Hyppää sisältöön

Kom ihåg fadderdagen 4 juni!

Bilden har en bred lila marginal och i den står Fadderdagen firas 4.6! Inne i ramen finns färgglada element som till exempel en boll, cykel, blomma, hand och glass.

Evangelisk-lutherska kyrkan och centralen för barn och unga uppmanar alla faddrar att delta i fadderdagen tillsammans med sina fadderbarn. Tips på aktiviteter finns på webbsidan om fadderdagen.

I år firas fadderdagen på söndag 4 juni. 

Läs om fadderdagen

Parkkinen och Särkiö vidare i biskopvalet i S:t Michel

Kandidaterna i andra omgången i biskopsvalet i S:t Michels stift Pekka Särkiö och Mari Parkkinen.

Kyrkoherde Mari Parkkinen och tf kyrkoherde Pekka Särkiö går vidare till andra omgången i biskopsvalet i S:t Michels stift. Enligt det preliminära valresultatet i biskopsvalet 25 maj fick Parkkinen 45,2 procent och Särkiö 25,9 procent av de avgivna rösterna i första valomgången.

Läs om valet

Kyrkans familjerådgivare svarar i tjänsten Hyvä kysymys

En bild med tecknade fjärilar i olika färger och mellan fjärilarna finns ett ansikte och en skuggprofil av en människa.

Funderar du på parförhållande, familj, singelskap eller sex? Hur ska jag hitta den rätta? Varför grälar vi så ofta? Kan vi få ett bättre sexliv? Såna frågor svarar kyrkans familje- rådgivare på i en ny spalt på Befolkningsförbundets webbtjänst Hyvä kysymys (ung. Bra fråga).

Kyrkans familjerådgivare publicerar frågornas svar också på svenska.

Webbtjänsten Hyvä kysymys
Öppna länk i ny flik

Ny guide ger vägledning genom byråkratidjungeln då en närstående dött

En rund bild där två händer omfamnar en tredje hand mot en blå bakgrund. Till höger står: Vad ska man göra när en närstående avlider? Hur ordna med jordfästningen? Var får jag stöd i sorgen? Suomi.fi-guiden hjälper anhöriga att sköta praktiska ärenden mitt i sorgen.

Den nya guiden När en närstående avlider hjälper anhöriga att uträtta ärenden och fatta beslut i en situation där man nyss har förlorat en nära.

Guiden erbjuder råd, tips, minneslistor och kontakt­­information till tjänster som du kan behöva då en närstående har dött. Ett flertal myndigheter, organisationer och andra aktörer har medverkat kring produktionen av guidens innehåll. 

Guiden När en närstående avlider
Öppna länk i ny flik

Biskoparna: I Gud finns hopp

En bild av en höstgul äng. I förgrunden finns frostiga blommor, i bakgrunden skog och ljusblå himmel med vita moln som solen lyser genom. På bilden står

Biskoparna påminner om hoppet i de exceptionella tider som vi fortsättningsvis lever i. 
”Gud är med oss särskilt i mörka och svåra tider.”

Läs nyheten med biskoparnas budskap

Bönevandring i aftonandakten

Margareta Puiras står mitt i en äng med solrosor och håller en storbukett med solrosor i sin famn.

I aftonandakten den sista veckan i maj får vi följa Margareta Puiras på bönevandring i trädgården, på Ramsholmen i Ekenäs, på stranden och i Hangö kyrka där olika röster förenas i bön. Hon lyfter bland annat fram alla ungdomar som upplever att ingen bryr sig och att livet saknar mening. 

"Välsigna de unga, led dem i livet och beskydda dem från allt ont och farligt. Vi ber om inspiration, kraft och motivation för dem."

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Pingstdagen

En duva omgiven av en ring ansikten som alla har eldsflammor runt sig.

Den heliga Andens utgjutande – Den judiska pingsten var ursprungligen en skördefest. Den kristna pingstens budskap kom att handla om utgjutandet av den heliga Anden och den kristna kyrkans uppkomst. På pingstdagen förrättades de allra första kristna dopen.

Kyrkoårskalendern
Öppna länk i ny flik

Kyrkans mål för regerings­programmet

På bilden står Religionsfriheten ger trygghet och hopp i människors liv - med blå text. Under det en mindre text Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023. Längst ner på bilden finns en rad med många figurer i blått:  ett ankare, ett kors i en cirkel, en treuddig figur om baserar sig på halvcirklar.

Ärkebiskop Tapio Luoma och kanslichef Pekka Huokuna hördes som kyrkans representanter i regeringsförhandlingarna. Samtalet handlade bland annat om betydelsen av religion och religionsfrihet och hur man stöder unga.

Kyrkan har satt upp sju mål för regeringsprogrammet 2023. #trohoppkärlek #trygghethopptillit

Läs om målen för regeringsprogrammet

Religionsfrihet i Finland i hundra år

På bilden står FRIHET 100 - RELIGION - SAMVETE - ÖVERTYGELSE. På bilden flyger en rosa drake vars svans fladdrar mellan orden FRIHET och 100.

Under hundra år har människor i Finland själv har haft rätt att välja vilket trossamfund de hör till – eller rätt välja att inte höra till ett trossamfund.

I april uppmärksammas hundra år av religionsfrihet bland annat med seminarier.

Religionsfrihet 100 år

En kärlekskamp om rätten att dö

Panelen vid Värdeakademin23 på Lärkkulla. Från vänster Mikaela Luthman, Hilkka Olkinuora, Stefan Wallin, Björn Vikström och Sixten Ekstrand.

Palliativ vård och eutanasi var temat då Lärkkulla ordnade Värdeakademin i april. I seminariet medverkade överläkare Mikaela Luthman, styrelsemedlemmen i Föreningen för en värdig död Stefan Wallin, prästen Hilkka Olkinuora och professor Björn Vikström. Diskussionen leddes av direktor Sixten Ekstrand.

I sitt anförande sade Vikström att det är viktigt att vara beredd att ingå i en kärlekskamp då man diskuterar eutanasi: 
"Det förutsätter att vi diskuterar med respekt och lyhördhet, medvetna om att vi kan ha fel, och medvetna om att vi ofta behöver söka kompromisser för att komma vidare tillsammans."

Läs Vikströms anförande i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

Två händer som håller i ett ljus.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. Den svenska telefonjouren är öppen varje dag klockan 2023 på nummer 0400 22 11 90. Du får vara anonym.
Chatten öppen måndag till onsdag klockan 1921. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

En ljusnande framtid eller mörka moln vid horisonten

En kvällsbild av Helsingfors stadshus där det lyser i fönstren. På taket vajar Finlands flagga och bakom stadshuset syns domkyrkans torn. I förgrunden ser man masterna från en segelbåt.

I en artikel i webbtidningen Nyckeln skriver direktor Sixten Ekstrand om valet, kyrkan och framtiden.

"Kyrkan lyfter i sina mål för regeringsprogrammet fram vikten av att minska de ekonomiska och sociala klyftorna i samhället och satsa på de ungas välbefinnande. Statens skuldsättning måste bromsas men åtgärderna får inte gå ut över de svagaste i samhället och de unga som är vår framtid."

Läs artikeln i Nyckeln
Öppna länk i ny flik

Pekka Asikainen blir ny fältbiskop

Pekka Asikainen har mörkt hår, han är iklädd en vit skjorta med blå knappar och en mörkblå kavaj.

Republikens president har utnämnt filosofie och teologie doktor Pekka Asikainen till fältbiskop för tiden 1.6.2023-31.5.2028.

Läs nyheten

Prövning av hinder för äktenskap på webben

Prövning av hinder för äktenskap, sommarblommor

Dags för bröllop?

Kyrkan har en e-tjänst för prövning av hinder för äktenskap. Det är naturligtvis fortfarande möjligt att sköta prövning av hinder för äktenskap personligen i församlingen eller per post.

Prövning av hinder för äktenskap
Öppna länk i ny flik

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

Gemensamt Ansvar 2023

Ett stort och tre små rosa hjärtan med ett kors inuti finns till vänster på bilden. Till höger står Vänta inte. Donera. och Gemensamt Ansvar med logo. Bilden har rosa bakgrund.
Insamlingen Gemensamt Ansvar

Ласкаво просимо на сторінку Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії!

Flera par händer håller en fredsduva i vit kartong med blå-gula blad i näbben.

Ми зробили цей сайт українською мовою, щоб ви могли дізнатися, які послуги ми в церкві можемо запропонувати тим, хто переїхав до Фінляндії, тікаючи від війни.

Information på ukrainska om vilka tjänster kyrkan kan erbjuda dem som har flyttat till Finland på flykt från kriget.

evl.fi/ukrajinska

Svårt att hitta lämplig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Din hjälp behövs nu

Finska missionssällskapets logotyp

 

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Just nu behövs din hjälp i Ukraina och dess grannländer. 

Donera till katastroffonden

Kriget i Ukraina: hjälp familjer som drabbats av konflikten

Kyrkans Utlandshjälps logotyp

Kriget i Ukraina har drivit tiotusentals familjer på flykt mitt i den kalla vintern och under den pågående coronapandemin. Familjerna behöver omgående mathjälp och basförnödenheter.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälp till de krigsdrabbade människorna från Ukraina.

Delta i insamlingen
Öppna länk i ny flik

Något att lyssna på i morgonrusningen?

Ryggen på en man med svart jacka och hörlurar som står vid trafikerad gata.

Söker du något att underhålla dig med under resan till jobbet eller på kvällspromenaden – kanske en stund för avslappning eller eftertanke i vardagslunken? Vi tipsar om en rad podcasts som på olika sätt tar upp frågor kring kristen tro och liv, religion och samhälle, kyrka och teologi.

Poddar

Bli medlem i kyrkan punkt fi.