Hyppää sisältöön

YouTube-video

Vardagshandlingar och framtidshopp – Ekofastan 2023

Ett litet och ett större par strumpklädda fötter värmer tårna mot ett element.

Vi håller Ekofasta 22.2–8.4.2023. Små handlingar i vardagen har en betydelse. Under temat Vardagshandlingar och framtidshopp bjuder Ekofastan oss att stanna upp några veckor innan påskfirandet för att fundera på hur vi kan ta hand om vår skapelse lite bättre. Kampanjen bjuder på konkreta tips på vad var och en kan göra för att hjälpa miljön och klimatet, goda miljönyheter och hoppingivande berättelser.

ekofasta.fi
Öppna länk i ny flik

Tv-gudstjänst från Jakobstad på Marie bebådelsedag

Altaret och en ljuskrona i Jakobstads kyrka är mitt i bild. Till höger och vänster sitter människor i kyrkbänkarna. Framför altaret står prästen klädd i vit alba. Till vänster i bild syns den guldsmyckade predikstolen.

På söndag firar vi Marie bebådelsedag. Då sänds en tv-gudstjänst fylld med musik från Jakobstads kyrka. I gudstjänsten är Jockum Krokfors liturg och Jan-Gustav Björk predikant. Annika Wester är kantor och Lisen Borgmästars pianist och organist. Också en vokalensemble från församlingen medverkar.

Gudstjänsten sänds 26 mars i Yle Fem klockan 12 och en timme senare i Yle Vega.

Se gudstjänsten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Biskoparna: Lidandet är outhärdligt

Ett litet barn i t-skjorta står med böjt huvud och håller händerna för ansiktet. Bilden har svart bakgrund. Till höger om barnet står UKRAINAS FOLK BEHÖVER ALL HJÄLP OCH ALLT STÖD DET KAN FÅ med gula breda bokstäver. Uppe till höger syns Ukrainas flagga som två breda penseldrag i blått och gult. Uppe till vänster finns logon för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

”Rysslands olagliga anfall mot Ukraina fortsätter. Lidandet och antalet förlorade människoliv är outhärdligt. Ukrainarna behöver all hjälp och allt stöd de kan få."

Biskoparnas meddelande

Fastekalendern hjälper att fokusera i fastan

Bild av årets fastekalender. Ljus bakgrund med gulaktiga dagar med vägledande texter.

Stora fastan pågår i 40 dagar och är en förberedelsetid inför påsken. Den ger möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus. Fastekalendern 2023 innehåller korta vägledande ord för varje dag från fastlagstisdagen till annandag påsk.

Ladda ner fastekalendern

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

Två händer som håller i ett ljus.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. Den svenska telefonjouren är öppen varje dag klockan 2023 på nummer 0400 22 11 90. Du får vara anonym.
Chatten öppen måndag till torsdag klockan 1921. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Riksdagspartierna deltog i värdediskussion

Representanter för riksdagspartierna sitter uppradade till en panel i Helsingfors domkyrkans krypta. Till vänster om panelen står ärkebiskop Tapio Luoma och till höger finska marthaförbundets ordförande Marianne Heikkilä.

Inför riksdagsvalet bjöd Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland in representanter för riksdagspartierna till en värdediskussion i Helsingfors domkyrkas krypta. Diskussionen leddes av ärkebiskop Tapio Luoma och generalsekreteraren för finska Marthaförbundet Marianne Heikkilä.

Se inspelningen
Öppna länk i ny flik

Biskoparna: I Gud finns hopp

En bild av en höstgul äng. I förgrunden finns frostiga blommor, i bakgrunden skog och ljusblå himmel med vita moln som solen lyser genom. På bilden står

Biskoparna påminner om hoppet i de exceptionella tider som vi fortsättningsvis lever i. 
”Gud är med oss särskilt i mörka och svåra tider.”

Läs nyheten med biskoparnas budskap

Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023

På bilden står Satsningar på de ungas välbefinnande skapar framtidstro - med blå text. Under det en mindre text Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023. Längst ner på bilden finns en rad med många figurer i blått:  ett ankare, ett kors i en cirkel, en treuddig figur om baserar sig på halvcirklar.

Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023: Trygghet, hopp och tillit varje dag

Läs om målen för regeringsprogrammet

Kyrkoåret

Jesus välsignar en liten pojkes fem bröd och två fiskar, i bakgrunden väntar en stor mängd människor.

Livets bröd – Midfastosöndagen är placerad mitt i fastetiden. Den kallas också brödsöndagen. Texterna berättar om hur Jesus gav mat åt femtusen människor. Jesus själv är livets bröd. Han delar ut sina goda gåvor till oss och lär oss att dela med oss av vårt eget till dem som behöver det.

Fjärde söndagen i fastan (Midfastosöndagen, Laetare)
Öppna länk i ny flik

Gemensamt Ansvar 2023

Ett stort och tre små rosa hjärtan med ett kors inuti finns till vänster på bilden. Till höger står Vänta inte. Donera. och Gemensamt Ansvar med logo. Bilden har rosa bakgrund.
Insamlingen Gemensamt Ansvar

Hjärtinfarkten fick Nalle att börja följa råden han gett andra

En brunbränd Nalle Öhman iklädd beige sommarhatt tittar rakt in i kameran. I bakgrunden lila rododendron.

År 2016 fick Björn Nalle Öhman en hjärtinfarkt. Han hade inte lyssnat tillräckligt på vad kroppen signalerade och hade gått över sina gränser. Alla de råd han gett åt andra i samma situation gällde nu honom själv. Prestationskraven är svåra att bli av med konstaterar han, men nuförtiden avgränsar han sig frivilligt.

Se Himlaliv på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Andrum besöker Borneos djungel

Tomas Ray i kulturcentret Mari-mari i Malaysia. Han sitter till höger i bild i shorts och t-skjorta på en träbänk. Till vänster om honom sitter en malaysier iklädd indianliknande kulturdräkt. I bakgrunden syns djungelväxter och ovanför dem delar av ett basttak.

I en serie med tre Andrum tar Tomas Ray oss med på en resa till Borneos djungel. Ray tillbringade tre månader i Malaysia på fältstudier för sin doktorsavhandling om luthersk identitet.

Den första andakten har utgångspunkt i geografi, den andra i folkgrupper och den tredje i kyrkan. Tomas Ray besökte lutherska kyrkor och umgicks med hakkakineserna som har fört ut evangeliet till olika folkslag, bland annat Murut, som var kända som huvudskallejägare.

Lyssna på Andrum på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Om att ge upp något vi trivs bra med

Svartvit bild av Patrik Hagman

Teologen Patrik Hagman har lyssnat på framtidsforskaren Mikko Dufva och skriver att kyrkan behöver bättre framtidsbilder.

”---kyrkan måste lära sig lyssna på vad 25-åringar behöver i stället för att ge dem färdiga svar.
Det som är svårt, menar Dufva, är att ta det första steget mot den lösningen. Även om vi vill ha lösningen vill vi inte göra det som krävs för att komma dit. Det handlar alltid om att ge upp något vi trivs bra med.”

Läs kolumnen i Kyrkpressen
Öppna länk i ny flik

Nu pågår den gemensamma ansökan - testa om kyrkans yrken kunde intressera

En tecknad mosaik av färger och mönster - på bilden står Spelet kyrkans yrken.
Spelet Kyrkans yrken

Ласкаво просимо на сторінку Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії!

Flera par händer håller en fredsduva i vit kartong med blå-gula blad i näbben.

Ми зробили цей сайт українською мовою, щоб ви могли дізнатися, які послуги ми в церкві можемо запропонувати тим, хто переїхав до Фінляндії, тікаючи від війни.

Information på ukrainska om vilka tjänster kyrkan kan erbjuda dem som har flyttat till Finland på flykt från kriget.

evl.fi/ukrajinska

Religionsfrihet i Finland i hundra år

På bilden står FRIHET 100 - RELIGION - SAMVETE - ÖVERTYGELSE. På bilden flyger en rosa drake vars svans fladdrar mellan orden FRIHET och 100.

Under hundra år har människor i Finland själv har haft rätt att välja vilket trossamfund de hör till – eller rätt välja att inte höra till ett trossamfund.

Religionsfrihet 100 år

Millennialernas kyrka – kulturella förändringar och kristen tro

En människas profil fylld med olika bilder mot en lila bakgrund med profiler av människor.

I boken Millenniaalien kirkko – kultuuriset muutokset ja kristillinen kirkko behandlas bland annat vad Y- och Z-generationerna tänker om kyrkan, åskådningar och viktiga livsvärden.

Läs om publikationen som redigerats av universitetslektorerna Sini Mikkola och Suvi-Maria Saarelainen vid Östra Finlands universitet. Boken finns på nätet med ett sammandrag på svenska.

Läs nyhet om boken

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Din hjälp behövs nu

Finska missionssällskapets logotyp

 

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Just nu behövs din hjälp i Ukraina och dess grannländer. 

Donera till katastroffonden

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan

Något att lyssna på i morgonrusningen?

Ryggen på en man med svart jacka och hörlurar som står vid trafikerad gata.

Söker du något att underhålla dig med under resan till jobbet eller på kvällspromenaden – kanske en stund för avslappning eller eftertanke i vardagslunken? Vi tipsar om en rad podcasts som på olika sätt tar upp frågor kring kristen tro och liv, religion och samhälle, kyrka och teologi.

Poddar

Kriget i Ukraina: hjälp familjer som drabbats av konflikten

Kyrkans Utlandshjälps logotyp

Kriget i Ukraina har drivit tiotusentals familjer på flykt mitt i den kalla vintern och under den pågående coronapandemin. Familjerna behöver omgående mathjälp och basförnödenheter.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälp till de krigsdrabbade människorna från Ukraina.

Delta i insamlingen
Öppna länk i ny flik

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Svårt att hitta lämplig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

Bli medlem i kyrkan punkt fi.