Hyppää sisältöön

Dags för dop?

Ett barn som sitter på en vuxens axlar, grönt landskap i bakgrunden

När ett litet barn föds vill vi gärna ge det det bästa. I dopet önskar vi barnet allt gott och välkomar in hen i Guds gemenskap.

Inför dopet kan det finnas många praktiska frågor man vill ha svar på, till exempel hur man väljer faddrar. Ibland vill vi också ha svar på andra frågor som vad är det kristna dopet och vad symboliserar till exempel vattnet vid dopet? 

Läs mer om dopet

"Tänk att just jag blev vald"

Två mammor, två babyer och en storasyster sitter i soffan

Desiré Nyman är småbarnsmamma som jobbar med sociala medier. I sin blogg på Kaksplus skriver hon om fadderskap. 

"Att vara fadder är en hedersuppgift och vi är otroligt glada för att vi har tre alldeles underbara gudbarn. Våra töser har världens bästa faddrar, som tillbringar mycket tid med barnen och har en alldeles speciell plats i deras liv."

Läs Desirés blogg

Ansvarsveckan pågår till söndag

Fem personer som håller sina händer ovanpå varandras, i bildperspektiv nerifrån

Kyrkornas gemensamma människorättskampanj, Ekumeniska ansvarsveckan, hålls 18-25 oktober. Temat är Människorättskämpar. En människorättskämpe är en person som försvarar de mänskliga rättigheterna på ett fredligt sätt.

Läs mer om ansvarsveckan

I webbkyrkan finns böner, andakter och gudstjänster

Stenaltaret i S:t Marie kyrka i Åbo

I webbkyrkan kan man ta del av böner, andakter och gudstjänster. Där finns också länkar till gudstjänster som församlingarna sänder via nätet.

Läs mer i webbkyrkan

Behöver du prata med någon?

En hand som håller i en liten lapp där det står Hopp. Solen skiner.

Kyrkans samtalstjänst erbjuder ett lyssnande öra. Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag klockan 20-23. Du får vara anonym.

Chatten öppen måndag till torsdag kl. 19-21. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt

En möjlighet för unga och kyrkan

Ungdomar sitter i en sal och håller upp plakat som de rösta med

"Det är på de vuxnas ansvar – kyrkoherde, förtroendevalda och anställda – att se till att påverkansgrupperna har konkreta och verkliga verksamhetsförutsättningar." 

Så skriver sakkunnig i ungdomsfrågor Rebecka Stråhlman i en bloggtext kring inrättande av påverkansgrupper för unga i församlingarna.

Läs Rebeckas blogg

"Vi är kallade att vara hans händer"

Biskop Bo-Göran Åstrand

I ett Inkast i Kyrkpressen skriver biskop Bo-Göran Åstrand om hur ett armlöst krucifix i Åbo domkyrka fick honom att tänka att Kristus behöver armar och händer ännu idag.

"Det känns som att katedralen uppmanar mig att minnas vad jag fick vara med om därinne. Bruset från trafiken på den livligt trafikerade leden in mot Åbo centrum slår emot mig. Kristus utan armar. Är jag, är vi kallade att vara hans armar och händer? Ja, så måste det ju vara."

Läs biskopens kolumn i KP

Synd och välsignelse

En fyr vid en stenig havsstrand

Under oktober månad sänder Radio Vega andaktsserier på måndagar. Fyra måndagar från 5 oktober talar Philip Hällund från Kökar i Andrum kring begreppen synd och välsignelse.

Andrum sänds varje dag klockan 8.54 och 9.54.

Programmen kan avlyssnas på Arenan i trettio dagar.

Lyssna på Andrum

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

Relationsspegeln är en del av vår webbplats där kyrkans familjerådgivare erbjuder stöd och tips i nära relationer. Att höra ihop med någon, att känna att en annan människa är viktig för oss, är själva grunden i våra liv.

Familjerådgivarna delar med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor.

Till Relationsspegeln

Kyrkodagar på Åland i november

En akvarell med blad och kors och texten Gästfri

Kyrkodagarna 2020 inbjuder till samtal, gemenskap och andakt 11-13 november i Mariehamn. Temat för dagarna är Gästfri. Som kyrka är vi kallade att visa gästfrihet mot varandra och så spegla Guds kärlek.

På grund av coronavirusläget har programmet anpassats och dagarna får en annorlunda och mer lokal prägel än de ursprungliga planerna.

Läs mer om kyrkodagarna

Gudstjänster firas med beaktande av myndighetsanvisningar

Vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar som firas i församlingens kyrkor och lokaler, och även vid andra sammankomster ska man iaktta regionförvaltningsverkens föreskrifter, anvisningar och rekommendationer.

Läs mer om biskoparnas anvisningar

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

Biskoparnas svar till kyrkomötet

Biskopsmötet har gett svar på kyrkomötets begäran om att främja en respektfull diskussion och finna lösningar på den rådande oenigheten kring äktenskapssynen.

Som lösning på den oenighet som råder ser biskoparna en situation där kyrkans medlemmar kan leva tillsammans med olika uppfattningar – oberoende av vars och ens respektive äktenskapssyn och praxis. För att nå detta krävs öppenhet och dialog, dvs. en respektfull diskussion.

I svaret beskriver biskoparna olika modeller för vigselpraxis. I biskopsmötet finns olika uppfattningar om vilken lösning som är den bästa.

Läs hela nyheten

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan