Hyppää sisältöön

Tillsammanskraft – angeläget tema på jubilerande Borgå stifts stiftsdagar

Ett brunt träd med blad i gult, rött, brunt och grönt. Inne i trädkronan står 100 i grönt. Under trädet står  BORGÅ STIFT.

I år har det gått 100 år sedan Borgå stift grundades. Jubileumsåret uppmärksammas på olika sätt under 2023 och 27–29 oktober inbjuder vi till stiftsdagar i Borgå.

– Till stiftsdagarna hör olika samtal om vårt hundraåriga stift och vägen framåt, musik och mässor men också tid och rum för samtal och reflektion om kyrkan, samhället och stiftet. Framför allt är det en möjlighet att träffas, säger biskop BG Åstrand.

Läs om om stiftsdagarna och anmäl dig

Lutheraner behöver agera enat och trovärdigt på kriserna i världen

En färgglad bild med lapar där det står Hope, Faith och Life.

Lutherska världsförbundets 13:e generalförsamling i Krakow avslutades 19 september med ett gemensamt budskap som betonar behovet av att kyrkorna reagerar enat och trovärdigt på de många kriserna i världen. Budskapet betonar vikten av ansvarsfull teologi, jämlikhet, klimatmål, fred och rättvisa och tro på en gemensam framtid för kyrkorna och mänskligheten.

Läs om generalförsamlingen

Fem biskopar berättar om sitt liv och sin gärning

Fem biskopar på rad.

På måndagar sänder Yle Fem tv-serien Fem biskopar, en serie personporträtt där de tidigare biskoparna John Vikström, Erik Vikström, Gustav Björkstrand, Björn Vikström och stiftets nuvarande biskop Bo-Göran Åstrand berättar om sin tid som biskop. 

"Det bästa med serien tycker jag att är alla kloka tankar som biskoparna uttrycker. De utstrålar alla en värme som gör att man gärna vill lyssna på dem."

Läs nyheten

Kriget i Ukraina: Kyrkan vill hjälpa och ge hopp

Minder händer vilar i större. På händerna en vit fredsduva med en blå och gul kvist i näbben. Till höger ordet Fred på finska, svenska, ukrainska och engelska.
Uttalanden om kriget

På söndag firar vi Mikaelidagen

Två män står framför ett altare. Till vänster om altaret finns en blomma och en talarstol. På den färgbeslysta väggen bakom syns skuggan av ett kors.

Tv-gudstjänsten på Mikaelidagen  Alla änglars dag  sänds från Evangeliska folkhögskolans campus i Vasa. 

Liturg och predikant i gudstjänsten är Albert Häggblom och Niklas Lindvik är kantor. Kören EvangeliKIDZ ledd av Sabina Sjöbacka med Felix Lindvik på piano, och ungdomskören Evangelicum ledda av Niklas Lindvik och Henrica Lillsjö medverkar också.

Gudstjänsten sänds i Yle Fem på söndag klockan 12 och i radiokanalen Yle Vega klockan 13.

Se gudstjänsten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Kyrkans familjerådgivare svarar i tjänsten Hyvä kysymys

En bild med tecknade fjärilar i olika färger och mellan fjärilarna finns ett ansikte och en skuggprofil av en människa.

Funderar du på parförhållande, familj, singelskap eller sex? Hur ska jag hitta den rätta? Varför grälar vi så ofta? Kan vi få ett bättre sexliv? Såna frågor svarar kyrkans familje- rådgivare på i en ny spalt på Befolkningsförbundets webbtjänst Hyvä kysymys (ung. Bra fråga).

Kyrkans familjerådgivare publicerar frågornas svar också på svenska.

Webbtjänsten Hyvä kysymys
Öppna länk i ny flik

Kyrkans arbete mot rasism

Två händer med olika hudfärg håller i varandra sträckta mot himlen.

En debatt om rasism blossade upp sommaren 2023. Debatten har gått het. Rasism är en del av ett större fenomen, nämligen diskriminering. Rasism är ett sätt att bekämpa olikheter. Men det finns sätt att utmana rasismen.

För att bygga ett gott samhälle eller en god gemenskap krävs ömsesidig respekt, konstruktiv dialog och förmåga att leva tillsammans. Kyrkan vill aktivt delta i det arbetet.

Kyrkans ställningstaganden mot rasism – i korthet

Att söka nya stigar

Porträttbild av en kvinna med kort lockigt rött hår och svarta glasögon.

Heidi Jäntti talar i aftonandakten i september om hur svårt det kan vara att söka nya stigar då de gamla hunnit bli välbekanta.

"Ibland behövs det en fullständig omstart. --- Vi kan behöva be om hjälp att välja en ny och livsbejakande väg och erkänna vår hjälplöshet och rådvillhet."

Heidi Jänttis aftonandakter i Yle Vega 11, 18 och 25 september.

Lyssna på andakterna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Folkkyrkans största kraft

En svartvit bild av ett valvtak i en kyrka.

Gränsen mellan tro och icke-tro är hårfin och svårdragen skriver redaktör Sofia Torvalds i Kyrkpressen om en debatt i sociala medier.

"I en sådan debatt blir folkkyrkans styrka tydlig. Den frågar inte efter det som för många tillhör det som är privat och nästan hudlöst: relationen till en högre makt.

Du får stiga in över kyrkans tröskel vare sig du är medlem eller inte, du får gå in och känna efter om kyrkan kanske är en tunn plats för just dig."

Läs kolumnen i Kyrkpressen
Öppna länk i ny flik

Lyssna på ärkebiskop Luomas poddserie

En bild av ärkebiskopen framför ärkebiskopens hus i Åbo. På bilden står (Arkkipiispan talossa)

Ärkebiskop Tapio Luoma lanserade på våren en egen podcastserie där han samtalar med olika personer om livet, värderingar och meningen med livet bortom arbete, karriär och popularitet. 

I senaste avsnitt samtalar ärkebiskopen med riksdagsledamot och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson. 

Läs nyheten om podden
Öppna länk i ny flik

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

En hand håller i en liten lapp där det står Hopp. Bakgrunden till bilden är gul med orange inslag, färgerna nästan lite som en solnedgång.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. Den svenska telefonjouren är öppen varje dag klockan 2023 på nummer 0400 22 11 90. Du får vara anonym.

Chatten öppen måndag–onsdag klockan 19–21. Nätmeddelande kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Mari Parkkinen är ny biskop i S:t Michel

Nyvigda biskopen Mari Parkkinen iklädd mitra, biskopskåpa och biskopsstav i S:t Michels domkyrka.ad vägg med många fönster.

S:t Michels stifts nya biskop Mari Parkkinen vigdes till ämbetet 3 september. I sin predikan sa biskop Parkkinen att gemenskapen med varandra och Gud föds av nåd och kärlek. 

– När Guds kärlek rör vid vår själ och vårt hjärta så sprids den ofrånkomligt vidare. Därför ska Guds kärlek också synas i våra handlingar. Jesus förväntar sig att vi inte lever självcentrerat i vår bubbla utan att vi aktivt söker kontakt, ser till att tonfallet inte blir hårdare, att vi tillsammans bygger vårt samhälle och vår kyrka.

Vigningsmässan kan ses på Arenan

Läs nyhet om predikan

Under krig förbereder vi oss för fred

Ett taggtrådsstängel mot en svagt rosa himmel

I webbtidningen Nyckeln delar Jani Edström med sig om tankar som presenterades på ett samtalsforum om fred i sommar. Han citerar en medverkande så här:

"Nu känner vi alla sorg, det finns inga enkla svar på att få stopp på kriget och lidandet. Ett krig har aldrig vinnare, bara förlorare. Därför är vårt uppdrag att verka för att tragedin inte ska upprepas. Vi kan arbeta för att dödande och avhumanisering aldrig normaliseras."

Läs artikeln i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Mikaelidagen

En ängel klädd i rustning står på en svart drake och sticker ett spjut i den.

Änglarnas dag – Den 29 september är tillägnad ärkeängeln Mikael. Senare har Mikaelidagen blivit alla änglars dag, en dag då vi begrundar Guds änglars eller sändebuds betydelse och uppdrag.

Kyrkoårskalendern
Öppna länk i ny flik

Ny guide ger vägledning genom byråkratidjungeln då en närstående dött

En rund bild där två händer omfamnar en tredje hand mot en blå bakgrund. Till höger står: Vad ska man göra när en närstående avlider? Hur ordna med jordfästningen? Var får jag stöd i sorgen? Suomi.fi-guiden hjälper anhöriga att sköta praktiska ärenden mitt i sorgen.

Den nya guiden När en närstående avlider hjälper anhöriga att uträtta ärenden och fatta beslut i en situation där man nyss har förlorat en nära.

Guiden erbjuder råd, tips, minneslistor och kontakt­­information till tjänster som du kan behöva då en närstående har dött. Ett flertal myndigheter, organisationer och andra aktörer har medverkat kring produktionen av guidens innehåll. 

Guiden När en närstående avlider
Öppna länk i ny flik

Församlingarnas empati- och imageundersökning 2023

Ett moln med ord i grönt, blått och lila. Stora ord är hyvä (bra), turvallinen (trygg), näkymätön (osynlig).

En ny empati- och imageundersökning visar att människor i stadsmiljö upplever att Evangelisk-lutherska kyrkans församlingar känns närmare än tidigare. Enkäten genomfördes i femton större städer.

Läs nyheten om enkäten

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

Prövning av hinder för äktenskap på webben

Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Öppna länk i ny flik

En kärlekskamp om rätten att dö

Panelen vid Värdeakademin23 på Lärkkulla. Från vänster Mikaela Luthman, Hilkka Olkinuora, Stefan Wallin, Björn Vikström och Sixten Ekstrand.

Palliativ vård och eutanasi var temat då Lärkkulla ordnade Värdeakademin i april. I seminariet medverkade överläkare Mikaela Luthman, styrelsemedlemmen i Föreningen för en värdig död Stefan Wallin, prästen Hilkka Olkinuora och professor Björn Vikström. Diskussionen leddes av direktor Sixten Ekstrand.

I sitt anförande sade Vikström att det är viktigt att vara beredd att ingå i en kärlekskamp då man diskuterar eutanasi: 
"Det förutsätter att vi diskuterar med respekt och lyhördhet, medvetna om att vi kan ha fel, och medvetna om att vi ofta behöver söka kompromisser för att komma vidare tillsammans."

Läs Vikströms anförande i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Gemensamt Ansvar 2023

Ett stort och tre små rosa hjärtan med ett kors inuti finns till vänster på bilden. Till höger står Vänta inte. Donera. och Gemensamt Ansvar med logo. Bilden har rosa bakgrund.
Insamlingen Gemensamt Ansvar

Ласкаво просимо на сторінку Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії!

Flera par händer håller en fredsduva i vit kartong med blå-gula blad i näbben.

Ми зробили цей сайт українською мовою, щоб ви могли дізнатися, які послуги ми в церкві можемо запропонувати тим, хто переїхав до Фінляндії, тікаючи від війни.

Information på ukrainska om vilka tjänster kyrkan kan erbjuda dem som har flyttat till Finland på flykt från kriget.

evl.fi/ukrajinska

Svårt att hitta lämplig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Din hjälp behövs nu

Finska missionssällskapets logotyp

 

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Just nu behövs din hjälp i Ukraina och dess grannländer. 

Donera till katastroffonden

Kriget i Ukraina: hjälp familjer som drabbats av konflikten

Kyrkans Utlandshjälps logotyp

Kriget i Ukraina har drivit tiotusentals familjer på flykt mitt i den kalla vintern och under den pågående coronapandemin. Familjerna behöver omgående mathjälp och basförnödenheter.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälp till de krigsdrabbade människorna från Ukraina.

Delta i insamlingen
Öppna länk i ny flik

Något att lyssna på i morgonrusningen?

Ryggen på en man med svart jacka och hörlurar som står vid trafikerad gata.

Söker du något att underhålla dig med under resan till jobbet eller på kvällspromenaden – kanske en stund för avslappning eller eftertanke i vardagslunken? Vi tipsar om en rad podcasts som på olika sätt tar upp frågor kring kristen tro och liv, religion och samhälle, kyrka och teologi.

Poddar

Bli medlem i kyrkan punkt fi.