Hyppää sisältöön

YouTube-video

Vardagshandlingar och framtidshopp – Ekofastan 2023

Ett litet och ett större par strumpklädda fötter värmer tårna mot ett element.

Vi håller Ekofasta 22.2–8.4.2023. Små handlingar i vardagen har en betydelse. Under temat Vardagshandlingar och framtidshopp bjuder Ekofastan oss att stanna upp några veckor innan påskfirandet för att fundera på hur vi kan ta hand om vår skapelse lite bättre. Kampanjen bjuder på konkreta tips på vad var och en kan göra för att hjälpa miljön och klimatet, goda miljönyheter och hoppingivande berättelser.

ekofasta.fi
Öppna länk i ny flik

Biskoparna: Lidandet är outhärdligt

Ett litet barn i t-skjorta står med böjt huvud och håller händerna för ansiktet. Bilden har svart bakgrund. Till höger om barnet står UKRAINAS FOLK BEHÖVER ALL HJÄLP OCH ALLT STÖD DET KAN FÅ med gula breda bokstäver. Uppe till höger syns Ukrainas flagga som två breda penseldrag i blått och gult. Uppe till vänster finns logon för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

”Rysslands olagliga anfall mot Ukraina fortsätter. Lidandet och antalet förlorade människoliv är outhärdligt. Ukrainarna behöver all hjälp och allt stöd de kan få."

Biskoparnas meddelande

Fastekalendern hjälper att fokusera i fastan

Bild av årets fastekalender. Ljus bakgrund med gulaktiga dagar med vägledande texter.

Stora fastan pågår i 40 dagar och är en förberedelsetid inför påsken. Den ger möjlighet att lämna bort och skala av för att hitta fokus. Fastekalendern 2023 innehåller korta vägledande ord för varje dag från fastlagstisdagen till annandag påsk.

Ladda ner fastekalendern

Kyrkans samtalstjänst lyssnar

Två händer som håller i ett ljus.

Kyrkans samtalstjänst lyssnar om du behöver prata. Den svenska telefonjouren är öppen varje dag klockan 2023 på nummer 0400 22 11 90. Du får vara anonym.
Chatten öppen måndag till torsdag klockan 1921. Nätmeddelanden kan du skriva när som helst. 

Läs mer eller ta kontakt
Öppna länk i ny flik

Riksdagspartierna deltog i värdediskussion

Representanter för riksdagspartierna sitter uppradade till en panel i Helsingfors domkyrkans krypta. Till vänster om panelen står ärkebiskop Tapio Luoma och till höger finska marthaförbundets ordförande Marianne Heikkilä.

Inför riksdagsvalet bjöd Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland in representanter för riksdagspartierna till en värdediskussion i Helsingfors domkyrkas krypta. Diskussionen leddes av ärkebiskop Tapio Luoma och generalsekreteraren för finska Marthaförbundet Marianne Heikkilä.

Se inspelningen
Öppna länk i ny flik

Biskoparna: I Gud finns hopp

En bild av en höstgul äng. I förgrunden finns frostiga blommor, i bakgrunden skog och ljusblå himmel med vita moln som solen lyser genom. På bilden står

Biskoparna påminner om hoppet i de exceptionella tider som vi fortsättningsvis lever i. 
”Gud är med oss särskilt i mörka och svåra tider.”

Läs nyheten med biskoparnas budskap

Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023

På bilden står Främjandet av en klimathållbar livsstil är grunden för välfärd - med blå text. Under det en mindre text Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023. Längst ner på bilden finns en rad med många figurer i blått:  ett ankare, ett kors i en cirkel, en treuddig figur om baserar sig på halvcirklar.

Kyrkans mål för regeringsprogrammet 2023: Trygghet, hopp och tillit varje dag

Läs om målen för regeringsprogrammet

Kyrkoåret

En ängel visar sig för Maria.

Herrens tjänarinna – Marie bebådelsedag handlar om hur ängeln Gabriel kom till Maria och berättade att hon skulle föda en son, Jesus. Maria tar modigt emot uppdraget och ställer sig till Guds förfogande.

Marie bebådelsedag
Öppna länk i ny flik

Du måste väl gråta Gud?

Svartvit bild av Ulrika Hansson.

Redaktör Ulrika Hansson skriver om gudstförtvivlan.

"En mycket tidig morgon, när jag nyss börjat mitt skift, halvlåg han där intill trapporna. En spenslig brunhårig pojke i femårsåldern, i bara kalsonger och ärmlös tröja, lite frusen, yrvaken."

Läs kolumnen i Kyrkpressen
Öppna länk i ny flik

Andrum om olika slag av nyheter

Per Stenberg har vitt hår och vitt skägg. Han står iklädd svart prästskjorta framför ett fönster täckt av tunna vita gardiner.

I en serie med tre Andrum talar Per Stenberg om goda, dåliga och falska nyheter. De goda nyheterna lyser upp vår tillvaro, som då Maria får bud om att hon skall föda en son som ska bli världens frälsare och vår räddare i nöden.

"Idag är kanske en av de värsta förfalskade nyheterna budskapet om att det inte finns något hopp. --- Men vi kan vara säkra på att det då inte är Guds röst vi hör i våra liv – Gud har alltid en utväg, en väg framåt."

Lyssna på Andrum på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Hjärtinfarkten fick Nalle att börja följa råden han gett andra

En brunbränd Nalle Öhman iklädd beige sommarhatt tittar rakt in i kameran. I bakgrunden lila rododendron.

År 2016 fick Björn Nalle Öhman en hjärtinfarkt. Han hade inte lyssnat tillräckligt på vad kroppen signalerade och hade gått över sina gränser. Alla de råd han gett åt andra i samma situation gällde nu honom själv. Prestationskraven är svåra att bli av med konstaterar han, men nuförtiden avgränsar han sig frivilligt.

Se Himlaliv på Yle Arenan
Öppna länk i ny flik

Gemensamt Ansvar 2023

Ett stort och tre små rosa hjärtan med ett kors inuti finns till vänster på bilden. Till höger står Vänta inte. Donera. och Gemensamt Ansvar med logo. Bilden har rosa bakgrund.
Insamlingen Gemensamt Ansvar

Ласкаво просимо на сторінку Євангелічно-лютеранської церкви Фінляндії!

Flera par händer håller en fredsduva i vit kartong med blå-gula blad i näbben.

Ми зробили цей сайт українською мовою, щоб ви могли дізнатися, які послуги ми в церкві можемо запропонувати тим, хто переїхав до Фінляндії, тікаючи від війни.

Information på ukrainska om vilka tjänster kyrkan kan erbjuda dem som har flyttat till Finland på flykt från kriget.

evl.fi/ukrajinska

Religionsfrihet i Finland i hundra år

På bilden står FRIHET 100 - RELIGION - SAMVETE - ÖVERTYGELSE. På bilden flyger en rosa drake vars svans fladdrar mellan orden FRIHET och 100.

Under hundra år har människor i Finland själv har haft rätt att välja vilket trossamfund de hör till – eller rätt välja att inte höra till ett trossamfund.

Religionsfrihet 100 år

Millennialernas kyrka – kulturella förändringar och kristen tro

En människas profil fylld med olika bilder mot en lila bakgrund med profiler av människor.

I boken Millenniaalien kirkko – kultuuriset muutokset ja kristillinen kirkko behandlas bland annat vad Y- och Z-generationerna tänker om kyrkan, åskådningar och viktiga livsvärden.

Läs om publikationen som redigerats av universitetslektorerna Sini Mikkola och Suvi-Maria Saarelainen vid Östra Finlands universitet. Boken finns på nätet med ett sammandrag på svenska.

Läs nyhet om boken

Mathjälpssidan Ruoka-apu.fi

En ritad logo med en hand som håller en gaffel

På webbplatsen Ruoka-apu.fi finns information om på vilka platser i Finland det delas ut och vid vilka tidpunkter. Under coronaepidemin är mathjälpen ännu viktigare än tidigare för dem som har det sämre ställt.

Ruoka-apu.fi
Öppna länk i ny flik

Din hjälp behövs nu

Finska missionssällskapets logotyp

 

Genom att donera till katastroffonden ger du nödhjälp till de mest behövande. Just nu behövs din hjälp i Ukraina och dess grannländer. 

Donera till katastroffonden

Bli medlem i kyrkan via webben

Bli medlem i kyrkan

Då du loggar in i tjänsten med bankkoder förmedlas största delen av de uppgifter som behövs för att bli medlem direkt från befolkningsdatasystemet. Hjärtligt välkommen med!

Bli medlem i kyrkan

Något att lyssna på i morgonrusningen?

Ryggen på en man med svart jacka och hörlurar som står vid trafikerad gata.

Söker du något att underhålla dig med under resan till jobbet eller på kvällspromenaden – kanske en stund för avslappning eller eftertanke i vardagslunken? Vi tipsar om en rad podcasts som på olika sätt tar upp frågor kring kristen tro och liv, religion och samhälle, kyrka och teologi.

Poddar

Kriget i Ukraina: hjälp familjer som drabbats av konflikten

Kyrkans Utlandshjälps logotyp

Kriget i Ukraina har drivit tiotusentals familjer på flykt mitt i den kalla vintern och under den pågående coronapandemin. Familjerna behöver omgående mathjälp och basförnödenheter.

Kyrkans Utlandshjälp levererar nödhjälp till de krigsdrabbade människorna från Ukraina.

Delta i insamlingen
Öppna länk i ny flik

Musik till bröllopet

Brudbukett vid brudparets fötter.

Planerar du bröllop och funderar vad är lämpligt att spela som ingångsmusik i en kyrklig vigsel och behöver tips orgelmusik? Vi har gjort en lista med förslag som kan hjälpa dig.

Bröllopsmusik

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av sina tips

Vit vikt pappersbåt på vatten

"Man behöver inte klara av allt ensam. Ibland behövs samtalsstöd."

I relationsspegeln delar kyrkans familjerådgivare med sig av tankar och erfarenheter om aktuella frågor, och erbjuder tips och stöd i nära relationer.

Till Relationsspegeln

Svårt att hitta lämplig psalm?

Hand som håller en mobiltelefon där man ser webbpsalmbokens första sida

Söker du psalmer till dop, vigsel eller begravning? I webbpsalmboken hittar du texter och noter till en stor del av psalmerna i den finlandssvenska psalmboken. Sök på nummer, ord eller tema.

Webbpsalmboken

Bli medlem i kyrkan punkt fi.