Välkommen till Ekofastan

Fastan är en tid som kallar oss att leva enklare och med eftertanke. Ekofastan bjuder oss att stanna upp några veckor innan påskfirandet för att fundera på hur vi kan ta hand om vår skapelse lite bättre. Tillsammans kan vi bidra till att dämpa klimatförändringarna och lindra klimatångesten.

Vad är Ekofastan?

Fastetiden och kyrkoåret kallar människor att följa en viss rytm. Fastan inför påsken är en tid för stillhet, koncentration och förberedelse, för självprövning och gemenskap med andra.

Ekofastan fick sin början år 2012. Kampanjen vill inspirera finländare att ta del av påskfastans tradition, uppmuntra till måttfullhet och ansvarstagande och stärka relationen till naturen.

Kvinna i skogen håller fram kaffemugg och matsäckssmörgås.

Ekofastan 2025

Nästa Ekofasta-kampanj ordnas 5.3–19.4.2025.

På den här webbplatsen delar vi konkreta tips på vad var och en kan göra för att hjälpa miljön och klimatet. Här hittar du också goda miljönyheter och hoppingivande berättelser.

Följ Ekofastan på sociala medier under taggen #ekofasta. Kom med så får du tips, inspiration och ord som ger hopp. Satsa de här sju veckorna på att utmana dig själv att förändra din vardag!

Video och podcast

Lyssna på Ekofastapodden!

Ekofastapodden behandlar olika sidor av temat hållbarhet och omsorg om miljön och väcker tankar om vad ekofasta kan innebära.

Ekofastapodden på soundcloud

Forma din egen ekofasta

Här samlas inspiration för ekofastan för individer, grupper, församlingar och vem som helst!

För mer inspiration: kolla in #ekofasta i sociala medier.

I virtual reality-spelet ”Tanzania 360” får du lära känna en vanlig familjs vardag och och se vilka utmaningar de har med jordbruket, klimatet, vattenförsörjningen och skolgången. Hjälp familjen hitta klimatsmarta lösningar och förbättra sin vardag.

Virve Rissanen, Finska Missionssällskapets kommunikatör i östra och södra Afrika, kläckte idén till spelet. Hon har också skapat innehållet.

Rissanen tog bilderna och videorna till 360-gradersspelet i byn Inolelo i nordvästra Tanzania. Familjen som är med i spelet har fått hjälp av Finska Missionssällskapet, genom till exempel trädplantering och utbildning i småskaligt företagande.

– Besöket var ett av de mest minnesvärda fotouppdragen i mitt liv och jag hoppas att stämningen förmedlas till dem som spelar VR-spelet, säger Rissanen.

Spelet på svenska: https://wvr.li/zj6p31 eller för att spela med VR-glasögon gå in på https://wvr.li och ange koden 582-9391. Spelet fungerar i olika webbläsare på dator och i mobiltelefon. Rekommendationen är att spela i Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Finska Missionssällskapet producerade spelet i samarbete med det finska företaget 3DBear. Spelproduktionen har fått stöd av Finlands anslag för utvecklingssamarbete.

För de flesta finländare är relationen till skogen en stark, positiv relation. Skogen kallar oss till att vandra, upptäcka, tänka efter, glädjas, bara vara, men också till att skydda och ta ansvar.

Skogsstigen är en spårning du kan gå när som helst och var som helst – varför inte i din egen favoritskog. Ekofastans mobilvandring är en spårning med sju stationer, som lämpar sig för unga, vuxna och familjer. Ta en paus från skärmar och inomhusluft. Gå ut på en tur i ny terräng eller uppleva din vardagliga länk på ett nytt sätt.

Spårningen finns online på plattformen seppo.io, som är bekant för många skolelever och scouter. Den kan användas av vem som helst, via telefonens webbläsare eller i seppo.io-appen, och kräver ingen registrering. Gå till adressen http://play.seppo.io (välj språket svenska), klicka spelare och ge koden E6C2DD så kommer du in! Ta vara på spelarkoden som programmet ger dig, så kan du fortsätta där du slutade fastän du loggar ut emellan.

Skogsstigen kan gås var som helst med en fantasikarta. Du väljer själv din rutt och planerar in sex pauser, då du tar fram telefonen och gör en uppgift. Den sista uppgiften, nummer åtta, kan du göra efter promenaden.

Tidsåtgången för din Skogsstig beror mycket på sträckan du går, samt hur långa stunder du väljer att ta in skogen medan du gör uppgifterna som engagerar dina sinnen. En del uppgifter avklaras på ett par minuter, medan du kan välja att spendera upp till tio minuter på andra. Ha det skönt!

Församlingar och scouter kan också placera ut stationerna i egen miljö på en riktig karta. Kontakta din församling eller lokala scoutkår och be om att de placerar ut en Ekofasta Skogsstig!

I scoutprogrammet finns otaliga aktiviteter och tips på saker man kan göra i skogen. Ta en kikare och en fågelbok och gör en utfärd till närmaste fågeltorn. Ta med en termos med kakao och några goda smörgåsar och pausa på en berghäll mellan tallarna. Besök en plats där du är ofta och undersök den med alla sinnen; vilka dofter finns på platsen, vilka ljud kan man höra?

För Ekofastan finns ett materialpaket med några av dessa aktiviteter utplockade för använda själv eller i grupper. Aktiviteter finns för alla scoutingens åldersgrupper, såväl aktiverande tips för utfärder och att upptäcka skogen, som lugnare aktiviteter som hjälper en att känna in skogen, stilla sig och slappna av.

Klädbytardag i Ekofastans tecken har varit ett lyckat koncept. Finns det i din närkrets ett stort intresse för att ordna en klädbytardag? Ju fler ni är desto lättare är det att få ut information om klädbytet.

Boka utrymme – på bibliotek, i församlingsutrymme, i skolan.

Bestäm hur många plagg varje deltagare får ta med sig och vilken valuta som används. Till exempel: ”Ta med dig högst 10 plagg i gott skick som du tror att någon annan kan ha glädje av. För varje plagg du hämtar får du en biljett med vilken du sedan kan byta till dig ett annat plagg.”

Det behövs även klädställningar och byglar för kläderna. Tips! ta kontakt med till exempel Fida, UFF eller Emmaus (de har ett stort lager av ställningar och byglar) och berätta om klädbytet. Om någon av de ställer upp kan ni få både klädställningar och byglar, samt tillika ordna med de överblivna klädernas öde.

Sätt ut information om klädbytardagen på Facebook, Instagram etc. OBS! Det lönar sig att vara specifik med vad som får hämtas, skor går till exempel inte alltid så lätt åt.

Innan klädbytardagen inleds behövs tid för inlämning av kläder. Det kan inte ske samtidigt som klädbytet pågår. Nu måste det också finnas frivilliga som tar emot kläderna och byter dessa mot ”valutan”, samt hänger upp och viker kläderna som lämnas in. Ett bra sätt att hänga upp kläderna är enligt färg, det gör det mera överskådligt. Barnkläder kan med fördel hängas separat på egna ställningar.

Lista över sådant som behövs då ett klädbyte ordnas:

  • klädställningar och byglar
  • bord
  • helfigursspeglar
  • handskar för dem som riggar upp klädställningarna
  • kassar att packa kläder i vid ”kassan”, man kan uppmuntra deltagarna i evenemanget att ta med  egen tygväska också, men för säkerhets skull bra att ha en rulle med soppåsar.
  • klädborste och tejprulle
  • sopsäckar för de överblivna kläderna
  • lottringar med avdragbara lotter, det lönar sig att dra loss lotterna på förhand innan klädinlämnandet börjar (finns att köpa i pappersbutiker)
  • många frivilliga som ställer upp, både med förberedelserna, klädinlämningen, själva klädbytet och efteråt med nedmontering av ställningarna och packandet av kläderna.
Ärkebiskopen.

"Måttfullhet i dag stärker hoppet om morgondagen."

Tapio Luoma

ärkebiskop

Materialbank

Logon, bilder, sociala medier

I Ekofastans materialbank hittar du årets fastekalender och färdigt material för sociala medier.

Kyrkans mediebank
Tillbaka till toppen