Alla nyheter

18.4.2023

Kyrkostyrelsen beviljade församlingarna understöd för renovering av byggnader

Kyrkostyrelsens plenum beviljade församlingarna understöd för sammanlagt 7,38 miljoner euro ur den statliga finansieringen för skötseln av församlingarnas kulturarv. Ur kyrkans centralfond beviljades sammanlagt en miljon euro i understöd.

Det hade kommit in sammanlagt 133 ansökningar från 79 olika församlingar till ett värde av ca 42,8 miljoner euro. För första gången gjorde församlingarna sina ansökningar via Basissystemet.  

Renoveringsunderstöden grundar sig på en ny beräkningsformel för understöd. Enligt den påverkas understödet av församlingens skatteprocent, skatteintäkter, statlig ersättning, antal kyrkor och kapell, och projektets kostnader i förhållande till skatteintäkterna.

De största enskilda understöden beviljades för renovering av fasader och vattentak på Vilppula kyrka 850 400 euro och Eurajoki kyrka 508 100 euro. Som ett undantag till beräkningsformeln beviljades Kinnula församling som har en mycket dålig ekonomisk situation 690 500 euro för nödvändiga och brådskande reparationer av Kinnula kyrka.

I Borgå stift beviljades följande församlingar renoveringsunderstöd: Brändö-Kumlinge församling, Hangö kyrkliga samfällighet, Jomala församling, Kristinestads kyrkliga samfällighet, Norra Ålands församling, Närpes församling, Pedersörenejdens kyrkliga samfällighet och Vörå församling.    

Den statliga finansieringen kan också användas till gemensamma projekt som alla församlingar kan ha nytta av. Av finansieringen 2023 används medel till församlingarnas gemensamma system för fastigheter och kulturarv Basis, för en anvisning för skötsel av spåntak, och för underhåll och säkerhet vid Petäjävesi gamla kyrka som ingår i Unescos världsarv.

Understöden fördelades i enlighet med bilagan (längst ner).

Bifogat finns en bild av Kinnula kyrka. 

Mera information: överarkitekt Edla Mäkelä, tfn 050 591 7665, edla.e.makela@evl.fi 

Kyrkostyrelsen, Borgå stift och Ålands prosteri diskuterar årligen frågor om Ålands självstyrelse och kyrkans lagstiftning

Kyrkostyrelsen tillsatte 2020 en arbetsgrupp för att utreda kontaktytorna mellan kyrkans lagstiftning den lagstiftning som hör till Ålands självstyrelse, och om det finns behov av ändringar i kyrkolagen och kyrkoordningen när det handlar om Åland. Kyrkostyrelsens plenum antecknade arbetsgruppens slutrapport för kännedom och beslöt att man vidtar de åtgärder som man kommit överens om i rapporten.

I framtiden ska man årligen hålla ett gemensamt möte mellan företrädare för landskapsregeringen, Kyrkostyrelsen, domkapitlet i Borgå stift och företrädare för Ålands prosteri för att behandla frågor om beredning och stiftande av kyrkans lagstiftning. Arbetsgruppen nådde däremot inte samförstånd om kyrkolagens struktur, dvs. huruvida bestämmelserna om kyrkliga val på Åland och andra bestämmelser som gäller församlingarna på Åland ska placeras i ett eget kapitel om Åland i kyrkolagen.

I den nya kyrkolagen som träder i kraft i sommar har man beaktat Ålands landskapsregerings önskemål i fråga om det språk som används. Också gällande församlingarnas arkiv har landskapets arkivverk beaktats i den nya kyrkolagen. När det gäller byggnadsskyddet för kyrkliga byggnader konstaterar arbetsgruppen att man i samband med ett senare förslag till ändring av kyrkolagen kommer att föreslå landskapsregeringen samma ställning som Museiverket för närvarande har.

Arbetsgruppens slutrapport finns som bilaga nedan.

Mera information: ecklesiastikrådet Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi

Församlingarna får möjlighet att flytta kollektmålen vid tre helger

Utifrån slutsatserna av en försöksverksamhet som förverkligades i tio församlingar 2022 ger man församlingarna nu möjlighet att på motiverade grunder flytta högst tre bestämda kollekter till ett annat kollektmål än det bestämda. På det sättet kan församlingarna på den helgen bära upp kollekt för något annat i enlighet med sin kollektplan.

Huvudgrupperna och urvalskriterierna för församlingarnas kollekter kommer 2024 att vara desamma som tidigare.

Den första gruppen av kollekter utgörs av de så kallade officiella kollekterna som kyrkostyrelsen besluter att bärs upp en viss helgdag. Till den andra gruppen hör sådana kollekter som församlingen bestämmer kollektdag för och sådana som kyrkostyrelsen har förordnat att samlas in under vissa månader, och kollekter som uppbärs på beslut av domkapitlet för stiftets gemensamma verksamhet. Den tredje gruppen kollekter, så kallade rekommenderade kollekter, riktas till organisationer som anses viktiga för att bygga kyrkans gemensamma verksamhet.

Urvalskriterierna är fortsättningsvis genomskinlighet, hur stor betydelse ansökarens verksamhet har för kyrkan och att åtminstone en officiell kollekt anvisas till Kyrkans Utlandshjälp, kyrkans missionsorganisationer och de organisationer som undertecknat kyrkans avtal med kyrkliga organisationer.

År 2024 är antalet officiella kollekter de samma som tidigare år, alltså 28–32. Under 2023 är de 29.

Ansökningar för kollekterna för 2024 ska lämnas in senast 31.5.2023. Anvisningar och utförligare information om ansökningen finns på webbadressen evl.fi/plus/gudstjanstliv/kollekter.

Mera information: kanslichef Pekka Huokunas specialmedarbetare Elina Hellqvist, elina.hellqvist@evl.fi, tfn 040 688 1478

Understöd till kyrkliga organisationer

Kyrkostyrelsen fördelade sammanlagt 83 000 euro i understöd till kyrkliga organisationer. Förmånstagarna är en relativt etablerad grupp av organisationer av olika slag och olika storlek. Ansökningarna har utvärderats i relation till verksamhetens omfattning och andra liknande organisationers ansökningar.

De största enskilda understöden gick till Kansan Raamattuseuran Säätiö (9 000 euro), Förbundet Kyrkans Ungdom (8 000 euro) och Suomen Raamattuopiston Säätiö (5 000 euro). Plenum antecknade för kännedom det stöd på 5 000 euro som kyrkomötet beviljat Hiljaisuuden Ystävät.

Bidragen beviljades i enlighet med beredningen i domus.evl.fi.

Mera information: ecklesiastikrådet Petri Määttä, tfn 040 688 1543, petri.maatta@evl.fi

Fördelning av stiftens ombudsplatser i kyrkomötet

Val av ombud till kyrkomötet hålls tisdag 13.2.2024. Enligt kyrkolagen finns 96 valda ombud i kyrkomötet, av dem är 32 präster och 64 lekmän. Ett lekmannaombud representerar Åland.

Kyrkostyrelsen besluter om hur ombudsplatserna i kyrkomötet fördelas mellan stiften. Antalet ombud som väljs av stiften fördelas utifrån befolkningsunderlaget och sedan fördelas respektive stifts platser mellan präst- och lekmannaombud. Församlingarna på Åland utser ett eget lekmannaombud oberoende av befolkningsunderlaget. Varje stift utser minst två präster och fyra lekmän till kyrkomötet.

Plenum beslöt om ombudsplatserna i kyrkomötet i enlighet med beredningen. I jämförelse med antalet mandat vid föregående val 2019 förlorar Uleåborgs stift ett prästombud och Lappo stift får ytterligare ett prästombud. S:t Michels stift förlorar ett lekmannaombud och Uleåborgs stift får på motsvarande sätt ytterligare ett lekmannaombud.

Mera information: kyrkomötets generalsekreterare Birgitta Hämäläinen, birgitta.hamalainen@evl.fi, tfn 040 688 1527  

Evangelisk-lutherska kyrkans och kyrkans missionsorganisationers grundavtal om missionsarbetet uppdaterades

Kyrkostyrelsens plenum godkände en uppdaterad version av det grundavtal om missionsarbetet som görs mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och kyrkans missionsorganisationer. Man beslöt att göra avtal med följande missionsorganisationer: Evankelinen Lähetysyhdistys (på svenska ung. Evangelisk missionsorganisation), Evangelisk-lutherska Missionsföreningen Såningsmannen, Finlands Evangelisk-lutherska Folkmission, Finska Bibelsällskapet, Finska Missionssällskapet, Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEY), Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF) och Sansa – Mediamission Budbärarna.

Nuvarande avtal går ut 13.6.2023. Det nya avtalet gäller i fem år.

I avtalet förbinder sig organisationerna till att följa kyrkans bekännelse och beslut, och att uppfylla grundavtalet och de verksamhetsprinciper som finns i avtalet. Avtalsorganisationerna ska årligen avge rapport om sina viktigaste strategiska riktlinjer, sin verksamhet och ekonomi via Kyrkans missionscentral till biskopsmötet.

Mera information: chefen för Kyrkans missionscentral Risto Jukko, tfn 040 485 9643, risto.jukko@evl.fi

Kyrkostyrelsen förlänger avtal om internationell diakoni med Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkostyrelsen har sedan 2013 slutit avtal med Kyrkans Utlandshjälp om att förverkliga kyrkans internationella diakoniuppdrag. Avtalet görs för fem år i taget på förslag av Kyrkans utrikesråd och godkänns av kyrkostyrelsens plenum. Nuvarande avtal går ut 13.6.2023 och nytt avtal slöts för fem år.

Enligt avtalet genomför Utlandshjälpen biståndsarbete, humanitärt bistånd och påverkansarbete på uppdrag av kyrkan och på det sätt som definierats i stiftelsen stadgar. Utlandshjälpen följer Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands bekännelse i sitt arbete.

Mera information: chefen för Kyrkans missionsarbete Risto Jukko, tfn 040 485 9643, risto.jukko@evl.fi

Tre framställningar om ändringar i kyrkoordningen och kyrkolagen till kyrkomötet

Efter att kyrkans laggranskningskommitté gett sina utlåtanden godkände kyrkostyrelsens plenum nu slutgiltigt de framställningar till kyrkomötet som plenum godkänt innehållsmässigt i mars om att vuxna kan få flera faddrar, om ändring av villkoren för vigsel till äktenskap och om samarbetslag för evangelisk-lutherska kyrkan.

Plenum sände framställningarna till kyrkomötet som samlas i maj.

Mera information: ecklesiastikrådet Pirjo Pihlaja, pirjo.pihlaja@evl.fi, tfn 050 553 6203

Nytt reglemente för kyrkostyrelsen

Kyrkostyrelsens plenum gör en framställning till kyrkomötet om nytt reglemente för kyrkostyrelsen. Det ikraftvarande reglementet förfaller då den nya kyrkolagen träder i kraft i juli.

Mera information: kanslichef Pekka Huokuna, pekka.huokuna@evl.fi och förvaltningschef Asta Virtaniemi, asta.virtaniemi@evl.fi

Läs mer om plenums beslut i motsvarande finska pressmeddelande.

Protokollet från plenum sätts ut i webbtjänsten domus.evl.fi om ca en vecka.
Plenum samlas nästa gång i Uleåborg 30-31.5.2023.

Bilagor:
arbetsgruppen-aland-och-kyrkan-slutrapport.pdf
beslut-om-understod-alla-forsamlingar-2023.pdf

Tillbaka till toppen