Hyppää sisältöön

Kyrkan med i justitieministeriets antirasistiska arbete

Texten I am antiracist - Jag är antirasist - Olen antirasisti bildar en cirkel mot gul bakgrund. I cirkel står Olen antirasisti.

Kyrkan är med i justitieministeriets och diskrimineringsombudsmannens kampanj Jag är antirasist. Kampanjen ska öka medvetandet om antirasism, uppmuntra människor till att agera antirasistiskt i sin vardag, och att fundera över rasismens konsekvenser i samhället.

Kampanjens webbplats
Öppna länk i ny flik

Kyrkodagar på Åland i november

En fågel flyger på en blå himmel över ett blått hav. I havet står texten FRI. Runt bilden finns texten Kyrkodagar i Mariehamn 12-14.11.2021

Välkommen på kyrkodagar på Åland! Från fredag till söndag 12-14 november ordnas kyrkodagar i Mariehamn med bland andra författaren Kent Wisti, pastor Britta Hermansson, biskop Bo-Göran Åstrand och flera lokala förmågor.

Temat för dagarna är Fri. Anmälan sker via kyrkodagarnas webbplats.

Läs mer
Öppna länk i ny flik

Våga ta kontakt - samtalstjänsten lyssnar

Ett band med en stor knut på mitten.

Kyrkans samtalstjänst är öppen för alla frågor och funderingar som livet skapar. 

Kyrkans samtalstjänsts telefonjour lyssnar varje dag klockan 20-23 på nummer 0400 22 11 90. Chattjouren är öppen måndag till torsdag 19-21 och du hittar den via Samtalstänstens webbsida: evl.fi/kyrkanssamtalstjanst

Har du sett samtalstjänstens video?

Videon Våga ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Festmässa från nordiskt kyrkomusiksymposium

På bilden finns medlemmarna i den isländska kvartetten Umbra Ensemble. De håller sina instrument violin, cello och harpa på bilden som har en mörk bakgrund.

I Johanneskyrkan i Helsingfors firades i augusti en högtidlig gudstjänst med sångare från flera nordiska länder som avslutning på Nordiskt kyrkomusiksymposium 2021.

Mässan bjuder på mycket musik medverkar bland andra körerna Schola Gothia från Sverige och Umbra Ensemble från Island (på bilden).  Biskoparna Teemu Laajasalo och Bo-Göran Åstrand predikar. 

Gudstjänsten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

ERF: Kyrkorna i Finland är afghanernas medvandrare

En tidig dimmig morgon med ett fåtal personer som syns på gatorna. I förgrunden jordhögar, telefonstolpar och -ledningar, i bakgrunden hus och berg.

Ekumeniska rådet i Finland (ERF) uttrycker i ett uttalande oro för människorättsbrott mot civila i Afghanistan, och är speciellt oroade för den försämrade situationen för kvinnor och flickor. Ekumeniska rådet är ett samarbetsorgan för kyrkorna och de kristna samfunden.

Läs nyheten

Jordbävningen i Haiti

En haitisk mor med sitt barn i famnen i ett hus som delvis rasat. Bilden är från AP/Lehtikuva.

Kyrkans Utlandshjälp hjälper familjer i Haiti efter den förödande jordbävningen. Tack vare understöd får familjer som förlorat sina hem nödhjälp som består av rent vatten, mat och väderskydd. Kyrkans utlandshjälp är en del av lutherska kyrkans internationella biståndsnätverk.

Läs om hjälpen till Haiti

Frivilliga i församlingarna har ett starkt engagemang

En ung flicka hjälper en äldra kvinna ut på promenad. Hon håller ett rött paraply över henne som skydd mot solen.

En undersökning om frivilligarbetet i Finland visar att de som ägnar sig åt frivilligarbete i församlingarna har ett starkt engagemang. Framför allt ägnar sig pensionerade finländare åt frivilligarbete men också unga gör en betydande insats. 

Läs nyheten

Maria Sundblom Lindberg om döden

En svartvit bild av Maria Sundblom Lindberg

”Döden må vara en naturlig del av livet men det innebär inte att den känns normal. Den kan vara befriande men oftast är den bara brutal.”

Så skriver prästen och psykoterapeuten Maria Sundblom Lindberg om döden och begravningar i ett Inkast i Kyrkpressen.

Läs Marias Inkast
Öppna länk i ny flik

Imageundersökning visar hur stadsbor ser på församlingen

Ett ordmoln där ord som stöda , hjälpa, äldre, ungdomar, ensamma, mindre bemedlade syns bäst.

En imageenkät som församlingarna gjorde i 12 stora städer i mars 2021 visar att stadsborna framför allt önskar att församlingarna hjälper äldre och stöder mindre bemedlade och människor i kris.

Läs mer om undersökningsresultaten i nyheten där också en sammanställning av resultat från svenskspråkiga respondeneter finns bifogad.

Läs nyheten

Delta i gudstjänsten via församlingarnas webbsändningar

Fönstermålning med ljusskimmer

I webbkyrkan hittar du länkar till de gudstjänster och andakter som församlingarna sänder via nätet.

Besök webbkyrkan

Kyrkan förnyar ämbetsbetygstjänsten

Kyrkan förnyar sin ämbetsbetygstjänst. Reformen förutsätter förändringar i organiseringen och tekniken. Det har lett till att behandlingstiden för ämbetsbetyg på vissa håll dragit ut på tiden. För att avhjälpa köerna har man bland annat anställt mera personal.

Läs hela nyheten

Kyrkoåret

En öppen hand håller upp en landskapsbild där svalor flyger fritt över himlen.

Guds omsorg - Jesus lär oss att den som tror på Gud inte behöver bekymra sig för allt möjligt. Vår himmelske Far har omsorg om oss och frigör oss, så att vi varje stund kan koncentrera oss på det som är mest nödvändigt. Samtidigt befriar Gud oss till att också hjälpa våra medmänniskor.

Sextonde söndagen efter pingst
Öppna länk i ny flik

Varför heter helgerna som de gör?

Grafisk illustration av kyrkoåret

I 'Näst sista ordet' förklarar Jens Berg och Jenny Sylvin namnen på flera helger. Varför heter det till exempel dymmelonsdag, fettisdag och pingst? Och varför äter en del våfflor på Maria bebådelsedag? Foto: Svenska kyrkan

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Här hittar du psalmer för alla tillfällen

Händer med vantar på håller i ett glas med ett brinnande ljus

Söker du psalmer till ett dop eller en begraving och saknar en psalmbok? I webbpsalmboken hittar du en stor del av psalmerna i vår finlandssvenska psalmbok. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken
Öppna länk i ny flik

Allt flera människor fick hjälp av diakonin under fjolåret

En person håller ett rött hjärta i sina händer

Kyrkans diakonianställda hjälpte allt flera människor under 2020. Över en halv miljon möten skedde inom diakonin. Det är en ökning med över en tredje jämfört med året innan. Diakonin beviljade sammanlagt 8,4 miljoner euro i understöd under fjolåret. 

Läs nyheten

Gudstjänster firas med beaktande av myndighetsanvisningar

Vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar som firas i församlingens kyrkor och lokaler, och vid andra sammankomster, ska man iaktta regionförvaltningsverkens restriktioner, anvisningar och rekommendationer. Restriktionerna gäller också samlingar utomhus.

Läs mer om biskoparnas anvisningar

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida
Öppna länk i ny flik

Beställ ämbetsbevis via nätet

En person sitter vid en dator med telefonen i hand.

Kyrkan har öppnat den nya onlintetjänsten Beställ ämbetsbevis. I den kan man på ett datasäkert sätt kan beställa ett ämbetsbevis över sig själv (ett så kallat levnadsintyg) eller ämbetsbevis för släktutredning över en avliden.

Tjänsten Beställ ämbetsbevis

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan