Alla nyheter

19.9.2023

Plenum godkände riktlinjer för landsbygden och nya kriterier för understöd för vård av kyrkligt kulturarv

Kyrkostyrelsens plenum godkände dokumentet Kyrkans riktlinjer för landsbygden 2023 ”En kyrka på många platser”. Kyrkans riktlinjer för landsbygden 2023 tecknar en bild av situationen i landsbygdsförsamlingar, lyfter fram deras särdrag och de möjligheter som uppstår över tid.

Riktlinjerna betonar att kyrkan vill arbeta tillsammans för att främja landsbygdens livskraft och stödja åtgärder som främjar förnyelse och håller hela Finland levande och bebott. Riktlinjerna vill fungera som en positiv och uppmuntrande öppning till diskussionen om landsbygdsförsamlingarnas framtid.

Riktlinjerna har beretts av en arbetsgrupp som utsetts av Kyrkostyrelsens ämbetskollegium.

Riktlinjerna kommer att diskuteras på fredag 22 september under Kyrkans samhällsdagar i Joensuu. Riktlinjerna översätts till svenska.

Mera information:
Liisa Välilä, sakkunnig, liisa.valila@evl.fi, tfn 040 688 1567

Understöden för vård av det kyrkliga kulturarvet och reparationsunderstöd från Kyrkans centralfond förnyas

Kriterierna för beviljande av understöd för renovering av kyrkobyggnader och andra församlingsbyggnader samt för vård av kyrkliga kulturföremål förändras från och med början av 2024. De aktuella ändringarna syftar bland annat till att rikta de beviljade bidragen till ekonomiskt betydande projekt i församlingarna. Målet är också att minska det onödiga arbete som på förhand orsakas av ansökningar som avslagits i församlingarna, Kyrkans servicecentral och Kyrkostyrelsen.

De nya fördelningsgrunderna innebär bland annat att man slopar begräsningen där endast församlingsekonomier med en skattesats på över 1,5 procent har haft möjlighet att ansöka om understöd. I framtiden kan en församlingsekonomi ansöka om bidrag för högst två olika projekt under samma år, och tidigare beviljade projekt måste vara slutförda och bidragen utbetalade innan man ansöker om bidrag för ett nytt ändamål.

Mera information:
Edla Mäkelä, överarkitekt, edla.e.makela@evl.fi, tfn 050 591 7665

Kyrkostyrelsens verksamhetsavdelnings förtjänsttecken förnyas

Plenum beslöt att inrätta brons-, silver- och guldmedaljer för kyrkostyrelsens verksamhetsavdelning samt att godkänna deras regler och hederstecken.

Målet är att förenhetliga kriterierna och processerna för beviljande av avdelningens förtjänsttecken. Ett gemensamt förtjänsttecken för verksamhetsavdelningen tillgodoser behovet av att erkänna olika kategorier av personal, frivilliga och organisationer på ett mer heltäckande sätt.

Kriterierna för förtjänsttecknen är beroende av lokalt, regionalt eller nationellt engagemang. De kan tilldelas en person, ett samfund eller en grupp som har gjort en lång och förtjänstfull insats i en församling eller annat sammanhan. Förtjänstmedaljer delas inte ut på basis av tjänsteår eller tjänsteposition och de beviljas av verksamhetsavdelningens chef.

Förtjänsttecknen är designade av Kultakeskus Oy.

Mera information:
Ecklesiastikrådet Petri Määttä, petri.maatta@evl.fi, tfn 040 688 1543

Budgeterna för 2024 skickas till kyrkomötet – inga höjningar i pensionsavgifterna

Vid sitt möte den 19 september 2023 beslöt kyrkostyrelsens plenum att skicka Kyrkans pensionsfonds och Kyrkans centralfonds budgeter för 2024 och verksamhets och ekonomiplaner för 2024–2026 till kyrkomötet.

Liksom för 2023 föreslås den på kyrkoskatten baserade pensionsavgiften för 2024 vara 5,0 procent. Församlingarnas lönebaserade pensionsavgift för 2024 föreslås vara 28,7 procent. Avgiften till kyrkans centralfond föreslås också vara densamma som 2023, dvs. 6,5 procent.

Plenum fick också halvårsrapporter (1.1-30.6.2023) för både Kyrkans pensionsfond och Kyrkans centralfond.

Den nominella avkastningen på Kyrkans pensionsfonds investeringar i början av 2023 var 3,3 procent. Marknadsvärdet på pensionsfondens placeringar uppgick i slutet av juni till 1,82 miljarder euro (1,8 miljarder euro 31.12.2022).

I slutet av 2023 förväntas resultatet för Kyrkans centralfond ligga på den nivå som godkändes i tilläggsbudgeten, dvs. ett underskott på cirka 0,7 miljoner euro. För hela 2023 uppskattas att det inte blir något överskridande av nivån för budgetåtagandet, att den statliga finansieringen kommer att användas fullt ut och att målet om ett nollresultat för Kyrkans servicecentral (Kipa) kommer att uppnås.

Plenum beslöt att Kyrkans pensionsfond för närvarande inte gör några insideranmälningar, eftersom pensionsfonden inte gör direkta investeringar på aktie- eller räntemarknaderna. Om situationen förändras kommer beslutet om insiderinformation att tas till behandling i kyrkostyrelsens plenum.

Mera information:
Ecklesiastikrådet Juha Tuohimäki, juha.tuohimaki@evl.fi, tfn 050 3474 728

Plenum föreslår förtydliganden i kyrkoordningen och kyrkolagen

Plenum föreslår att kyrkomötet gör ändringar i såväl kyrkolag som kyrkoordning vid sin session i november.

Kyrkostyrelsen föreslår att kyrkomötet ändrar kapitel 8 i kyrkolagen som gäller behandling av personuppgifter i diakonalt arbete. Samtidigt förtydligas kapitel 3 i kyrkolagen, där det bland annat föreskrivs om möjligheten att överföra beslutanderätt i en kyrklig samfällighet och om beslut av det gemensamma kyrkorådet som kräver kvalificerad majoritet.  Laggranskningskommitténs utlåtande kommer att begäras om detta förslag.

Vid sitt sammanträde i augusti 2023 godkände plenum redan förslaget till ändring i kyrkoordningen. Förändringarna gäller bland annat biskopsmötets arbetsordning, tidtabellen för centralfondens bokslut och bestämmelser som reglerar församlingen behörighet att välja kaplan för ett delområde i församlingen. Biskopsmötet och kyrkans laggranskningskommitté har gett utlåtanden och ingen av dem hade några invändningar mot förslaget.

Ändringarna i såväl kyrkolag som kyrkoordning skulle träda i kraft i början av 2024.

Mera information:
Tf. ecklesiastikrådet Asta Virtaniemi, asta.virtaniemi@evl.fi, tfn 050 318 8608

Kollektplanen för Borgå stift godkändes

Plenum fattade beslut om de kollekter som uppbärs vid huvudgudstjänsterna i Borgå stift 2024. Anhållan om kollekter ska göras inom maj månad. Borgå stifts kollektförslag godkändes och en förteckning över kollekterna finns som bilaga.

Liksom tidigare fattas beslutet om de finskspråkiga stiftens kollekter av kyrkostyrelsens ämbetskollegium eftersom plenum inte är beslutfört i detta ärende på grund av att flera medlemmar inte kan delta i omröstningen.

Kyrkostyrelsen godkände ett reglemente för direktionen för Kyrkans servicecentral för bokföring och löneräkning enligt den nya kyrkoordningen. Reglementet innehåller bestämmelser om vilka ärenden som ska avgöras av direktionen, om möteskallelse, om föredragning av ärenden, om hur sammanträdena ska genomföras och om framläggande av en verksamhetsberättelse för föregående år. Vissa ändringar och tillägg har gjorts utgående från förändringar i lagstiftning och praxis.

Det skedde ett byte av medlem i kommittén för insamlingen Gemensamt ansvar för perioden 2021–2024. Eftersom Saara Kerola övergick till andra uppgifter utsåg plenum Kirsi-Maria Männistö från Tainionvirra församling till medlem för återstoden av mandatperioden.

Mera information:
om kollekterna: specialmedarbetare Elina Hellqvist, elina.hellqvist@evl.fi, tfn 040 688 1478
om reglementet: tf. ecklesiastikrådet Asta Virtaniemi, asta.virtaniemi@evl.fi, tfn 050 318 8608
om insamlingskommittén: chefen Kalle Kuusimäki, kalle.kuusimaki@evl.fi, tfn 050 501 2901

Bilagor:
borga-stifts-kollekter-2024-inte-protokolljusterad.pdf

Tillbaka till toppen