Alla nyheter

24.10.2023

Två missionsorganisationer har brutit mot kyrkans missionsavtal – biskopsmötet påbörjar en hörandeprocess

Biskopsmötet samlades i Helsingfors tisdag 24 oktober. Mötet behandlade rapporterna från de styrsamtal som Kyrkans missionscentral fört med kyrkans missionsorganisationer tidigare under hösten. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har avtal med åtta missionsorganisationer och följer årligen upp organisationernas verksamhet via styrsamtal.

Enligt avtalet ska avtalsorganisationerna i sin verksamhet följa evangelisk-lutherska kyrkans bekännelse och beslut, och förverkliga de riktlinjer och verksamhetsprinciper för missionen som kyrkan har godkänt. Kyrkan å sin sida förbinder sig till att behandla missionsorganisationerna på jämlika grunder.

Styrsamtalen med missionsorganisationerna har årliga teman och i år diskuterades bland annat ämbetsfrågan. Rapporter från styrsamtalen kommer att publiceras på kyrkans missionscentrals webbsidor.

Biskopsmötet konstaterar att missionsorganisationerna Finska Missionssällskapet, Finska Bibelsällskapet, Medialähetys Sanansaattajat (Budbärarna), Missionsföreningen Såningsmannen, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland och Evankelinen lähetysyhdistys ELY har följt de verksamhetsprinciper som finns i dokumentet Ett gemensamt vittnesbörd och grundavtalet för missionsarbetet.  Däremot konstaterar biskopsmötet att Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEY) och Finlands Evangelisk-lutherska Folkmission har brutit mot avtalet.

Lutherska Evangeliföreningen i Finlands (SLEY) och Finlands Evangelisk-lutherska Folkmissions anställda har under hösten vigts till präster i evangelisk-lutherska kyrkan i Ingermanland fastän de i huvudsak arbetar inom organisationen i Finland.

Organisationerna har inte heller informerat biskopsmötet eller andra förvaltningsorgan i kyrkan som har kontakter till missionsorganisationerna, trots att de enligt avtalet borde ha gjort det. Det har inte heller framgått varför man valt prästvigning utomlands och därför är det befogat att ställa frågan om det handlar om särvigning, dvs. en prästvigning där inga kvinnor vigs, och man kringgår evangelisk-lutherska kyrkans ämbetssyn. Det är också problematiskt att vigningen sker i Ryssland vid en tidpunkt då landet för anfallskrig mot Ukraina.

Vigningen har väckt kritik såväl i kyrkan i Ingermanland som inom kyrkan här i Finland och lett till problem mellan kyrkorna såväl på församlings- som ledningsnivå.

SLEY och Folkmissionen ska ge tilläggsutredning senast 30 november 2023

Enligt grundavtalet ska biskopsmötet höra en missionsorganisation om mötet anser att en missionsorganisation inte följt kyrkans bekännelse och beslut, och inte förverkligat de riktlinjer och verksamhetsprinciper för missionen som kyrkan har godkänt. Också förvaltningslagen förutsätter hörande.

Biskopsmötet beslöt att påbörja en hörandeprocess med Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEY) och Finlands Evangelisk-lutherska Folkmission. I brev till organisationerna begär biskopsmötet ytterligare utredningar om vad det egentliga motivet till prästvigningen har varit. Missionsorganisationerna ska lämna in sin skriftliga utredning senast 30.11.2023. Dessutom föreslår biskopsmötet muntligt hörande med representanter från respektive missionsorganisation.

Efter hörandet ska biskopsmötet enligt avtalet ge avtalsorganisationerna tillräckligt med tid för att rätta till saken. Om biskopsmötet efter det konstaterar att tillrättaläggande inte har skett kan man föreslå för kyrkomötet att avtalsorganisationen förlorar sin ställning som kyrkans missionsorganisation.

En anställd inom SLEY har också tidigare vigts till prästämbetet i en annan luthersk kyrka (Kenya 2017) och biskopsmötet begärde 29.5.2017 en utredning av missionsorganisationen.  Biskopsmötet tog del av SLEY:s utredning 4.12.2017 där SLEY konstaterar att de i fortsättningen kommer att hålla närmare kontakt med biskoparna och andra som verkar inom kyrkans mission. Biskopsmötet konstaterade 2017 att man inte får kringgå kyrkans beslut genom att söka prästvigning i en annan luthersk kyrka och samtidigt skapa spänningar inom den lutherska gemenskapen.

Mera information: chefen för kyrkans missionscentral Risto Jukko, tfn 040 485 9643, risto.jukko@evl.fi

Utvärdering av kyrkans ekumeniska verksamhetspolicy

Biskopsmötet diskuterade och gjorde en utvärdering av kyrkans ekumeniska verksamhetspolicy. Då biskopsmötet i april 2021 godkände dokumentet Öppna dörrar för enhet och gemenskap – Ekumenisk verksamhetspolicy för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland till år 2026 beslöt man att dokumentet ska utvärderas 2023.

Biskopsmötet konstaterade att kyrkan har lyckats betona den ekumeniska aspekten i alla strategiska val som ingår i strategin Öppna dörrar.

Mera information: ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, tfn 040 522 1464, kimmo.kaariainen@evl.fi

Nya rekommendationer för diakonvigning

Biskopsmötet godkände nya rekommendationer för vigning till diakoniämbetet. Biskopsmötet har senast 2021 uppdaterat rekommendationerna för en mera enhetlig praxis vid diakonvigning eftersom principerna för vigning och tillvägagångsättet hade varierat mellan stiften. Nu kompletterades rekommendationerna med att det krävs ett intyg över deltagande i församlingens och kyrkans verksamhet av den som anhåller om vigning.

De nya rekommendationerna bifogas pressmeddelandet.

Biskopsmötet uppdaterade också en anvisning om kyrkliga titlar som beviljas av biskopar eller domkapitel. Beviljandet av titlarna director cantus och director musices ska inte längre vara knutna till utbildning till kantor eller till kantorstjänst. Titlarna kan i fortsättningen också beviljas andra förtjänstfulla yrkesmusiker i kyrkan.

Anvisningen bifogas pressmeddelandet.

Biskopsmötet antecknade för kännedom kyrkostyrelsens ämbetskollegiums beslut (24.8.2023) om att tillsätta en arbetsgrupp som bland annat ska arbeta med hur man tillämpar principen för bikthemlighet och tystnadsplikt i olika uppgifter i kyrkan och uppdatera publikationen Tystnadsplikt och anmälningsskyldighet i kyrkans familjerådgivning.

Publikationen behöver uppdateras med tanke på de familjerådgivningscentraler som samarbetar med de nya välfärdsområdena. Nya social- och hälsovårdslagstiftningen förpliktar till förenhetligad praxis.

Biskopsmötet förde en diskussion om tystnadsplikt vid själavård.

Mera information:
Biskopsmötets webbplats (på finska)
Kari Kopperi, biskopsmötets generalsekreterare, kari.kopperi@evl.fi, tfn 050 594 1317 
biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270

Bifogat finns ett fotografi från biskopsmötet innan arbetsdagen börjar 24.10.2023. Fotograf: Aarne Ormio/KV

Bilagor:
piispainkokouksen-suositus-diakonian-virkaan-vihkimisesta-rekommendation-for-diakonvigning-ickeprotokolljusterad-24.10.2023.pdf
piispainkokouksen-ohje-kirkollisten-arvonimien-myontamisesta-24.10.2023-kyrkliga-titlar-ickeprotokolljusterat.pdf

Tillbaka till toppen