Hyppää sisältöön

Vantklädda händer formar ett hjärta. Texten: Gud, ge oss kraft att orka!

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

Ett ljus vilar i två händer

Det nya året kan bjuda på utmaningar, funderingar och till och med ångest. Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. 

Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag klockan 20-23. Du får vara anonym. Chatten öppen måndag till torsdag kl. 19-21. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Kyrkans diakoni fyller 150 år

Diakoniårets jubileumslogo där man ser årtalet 2022 inflätat runt fyra händer som bildar ett kors. Händerna och årtalet är ljusgrönt mot en mörkgrön bakgrund.

I år firas diakonins jubileumsår. Det har gått 150 år sedan den första diakonissan Mathilda Hoffmann vigdes i Finland.

Idag har kyrkan ca 1300 diakoniarbetare. Rättvisa, jämlikhet och försvar av människovärdet är kärnan i diakoniarbetet.

Läs om jubileumsåret

Kyrkan beredd att hjälpa för att underlätta det försämrade coronaläget

En tecknad bild av en person som blir vaccinerad. Både den som vaccineras och sjukskötaren bär munskydd,

Social- och hälsovårdsministeriet önskar att diakoniarbetare med yrkesutbildning inom hälso- och sjukvården och församlingarnas lokaliteter ställs till förfogande för att underlätta coronapandemiläget som snabbt försämrats på grund av virusvarianten omikron.
Kyrkan vill bära samhällsansvar och vara en samarbetspart i arbetet med vaccinering och smittspårning. Uppskattningsvis 600 diakoniarbetare har yrkeskompetens inom hälso- och sjukvård och möjlighet att delta i vaccinering och smittspårning. Kyrkan har också möjlighet att hjälpa t.ex. genom att erbjuda församlingarnas lokaler.

Läs nyheten

Kvinnor som inspirerat tron

En leende Sara Högberg med ljust hår och glasögon iklädd en småblommig blus med svart botten.

Sara Högberg talar 10-12 januari i Andrum om kvinnor, både verkliga och fiktiva, som inspirerat hennes tro, till exempel Anne på Grönkulla och Abrahams hustru Sara.

Andrum sänds vardagar klockan 6.54 och 9.54 i Yle Vega.

Lyssna på Andrum på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Begränsningar för sammankomster och coronapass i kyrkan

Bilden är tagen bak i en ljus äldre träkyrka, under läktaren. Man ser människor sitta i bänkarna och stå framme vid altaret. I taket hänger stora förgyllda ljuskronor.

Coronarestriktionerna har skärpts men församlingarna kan ändå ordna gudstjänster. Om det finns restriktioner på församlingens område kan man ta i bruk coronapasset vid vissa sammankomster. Att ta i bruk coronapasset är ett alternativ till begränsningarna om inte regionalförvaltningsverket bestämt annorlunda.

Gudstjänster ordnas men följer strikta hygienåtgärder och kyrkan har frivilligt begränsat deltagarantalet. På församlingens webbplats finns den senaste informationen.

Kyrkans verksamhet under pandemin

Omsorg som värmer

Maria Sten står framför ett grått hav och och blågrå himmel. En gammal fästning syns i bakgrunden.

"När det blir tal om omsorg associerar jag till något som värmer. Någon har sett mig och sett vad jag behöver. Någon glömde sig själv och satte en annan människa i första rummet. Jag tänker på Guds omsorg."

I aftonandakterna i Yle Vega 11-13 januari klockan 19.15 talar prästen Maria Sten om omsorg. 

Aftonandakten på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Testa vilka av kyrkans yrken som kunde intressera dig!

Tecknad bild av människor som rör sig i köpcenter, i förgrunden en man i grön diakonskjorta, gul jacka och håret i knut.
Spelet Kyrkans yrken

Kyrkoåret

Människor sitter till bords utomhus och serveras vin.

Jesus uppenbarar sin gudomliga kraft - Texten om bröllopet i Kana var tidigare ett av trettondagens ämnen. När berättelsen om Österns vise vid medeltiden förlades till trettondagen, flyttades detta tema till andra söndagen efter trettondagen. Samtidigt förflyttas man i kyrkoåret från Jesu barndom till början av hans offentliga verksamhet.

Andra söndagen efter trettondagen
Öppna länk i ny flik

Delta i gudstjänsten via församlingarnas webbsändningar

Fönstermålning med ljusskimmer

I webbkyrkan hittar du länkar till de gudstjänster och andakter som församlingarna sänder via nätet.

Besök webbkyrkan

Svårt att hitta passlig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

"Jag vill vägra smärtans seger över glädjen och lyckan"

Svartvit bild på skribenten.

"Är det inte så att verklig smärta inte drabbar kroppen, utan själen, anden, känslorna? Alla de aspekter av att vara människa som inte är direkt synliga och uppenbart fysiska? Det som i vårt marknadskapitalistiska samhälle inte går att mäta i något slags värde."

Mathias Rosenlund är författare och bibliotekarie.

Läs Mathias Inkast i Kyrkpressen
Öppna länk i ny flik

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Hur uttrycker vi dopets betydelse?

Dopfunten i Mikaelskyrkan i Åbo är gjord i sten med utskurna figurer. Själva dopskålen i silver är infälld i och inramad upptill i silver. Bakom finns ett dopträd i ljust träd och med gröna blad, ett tänt ljus på en hög svart metalljusstake finns till höger om dopfunten.

Varför låter allt flera föräldrar idag bli att döpa sina barn? Frågan engagerar i kyrkan. Under 2000-talet har antalet döpta sjunkit märkbart i alla nordiska länder. 

Kyrkans forskningscentral har gett ut en artikelsamling som behandlar frågor kring dopet.

Läs nyheten

Kyrkan med i justitieministeriets antirasistiska arbete

Texten I am antiracist - Jag är antirasist - Olen antirasisti bildar en cirkel mot gul bakgrund. I cirkel står Olen antirasisti.

Kyrkan är med i kampanjen Jag är antirasist som startats av justitieministeriet och diskrimineringsombudsmannen. Kampanjen ska öka medvetandet om antirasism, uppmuntra människor till att agera antirasistiskt i sin vardag, och att fundera över rasismens konsekvenser i samhället.

Kampanjens webbplats
Öppna länk i ny flik

Frivilliga i församlingarna har ett starkt engagemang

Två unga personer håller papplådor och textiler, i bakgrunden människor som sorterar donerade kläder.

En undersökning om frivilligarbetet i Finland visar att de som ägnar sig åt frivilligarbete i församlingarna har ett starkt engagemang. Framför allt ägnar sig pensionerade finländare åt frivilligarbete men också unga gör en betydande insats. 

Läs nyheten

Varför heter helgerna som de gör?

Grafisk illustration av kyrkoåret

I 'Näst sista ordet' förklarar Jens Berg och Jenny Sylvin namnen på flera helger. Varför heter det till exempel dymmelonsdag, fettisdag och pingst? Och varför äter en del våfflor på Maria bebådelsedag? Foto: Svenska kyrkan

Lyssna på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Kyrkan förnyar ämbetsbetygstjänsten

Kyrkan förnyar sin ämbetsbetygstjänst. Reformen förutsätter förändringar i organiseringen och tekniken. Det har lett till att behandlingstiden för ämbetsbetyg på vissa håll dragit ut på tiden. För att avhjälpa köerna har man bland annat anställt mera personal.

Läs hela nyheten

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida
Öppna länk i ny flik

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan