Kyrkoåret
Före sin himmelsfärd lovade Jesus den heliga Anden som gåva till sina lärjungar och uppmanade dem att vänta på att löftet skulle uppfyllas. Den heliga Anden skapar gemenskap mellan Jesus i himlen och församlingen som lever här på jorden. 
Sjätte söndagen efter påsk
Kristi himmelsfärdsdag
Vitsippor

Kristi himmelsfärdsdag firas alltid 40 dagar efter påsk. I år infaller dagen torsdagen den 25 maj. Bibeln berättar om hur Jesus efter sin uppståndelse under 40 dagar visade sig för människorna och därefter togs upp till himlen.

På Kristi himmelsefärdsdag ordnar många församlingar i år evenemang som anknyter till reformationsåret och minns på olika sätt president Koivisto som begravs då.

Evenemang finns på församlingarnas webbplatser
Vi deltar i sorgen i Manchester
Vit blomma

Shocked by the bombing in Manchester, grieving the loss of life and remembering those who suffer, we send our condolences to our sisters and brothers in our partner diocese. May God be with you and bless you as you continue your work for reconciliation, peace and hope in Christ Jesus.

"Vi tänker speciellt på de unga i Manchester som har varit på gemensamma läger med våra ungdomar i Tammerfors och som kan vara offer för attentatet. Vi ber för de sörjande, de som lider och de som är rädda."

Matti Repo, biskop i Tammerfors.

Tammerfors och Manchester stift har ett vänskapsavtal och speciellt ungdomarna har mycket samarbetet.

Tillsammans på Stafettkarnevalen
Bild från Stafettkarnevalen

I helgen var det fjärde året i rad som evangelisk-lutherska kyrkan medverkade med ett eget tält på Stafettkarnevalen, som den här gången hölls på Alberga idrottsplan på Grindåkersgatan 17 i Esbo.

Välkommen! 

Hitta en församling på annan ort
Anställda utomhus
Då du firar sommar på annan ort kan du gärna delta i det som församlingen på orten ordnar. Ta en titt på vad som händer där.
Kontakt till en församling
På väg på konfirmation i sommar?
Flickor i mittgången i en kyrka
Konfirmationen
Att gifta sig utomlands
Brudbukett vi brudparets fötter
Ska du gifta dig utomlands? Var framför allt ute i god tid. Vad annat är viktigt att minnas? Vilka myndigheter ska kontaktas och hur är det med prästens vigselrätt?
Vigsel utomlands
Är Luther en vän eller en nådapredikare?

Hur ser människor idag på Luther? Den frågan har vi ställt till en lång rad teologer och de ger sina svar i en andaktsserie som sänds i Yle Vega från början av maj fram till mitten av augusti.

Dessa Luther och jag -andakter sänds två gånger i veckan, på tisdagar som Andrum kl. 6:54 och 9:10 och på fredagar som Aftonandakter kl. 19:15. 

Läs mer om andaktsserien Luther och jag
Reformationens märkesår

Martin Luther offentliggjorde sina 95 tester 31.10.1517. År 2017 har det gått 500 år sedan dess.

Märkesåret firas under namnet Nåd 2017!

Namnet hänvisar till nåden som begrepp men också som bön och uppmaning. 

Reformationens märkesår
Luther på besök
Maria skriver om pjäsen Luther i enrum: Skådespelaren Johan Fagerudd i Martin Luthers gestalt har just kommit in på scenen och säger att han vaknade i natt av att han trodde att det var en hund i hans säng på slottet Wartburg, där han nu befinner sig gömd av sina vänner. Han är rädd att han håller på och bli galen. 
Läs mer om pjäsen
Behöver du prata med någon?
Ängelstaty med ljus i handen

Om du behöver prata med någon når du den svenskspråkiga tjänsten på 0400 22 11 90 och den finska samtalstjänsten på nummer 0400 22 11 80.

Den svenska Samtalstjänsten är öppen varje dag kl. 20-24 medan den finska tjänsten håller öppet dagligen från kl. 18, såväl vardag som helg – också under påsken. På finska är jouren öppen södag till torsdag till kl. 01 , fredagar och lördagar ända till kl. 03.

Att ringa till Samtalstjänsten är nu förmånligare än förut. Det nya numret är ett mobiltelefonnummer som ingår i de olika operatörernas vanligaste abonnemangspaket.

Samtalstjänsten
Skriftskolans ställning har stärkts
Glada skriftskolungdomar på rygg i gräset

Skriftskolans ställning inom den finländska ungdomskulturen har stärkts. Nationellt sett deltog 85,9 procent i skriftskolan under 2016 medan motsvarande andel var 83,5 procent året innan. Finland är unikt i Europa när man tittar på deltagandet i konfirmandundervisningen. I något annat land är skriftskolan inte lika populär och deltagandeprocenten lika hög som i Finland.

– Skriftskolan utgår från de unga, är öppen, trygg och tolerant. Konfirmandgruppen är som en församling i miniatyr. Ingen lämnas ensam och det är lätt att vara sig själv.

Den finländska skriftskolan är fortfarande populär
Mobilisera de goda krafterna

Simon Lampenius skriver: Vi lever i en tid då vi medvetet behöver aktivera de goda krafterna. Vi behöver göra det tillsammans och vi behöver göra det på webben.

Kyrka nu bloggen
Sjung en ny sång!

En kommitte bestående av kyrkomusiker och forskare har vaskat fram både gamla melodier som inte rymts med i tidigare psalmböcker och nya andliga sånger och visor som redan sjungits i många kristna sammanhang.

Anna Maria BöckermanDag-Ulrik Almqvist och Helene Liljeström satt med i psalmbokstilläggskommittén. De kommer att tala kring de tankar och känslor de nya psalmerna väcker.

Yle Vega måndagar kl. 6.54 och 9.10.

Programmet på Tro-sidan
Hur mycket lutheran är du?
Yle har gjort en lutherquizz med Mark Levengood. Testa det och ta reda på hur mycket lutheran du är.
Hur mycket lutheran är du?
Bli medlem i kyrkan via webben

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet.

Bli medlem i kyrkan