Hyppää sisältöön

Kyrkomötet samlas i Åbo

Kyrkomötesombud försedda med munskydd sitter i plenisalen.

Kyrkomötet samlas 3-6 augusti i Åbo. På agendan finns bland annat kyrkans verksamhet i form av verksamhetsberättelser och kyrkans fyraårsberättelse. Ombuden har lämnat in sammanlagt sju initiativ till mötet.

Välkommen att följa kyrkomötets arbete i plenum via direktströmning. På grund av coronaläget är endast ombuden och absolut nödvändig personal på plats. Också öppningsgudstjänsten med predikan av biskop Bo-Göran Åstrand direktströmmas.

Läs nyheten

Kyrkodagar på Åland i november

En fågel flyger på en blå himmel över ett blått hav. I havet står texten FRI. Runt bilden finns texten Kyrkodagar i Mariehamn 12-14.11.2021

Välkommen på kyrkodagar på Åland! Från fredag till söndag 12-14 november ordnas kyrkodagar i Mariehamn med bland andra författaren Kent Wisti, pastor Britta Hermansson, biskop Bo-Göran Åstrand och flera lokala förmågor.

Temat för dagarna är Fri. Anmälan sker via kyrkodagarnas webbplats.

Läs mer
Öppna länk i ny flik

Frivilliga i församlingarna har ett starkt engagemang

En ung flicka hjälper en äldra kvinna ut på promenad. Hon håller ett rött paraply över henne som skydd mot solen.

En undersökning om frivilligarbetet i Finland visar att de som ägnar sig åt frivilligarbete i församlingarna har ett starkt engagemang. Framför allt ägnar sig pensionerade finländare åt frivilligarbete men också unga gör en betydande insats. 

Läs nyheten

Fyraårsberättelsen Religion till vardags och fest

Pärmbilden av kyrkans fyraårsberättelse är en tecknad bild som visar två kvinnor och en man i en gatubild med en kyrka i bakgrunden.  Bokens titel är Religion till vardags och fest. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland 2016-2019.  Boken är nr 135 i Kyrkans forskningscentrals publikationer.

Finländarnas sätt att förhålla sig till religion har präglats av en allt större mångfald under 2000-talet. Kyrkan fyraårsberättelse 2016-2019 visar att de största förändringarna sker framför allt i de yngre generationerna, i millenniegenerationen och Z-generationen.

Fyraårsberättelsen finns nu på svenska i elektronisk form.

Läs mer om fyraårsberättelsen

Vägkyrkorna är öppna

Den gula och vita träkyrkan Kerimäki kyrka med granar i bakgrunden och blå himmel med lite lätta moln.

Vägkyrkorna håller igen öppet efter att ha pausat förra sommaren. I år kan man välja bland sammanlagt 265 kyrkor. Vägkyrkorna bjuder på såväl vederkvickande pauser som arkitektoniska upplevelser. 

På bilden Kerimäki kyrka i Nyslott, världens största träkyrka.

Läs mer om vägkyrkorna

Kyrkans samtalstjänst lyssnar och stöder

Ett band med en stor knut på mitten.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver tala med någon. Varje dag klockan 20-23 på nummer 0400 22 11 90.

Chattjouren är öppen måndag till torsdag 19-21. Du kan också skriva nätbrev. Vi svarar på brevet inom några dygn.

Kyrkans samtalstjänst
Öppna länk i ny flik

Att överlåta allt till Gud

Anna-Katarina Schatzl

Sångerskan Anna-Katarina Schatzl talade i aftonandakten 13.7 om Ignatius av Loyolas andliga övningar, men också om hur musik kan förmedla tro.

Schatzl är född och uppvuxen i Sverige men har rötter i Slovakien, Österrike och Ungern. Hon har studerat vid Musikkonservatoriet i Bratislava och arbetar idag som musiker och med musikfestivalen Stockholm Early Music Festival.

Aftonandakten kl. 19.15 i Yle Vega och på Arenan

Lyssna på Aftonandakten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Kyrkoåret

En man skriver under att han har betalat skatt.

Vi ska trofast och ansvarsfullt förvalta de gåvor vi fått av Gud. En kristen människa ska använda givna möjligheter med klokhet och insikt, och utan att tumma på sanningen. Hennes handlingar ska i alla livets skiften styras av trohet också i det lilla.

Tionde söndagen efter pingst
Öppna länk i ny flik

Skriv inte ut dig - gör något åt saken!

En svartvit ansiktsbild av Nina Österholm

"Sök sådana lag som sprider glädje. Där du får vara dig själv, just sådan som du är," skriver informatör Nina Österholm i en kolumn i Kyrkpressen där hon uppmanar oss att ge feedback när vi inte är nöjda med församlingen.

Läs Ninas Inkast
Öppna länk i ny flik

Kyrkan förnyar ämbetsbetygstjänsten

Kyrkan förnyar sin ämbetsbetygstjänst. Reformen förutsätter förändringar i organiseringen och tekniken. Det har lett till att behandlingstiden för ämbetsbetyg på vissa håll dragit ut på tiden. För att avhjälpa köerna har man bland annat anställt mera personal.

Läs hela nyheten

Imageundersökning visar hur stadsbor ser på församlingen

Ett ordmoln där ord som stöda , hjälpa, äldre, ungdomar, ensamma, mindre bemedlade syns bäst.

En imageenkät som församlingarna gjorde i 12 stora städer i mars 2021 visar att stadsborna framför allt önskar att församlingarna hjälper äldre och stöder mindre bemedlade och människor i kris.

Läs mer om undersökningsresultaten i nyheten där också en sammanställning av resultat från svenskspråkiga respondeneter finns bifogad.

Läs nyheten

Delta i gudstjänsten via församlingarnas webbsändningar

Fönstermålning med ljusskimmer

I webbkyrkan hittar du länkar till de gudstjänster och andakter som församlingarna sänder via nätet.

Besök webbkyrkan

Varför heter helgerna som de gör?

Grafisk illustration av kyrkoåret

I 'Näst sista ordet' förklarar Jens Berg och Jenny Sylvin namnen på flera helger. Varför heter det till exempel dymmelonsdag, fettisdag och pingst? Och varför äter en del våfflor på Maria bebådelsedag? Foto: Svenska kyrkan

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Här hittar du psalmer för alla tillfällen

Händer med vantar på håller i ett glas med ett brinnande ljus

Söker du psalmer till ett dop eller en begraving och saknar en psalmbok? I webbpsalmboken hittar du en stor del av psalmerna i vår finlandssvenska psalmbok. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken
Öppna länk i ny flik

Allt flera människor fick hjälp av diakonin under fjolåret

En person håller ett rött hjärta i sina händer

Kyrkans diakonianställda hjälpte allt flera människor under 2020. Över en halv miljon möten skedde inom diakonin. Det är en ökning med över en tredje jämfört med året innan. Diakonin beviljade sammanlagt 8,4 miljoner euro i understöd under fjolåret. 

Läs nyheten

Gemensamt Ansvar 2021 hjälper äldre i ekonomiska svårigheter

En grupp människor med insamlingsbössor och Gemensamt Ansvar-västar. Bilden har texten Delta i insamlingen Gemensamt Ansvar.

Insamlingen Gemensamt Ansvar 2021 samlar in medel för att stöda äldre - såväl i Finland som ute i världen - som av olika orsaker kämpar med ekonomiska svårigheter. Insamlingen inleddes på söndag 7 februari.

Läs mer om insamlingen
Öppna länk i ny flik

Gudstjänster firas med beaktande av myndighetsanvisningar

Vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar som firas i församlingens kyrkor och lokaler, och vid andra sammankomster, ska man iaktta regionförvaltningsverkens restriktioner, anvisningar och rekommendationer. Restriktionerna gäller också samlingar utomhus.

Läs mer om biskoparnas anvisningar

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida
Öppna länk i ny flik

Beställ ämbetsbevis via nätet

En person sitter vid en dator med telefonen i hand.

Kyrkan har öppnat den nya onlintetjänsten Beställ ämbetsbevis. I den kan man på ett datasäkert sätt kan beställa ett ämbetsbevis över sig själv (ett så kallat levnadsintyg) eller ämbetsbevis för släktutredning över en avliden.

Tjänsten Beställ ämbetsbevis

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan