Hyppää sisältöön

Kyrkodagar på Åland i november

En fågel flyger på en blå himmel över ett blått hav. I havet står texten FRI. Runt bilden finns texten Kyrkodagar i Mariehamn 12-14.11.2021

Välkommen på kyrkodagar på Åland! Från fredag till söndag 12-14 november ordnas kyrkodagar i Mariehamn med bland andra författaren Kent Wisti, pastor Britta Hermansson, biskop Bo-Göran Åstrand och flera lokala förmågor.

Temat för dagarna är Fri. Anmälan sker via kyrkodagarnas webbplats.

Kyrkodagarnas webbplats
Öppna länk i ny flik

Vem ska få John Vikström-priset för motion och idrott 2021?

Ett par fötter iklädda träningsskor springer över en sandstrand.

Ge förslag på vem som förtjänar att få årets John Vikström-pris för motion och idrott! Då man delar ut priset i år beaktar man speciellt personer/organisationer som spridit hopp.

Lämna in ditt förslag senast 31.10. Det ordnas en omröstning om förslagen i kyrkans kanaler på sociala medier (Twitter och Facebook).

Läs om John Vikström-priset
Öppna länk i ny flik

Kyrkan är med på bokmässan

Tre personer som samtalar och blir filmade, texten

Kyrkan inbjuder till samtal och möten på Helsingfors bokmässa 28–31 oktober. I samtalen deltar bland andra Fritjof Sahlström, Mathias Rosenlund, Otto Gabrielsson, Monica Vikström-Jokela, Jonas Jungar och Karin Erlandsson.

Till programmet
Öppna länk i ny flik

Just nu krävs inte coronapass vid kyrkans evenemang

Bilden är tagen bak i en ljus äldre träkyrka, under läktaren. Man ser människor sitta i bänkarna och stå framme vid altaret. I taket hänger stora förgyllda ljuskronor.

För närvarande används inga coronapass vid evenemang i församlingar och kyrkor. Om coronaläget försämras och om samlingsrestriktioner som påverkar församlingsverksamheten träder i kraft i någon region kan församlingarna själva fatta beslut om att eventuellt använda coronapass.

Kyrkans verksamhet under pandemin

Ansvarsveckoandakter om måttlighet

En brett leende Sarah Tiainen - svartvit bild

Måttlighet är temat för Ekumeniska ansvarsveckan 17-24 oktober. Veckan är kyrkornas gemensamma kampanj för mänskliga rättigheter och ansvarstagande.

I Andrum i Yle Vega talar Mayvor Wärn-Rancken, Sarah Tiainen, Markus Österlund, Jani Edström och Hedvig Långbacka kring veckans tema.

Andrum sänds måndag-fredag klockan 6.54 och 9.54.

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Saknad och minnen i aftonandakten

En leende Henna Liljeström sitter i en bil med en mossgrön halsduk kring nacken.

I en serie aftonandakter talar Henna Liljeström om nära äldre människor, om den betydelse de har och har haft i hennes liv, om saknad och minnen.

Lyssna på aftonandakten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Söndagsöppet, avskildhet och tillgänglighet

En svartvit bild av skribenten Mats Björklund i skärmmössa. Han sitter i en traktorhytt.

Mats Björklund i Kyrkpressen:

"Häromdagen svängde en god vän in på en kaffekopp. Under samtalet kom vi att prata om tiden innan vi hade söndagsöppet. Tiden då allt var stängt på söndagen. 

Hur blir den andliga tillväxten i en tid som inte värderar avskildhet och längtan? Där allt finns tillgängligt hela tiden, precis när vi vill?" 

Läs Mats Inkast
Öppna länk i ny flik

Personliga berättelser i Himlaliv

En fyrdelad bild med gäster från pågående säsong av Himlaliv; Tomas von Martens, Jannika Illanvuori, Dennis Svensfelt och Sara Torvaldsson, Jannika Illanvuori

Himlaliv är ett program som ger utrymme för tanke och reflektion. I höst blir det samtal om bland annat mental ohälsa, hjälpande arbete utomlands, katolicismen, vägen från knarkare till frälst, att må dåligt som småbarnsmamma och hur det är att vara laestadian och luthersk präst. På bilden Tomas von Martens, Jannika Illanvuori, Dennis Svenfelt och Sara Torvalds.

Himlaliv på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Vanlig gudstjänst eller ovanlig?

Ett rött hus med vitkarmade fönster och dörrar, kanske en kyrka eller ett kapell, i kvällsmörker. Framför huset finns en gran med lampor i.

”En annan tanke har också knackat på, en undran om hur bra det är att allt ska vara så nischat idag, både gudstjänster och annat.”

Det tog tid för Anna Edgren ”att mogna till insikten att just gudstjänstgemenskapen är en av de viktigaste aspekterna – kanske den allra viktigaste? – i kristen tro.”

Läs Annas blogg på Hbl
Öppna länk i ny flik

Kyrkoåret

Människor klädda i vita dräkter ser på när en man välkomnas till Guds rike.

Jesu sändebud - Jesus förkunnade Guds rike som en gåva. Han förlät också de svåraste synder. Jesus sänder ut de sina i världen för att de ska vittna om den här nåden och tjäna människorna i hans namn. Den kristne är ett Frälsarens sändebud, "en Kristus för sin nästa".

Tjugoförsta söndagen efter pingst
Öppna länk i ny flik

Kyrkan med i justitieministeriets antirasistiska arbete

Texten I am antiracist - Jag är antirasist - Olen antirasisti bildar en cirkel mot gul bakgrund. I cirkel står Olen antirasisti.

Kyrkan är med i kampanjen Jag är antirasist som startats av justitieministeriet och diskrimineringsombudsmannen. Kampanjen ska öka medvetandet om antirasism, uppmuntra människor till att agera antirasistiskt i sin vardag, och att fundera över rasismens konsekvenser i samhället.

Kampanjens webbplats
Öppna länk i ny flik

Våga ta kontakt - samtalstjänsten lyssnar

Ett band med en stor knut på mitten.

Kyrkans samtalstjänst är öppen för alla frågor och funderingar som livet skapar. 

Kyrkans samtalstjänsts telefonjour lyssnar varje dag klockan 20-23 på nummer 0400 22 11 90. Chattjouren är öppen måndag till torsdag 19-21 och du hittar den via Samtalstänstens webbsida: evl.fi/kyrkanssamtalstjanst

Har du sett samtalstjänstens video?

Videon Våga ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Frivilliga i församlingarna har ett starkt engagemang

En ung flicka hjälper en äldra kvinna ut på promenad. Hon håller ett rött paraply över henne som skydd mot solen.

En undersökning om frivilligarbetet i Finland visar att de som ägnar sig åt frivilligarbete i församlingarna har ett starkt engagemang. Framför allt ägnar sig pensionerade finländare åt frivilligarbete men också unga gör en betydande insats. 

Läs nyheten

Imageundersökning visar hur stadsbor ser på församlingen

Ett ordmoln där ord som stöda , hjälpa, äldre, ungdomar, ensamma, mindre bemedlade syns bäst.

En imageenkät som församlingarna gjorde i 12 stora städer i mars 2021 visar att stadsborna framför allt önskar att församlingarna hjälper äldre och stöder mindre bemedlade och människor i kris.

Läs mer om undersökningsresultaten i nyheten där också en sammanställning av resultat från svenskspråkiga respondeneter finns bifogad.

Läs nyheten

Varför heter helgerna som de gör?

Grafisk illustration av kyrkoåret

I 'Näst sista ordet' förklarar Jens Berg och Jenny Sylvin namnen på flera helger. Varför heter det till exempel dymmelonsdag, fettisdag och pingst? Och varför äter en del våfflor på Maria bebådelsedag? Foto: Svenska kyrkan

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Delta i gudstjänsten via församlingarnas webbsändningar

Fönstermålning med ljusskimmer

I webbkyrkan hittar du länkar till de gudstjänster och andakter som församlingarna sänder via nätet.

Besök webbkyrkan

Kyrkan förnyar ämbetsbetygstjänsten

Kyrkan förnyar sin ämbetsbetygstjänst. Reformen förutsätter förändringar i organiseringen och tekniken. Det har lett till att behandlingstiden för ämbetsbetyg på vissa håll dragit ut på tiden. För att avhjälpa köerna har man bland annat anställt mera personal.

Läs hela nyheten

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Här hittar du psalmer för alla tillfällen

Händer med vantar på håller i ett glas med ett brinnande ljus

Söker du psalmer till ett dop eller en begraving och saknar en psalmbok? I webbpsalmboken hittar du en stor del av psalmerna i vår finlandssvenska psalmbok. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken
Öppna länk i ny flik

Allt flera människor fick hjälp av diakonin under fjolåret

En person håller ett rött hjärta i sina händer

Kyrkans diakonianställda hjälpte allt flera människor under 2020. Över en halv miljon möten skedde inom diakonin. Det är en ökning med över en tredje jämfört med året innan. Diakonin beviljade sammanlagt 8,4 miljoner euro i understöd under fjolåret. 

Läs nyheten

Gudstjänster firas med beaktande av myndighetsanvisningar

Vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar som firas i församlingens kyrkor och lokaler, och vid andra sammankomster, ska man iaktta regionförvaltningsverkens restriktioner, anvisningar och rekommendationer. Restriktionerna gäller också samlingar utomhus.

Läs mer om biskoparnas anvisningar

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida
Öppna länk i ny flik

Beställ ämbetsbevis via nätet

En person sitter vid en dator med telefonen i hand.

Kyrkan har öppnat den nya onlintetjänsten Beställ ämbetsbevis. I den kan man på ett datasäkert sätt kan beställa ett ämbetsbevis över sig själv (ett så kallat levnadsintyg) eller ämbetsbevis för släktutredning över en avliden.

Tjänsten Beställ ämbetsbevis

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan