograf: David Forsblom

Leif Erikson talar i aftonandakterna i månadsskiftet maj-juni om nya testamentets fyra evangelier, deras förhållande till varandra och de fyra författarnas särdrag. Jesus person och förkunnelse står i centrum i alla fyra evangelierna.

”Egentligen finns det bara ett evangelium, ett glatt budskap om Jesus, men i fyra versioner.”

Lyssna på andakten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Kyrkans mål för regerings­programmet

På bilden står Religionsfriheten ger trygghet och hopp i människors liv - med blå text. Under det en mindre text Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023. Längst ner på bilden finns en rad med många figurer i blått:  ett ankare, ett kors i en cirkel, en treuddig figur om baserar sig på halvcirklar.

Ärkebiskop Tapio Luoma och kanslichef Pekka Huokuna hördes som kyrkans representanter i regeringsförhandlingarna. Samtalet handlade bland annat om betydelsen av religion och religionsfrihet och hur man stöder unga.

Kyrkan har satt upp sju mål för regeringsprogrammet 2023. #trohoppkärlek #trygghethopptillit

Läs om målen för regeringsprogrammet

En kärlekskamp om rätten att dö

Panelen vid Värdeakademin23 på Lärkkulla. Från vänster Mikaela Luthman, Hilkka Olkinuora, Stefan Wallin, Björn Vikström och Sixten Ekstrand.

Palliativ vård och eutanasi var temat då Lärkkulla ordnade Värdeakademin i april. I seminariet medverkade överläkare Mikaela Luthman, styrelsemedlemmen i Föreningen för en värdig död Stefan Wallin, prästen Hilkka Olkinuora och professor Björn Vikström. Diskussionen leddes av direktor Sixten Ekstrand.

I sitt anförande sade Vikström att det är viktigt att vara beredd att ingå i en kärlekskamp då man diskuterar eutanasi: 
"Det förutsätter att vi diskuterar med respekt och lyhördhet, medvetna om att vi kan ha fel, och medvetna om att vi ofta behöver söka kompromisser för att komma vidare tillsammans."

Läs Vikströms anförande i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Prövning av hinder för äktenskap på webben

Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Öppna länk i ny flik

Gemensamt Ansvar 2023

Ett stort och tre små rosa hjärtan med ett kors inuti finns till vänster på bilden. Till höger står Vänta inte. Donera. och Gemensamt Ansvar med logo. Bilden har rosa bakgrund.
Insamlingen Gemensamt Ansvar

Ласкаво просимо на сторінку Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії!

Flera par händer håller en fredsduva i vit kartong med blå-gula blad i näbben.

Ми зробили цей сайт українською мовою, щоб ви могли дізнатися, які послуги ми в церкві можемо запропонувати тим, хто переїхав до Фінляндії, тікаючи від війни.

Information på ukrainska om vilka tjänster kyrkan kan erbjuda dem som har flyttat till Finland på flykt från kriget.

evl.fi/ukrajinska

Svårt att hitta lämplig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Din hjälp behövs nu

Finska missionssällskapets logotyp

 

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Just nu behövs din hjälp i Ukraina och dess grannländer. 

Donera till katastroffonden

Kriget i Ukraina: hjälp familjer som drabbats av konflikten

Kyrkans Utlandshjälps logotyp

Kriget i Ukraina har drivit tiotusentals familjer på flykt mitt i den kalla vintern och under den pågående coronapandemin. Familjerna behöver omgående mathjälp och basförnödenheter.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälp till de krigsdrabbade människorna från Ukraina.

Delta i insamlingen
Öppna länk i ny flik

Något att lyssna på i morgonrusningen?

Ryggen på en man med svart jacka och hörlurar som står vid trafikerad gata.

Söker du något att underhålla dig med under resan till jobbet eller på kvällspromenaden – kanske en stund för avslappning eller eftertanke i vardagslunken? Vi tipsar om en rad podcasts som på olika sätt tar upp frågor kring kristen tro och liv, religion och samhälle, kyrka och teologi.

Poddar

Bli medlem i kyrkan punkt fi.