Hyppää sisältöön

YouTube-video

En bok om jämlikhet i kyrkan fick Kyrkans jämlikhetspris

Boken Taantuvan tasa-arvon kirkko i förgrunden och Helsingfors domkyrka i bakgrunden

Boken Taantuvan tasa-arvon kirkko (ung. En kyrka med stagnerande jämlikhet) och bokens författare har fått Kyrkans jämlikhetspris. 

Ärkebiskop Tapio Luoma delade ut priset på tisdagen.
"Boken ger röst åt många kyrkans medlemmar som förväntar sig bli accepterade och få leva och vara i ett tryggt rum att i kyrkan." 

Läs nyheten

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

Relationsspegeln är en del av vår webbplats där kyrkans familjerådgivare erbjuder stöd och tips i nära relationer. Att höra ihop med någon, att känna att en annan människa är viktig för oss, är själva grunden i våra liv.

Familjerådgivarna delar med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor.

Till Relationsspegeln

Behöver du prata med någon?

En hand som håller i en liten lapp där det står Hopp. Solen skiner.

Kyrkans samtalstjänst erbjuder ett lyssnande öra. Den svenska telefonjouren svarar på nummer 0400 22 11 90 varje dag klockan 20-23. Du får vara anonym.

Chatten öppen måndag till torsdag kl. 19-21. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt

En riktigt reto psalm

Andetagbloggens logo med texten vardagstro och söndagstvivel

Sandra bloggar om hur bottenlös sorgen kan vara vissa dagar – och vill skriva en riktigt reto (dvs. söndrig) psalm.

”Sångerna är en stor del av sorgeprocessen. Då det varit som tyngst har det inte gått att sjunga. Då jag vill sjunga är det lättare och just nu sjunger vi varje dag.”

Sandra Holmgård bloggar på Andetagbloggen. Familjen förlorade en son i våras efter tre års av kamp mot en obotlig sjukdom.

Läs Sandras blogg

Kyrkodagar på Åland i november

En akvarell med blad och kors och texten Gästfri

Kyrkodagarna 2020 inbjuder till samtal, gemenskap, musik och andakt 11-13 november i Mariehamn. Temat för dagarna är Gästfri. Som kyrka är vi kallade att visa gästfrihet mot varandra och så spegla Guds kärlek.

På grund av coronavirusläget har programmet anpassats och dagarna får en annorlunda och mer lokal prägel än de ursprungliga planerna.

Läs mer om kyrkodagarna

Den nedtystade sorgen

En teckning av mamma, pappa och barn där man håller på att sudda ut barnet

Med anledning av minnesdagen för dödfödda barn (23.9) skrev Sara Grönqvist, sakkunnig i själavård, om "en sorg som är nedtystad i vår vardag, kanske för att den upplevs som så svår att bemöta".

"Jag har under det senaste året gått och funderat på frågan: Vilken titel bär en mamma som har tvingats föda ett dödfött barn?"

Läs Saras bloggtext

Gudstjänster firas med beaktande av myndighetsanvisningar

Vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar som firas i församlingens kyrkor och lokaler, och även vid andra sammankomster med över 50 deltagare, ska man iaktta regionförvaltningsverkens föreskrifter, anvisningar och rekommendationer om säkerhetsavstånd och god hygien.

Läs mer om biskoparnas anvisningar

Kyrkoåret

Guds hand tar hand om jorden och allt som är där.

Jesus lär att den som tror på Gud inte behöver bekymra sig för allt möjligt.Gud har vård om oss och frigör oss, så att vi varje stund kan koncentrera oss på det som är mest nödvändigt. Samtidigt befriar Gud oss till att också hjälpa våra medmänniskor.

Sextonde söndagen efter pingst

I webbkyrkan finns böner, andakter och gudstjänster

Stenaltaret i S:t Marie kyrka i Åbo
Läs mer i webbkyrkan

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

Till dig mitt barn

Tecknad bild med personer i olika färger.

Kaplanen i Johannes församling i Helsingfors, Monica Heikel-Nyberg: Vad som än händer är du alltid önskad och viktig, både för oss här hemma och i det större sammanhanget som vi kallar Guds värld. Glöm aldrig det!

Läs Monicas bloggtext

Väljer vi den här vägen är det vår sak att gå den - fixar vi det?

Mats Björkund

Jordbrukaren Mats Björklund skriver om grupp- eller stamtillhörighet idag.

"Men vi kan också välja att låta kyrkan vara den plats där olikheter och divergerande åsikter inte sopas under mattan utan tvärtom existerar parallellt och tillsammans. Där olika syn på en eller annan fråga inte innebär att man måste gå skilda vägar."

Läs Mats kolumn i Kyrkpressen

Biskoparnas svar till kyrkomötet

Biskopsmötet har gett svar på kyrkomötets begäran om att främja en respektfull diskussion och finna lösningar på den rådande oenigheten kring äktenskapssynen.

Som lösning på den oenighet som råder ser biskoparna en situation där kyrkans medlemmar kan leva tillsammans med olika uppfattningar – oberoende av vars och ens respektive äktenskapssyn och praxis. För att nå detta krävs öppenhet och dialog, dvs. en respektfull diskussion.

I svaret beskriver biskoparna olika modeller för vigselpraxis. I biskopsmötet finns olika uppfattningar om vilken lösning som är den bästa.

Läs hela nyheten

Vi behöver tala om döden

Sjukhusprästen Katarina Gäddnäs

Sjukhusprästen Katarina Gäddnäs skriver att vi behöver vänja oss vid tanken på vår dödlighet.

"Snart är den ljuvliga sommaren slut. Jag vill så gärna hålla kvar den så länge som möjligt, dra ut på sommaren, få den att räcka bara lite, lite till. Det är något med augusti som påminner mig om min dödlighet."

Läs Katarina Gäddnäs kolumn i Kyrkpressen

Lyssna på psalmer på Yle Arenan

Ur nya psalmer. Vi söker sanningen psalm nr 940.

Över 100 psalmer från psalmbokstillägget för dej att lyssna på närhelst du vill. 

Inspelningarna är gjorda runtom i hela Borgå stift. Drygt 1000 sångare och musiker har bidragit till slutresultatet.

Arenans psalmsida

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan