YouTube-video
Vi får en ny biskop
Bo-Göran Åstrand
Biskop electus Bo-Göran Åstrand tillträder tjänsten som biskop i Borgå stift 1.9.2019. Åstrand vigs till ämbetet av ärkebiskop Tapio Luoma i en högmässa i Borgå domkyrka söndag 29 september klockan 10.
Borgå stift
Gift dig utan arrangemang
Logon bröllopsnatt i ljusrött
Under hösten ordnar ett flertal församlingar evenemanget Hääyö – Bröllopsnatt. Tanken är att man ska kunna gifta sig utan att själv behöva stressa med arrangemang. Man reserverar en tid, gör hindersprövning och bjuder in sina nära medan församlingen ordnar allt annat och vanligtvis bjuder på kaffe och kaka.
Läs mer om bröllopsnatt i Helsingfors och Vanda
Ny nordsamisk Bibeln tas i bruk
Biibbal saamenkielinen Raamattu

Vi får en ny nordsamisk bibelöversättning. Kyrkan tar officiellt i bruk den i en festmässa i Utsjoki kyrka 1.9.  

I början av gudstjänsten överräcker representanter för översättningskommittén den nya bibelöversättningen till biskoparna och församlingens samiska representanter. 

– Till skillnad från dominerande språk har nordsamiska inte ett enhetligt skriftspråk. Den nordsamiska nya bibelöversättningen är den första omfattande textsamlingen med en språkdräkt som godkänts i alla tre länder där det talas, säger lektor emeritus vid Uleåborgs universitet, filosofie doktor Tuomas Magga om arbetets lingvistiska betydelse.

Mässan hålls av ärkebiskop Tapio Luoma, biskopen i Uleåborgs stift Jukka Keskitalo, sekreteraren för samearbetet Erva Niittyvuopio och samernas präst Mari Valjakka.

Läs mera om festligheterna och bibelöversättningen
Hur ska en emoji om förlåtelse se ut?

För tillfället finns det 3019 officiella emojis. Allt från kyssande kattor, astronauter till tre olika vampyrer. Men det finns ingen emoji som säger ”jag förlåter dig.

Det här vill vi ändra på med kampanjen #forgivemoji . Vi vill visa att det är viktigt med förlåtelse och fred.

Hur tycker du att en #forgivemoji skulle se ut? På kampanjens sida kan du rösta på olika förslag.

Rösta på ditt favoritförslag
Kyrkoåret
En man bekänner sin tro på Jesus
Den här söndagen handlar om om tacksamhet och otacksamhet. Jesus gjorde gott framför allt mot dem som andra hade övergett. Av dem som han hjälpte var det inte alla som tackade honom och bekände sin tro på honom. Andra stördes av att Jesus inte gjorde så som de skulle ha önskat.
Femtonde söndagen efter påsk
Hur blev en våldsam viking Nordens mest kända helgon?
Helgonstaty i trä
En norsk viking blir det mest välkända helgonet i Norden och ger 1 000 år efter sin död namn åt en vandringsled. Hur hänger det här ihop? Svaret för oss långt tillbaka i tiden.
Läs mer på Yles sida
Historier om hopp i radio
Radioandaktstalarna

FMS fyller 160 år i år. Fem medarbetare från missionssällskapet berättar historier om hopp i Yle Vegas andakter. 

Först ut på hösten är Camilla Skrifvars-Koskinen. I oktober fortsätter Pia Kummel-Myrskog serien  och den avslutas i november av Rolf Steffansson. Under sommaren har också Maria WesterlingPia Kummel-Myrskog och Marika Björkgren-Thylin berättat sina historier.

Andrum sänds i Yle Vega vardagar 6.54 och 9.10, Aftonandakt kl. 9.15

Arenan
#DelaFred
Herre, Hjälp mig att bringa glädje där sorgen bor #delafred
Under åren 2018-2019 är Dela fred tema för kyrkans fostran (på finska Rauha). Mottot som vi arbetar med är ”Fred på jorden och åt människorna en god vilja”. Vi får både be om fred och arbeta för fred.
Behöver du prata med någon?
Kyrkans samtalstjänst logo. För dig i förtroende. Knutar? Det hjälper att prata

Kyrkans samtalstjänst erbjuder ett lyssnande öra. 

Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag kl. 20-23. För samtalet debiteras vanlig mobilsamtalsavgift. I samtalstjänsten får du vara anonym.

Chatten är stängd i juli men öppnar igen i augusti med vanliga öppettider, måndag-torsdag klockan 19-21. I samband med skolstarten, 12-16 augusti är chatten dessutom öppen också kl. 13-16.

Nätmeddelanden kan du skriva till oss när som helst.

Samtalstjänstens sajt
Gemensamt ansvar stöder ungas skolgång
Drömmen raasar och skolbarns skor
Insamlingen Gemensamt ansvar
Prövning av hinder för äktenskap på webben
Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Bli medlem i kyrkan via webben
Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan
Har du utsatts för sexuella övergrepp i kyrkan?
Du kan vända dig till Kyrkans samtalstjänst. Borgå stift har ett handlingsprogram för att motverka sexuella övergrepp och trakasserier.
Samtalstjänsten