Alla nyheter

5.11.2024

Kyrkomötet beslöt att inleda arbetet med att förnya kyrkans handbok – förrättningar står först i tur

Kyrkomötet beslöt på tisdag 5.11.2024 att kyrkan ska inleda arbetet med att revidera de kyrkliga böckerna och gav kyrkostyrelsen i uppdrag att revidera handboken för kyrkliga förrättningar. Förrättningshandboken innehåller formulär för hur till exempel dop, konfirmation, vigsel och begravningar genomförs.

De handböcker som kyrkan nu använder togs i bruk vid övergången till 2000-talet. De var resultatet av en omfattande gudstjänstreform. I sitt förarbete har biskopsmötet kommit fram till att det är ändamålsenligt att genomföra reformen stegvis så att man börjar med del III av Kyrkohandboken för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, dvs. Handbok för kyrkliga förrättningar, för att senare ta itu med Evangelieboken och Gudstjänsthandboken.

I sitt betänkande poängterar handboksutskottet att de kyrkliga förrättningarna ska skötas väl och att de som deltar i en kyrklig förrättning ska uppleva att de blir bemötta i situationen. Vid kyrkliga förrättningar möter kyrkan människor som inte är aktiva i en församling eller kanske inte ens tillhör kyrkan. Det språk som används vid kyrkliga förrättningar är av stor betydelse. Mer än två miljoner människor deltar årligen i förrättningar. Handboksutskottet anser att det är viktigt att det kristna budskapet och evangeliet som förmedlas vid förrättningarna ska formuleras på ett sätt som är begripligt för människor i dag.

Målet är att revideringen av Handbok för kyrkliga förrättningar ska genomföras inom 3–4 år. En styrgrupp och en separat projektchef ska utses för revideringsprocessen. Processen ska till sin karaktär vara inkluderande, öppen och lyhörd.

Förrättningshandboken görs på finska och svenska och till de delar det är ändamålsenligt också på de samiska språken.

Handboksutskottets betänkande 1/2024

Kyrkostyrelsen ska utreda elektronisk röstning i valet 2030

Efter livlig debatt gav kyrkomötet kyrkostyrelsen i uppdrag att till kyrkomötet hösten 2026 utreda möjligheterna att genomföra elektronisk röstning i församlingsvalet 2030.

I sitt betänkande skriver förvaltningsutskottet att kyrkan ska följa förändringarna i omvärlden. Tidigare elektroniska omröstningar har framför allt fallit på tekniska svårigheter. Man måste ta de kritiska aspekter som framförts av sakkunniga på allvar. I synnerhet valhemligheten ska bevaras. Kyrkans offentligrättsliga ställning gör att de allmänna valprinciperna ska bevaras då kyrkliga val förrättas. En elektronisk röstning eller ett pilotförsök med elektronisk röstning förutsätter ändringar i lagstiftningen.

Utskottet anser att övergången till elektronisk röstning har flera positiva följder, till exempel kan det minska antalet förkastade röster särskilt vid val i kyrkliga samfälligheter. Röstningen blir mera flexibel när den är oberoende av tid och plats. Det sänker tröskeln för att rösta och gör det också möjligt för personer bosatta utomlands att rösta.

Elektronisk röstning minskar också röstningens ekologiska belastning. Elektroniska val kan testas vid prästassessorsval, biskopsval eller stiftsfullmäktige- och kyrkomötesval där väljarkåren är begränsad.

Förvaltningsutskottets betänkande 1/2024

Kyrkostyrelsen ska göra anvisningar om prästers anmälningsskyldighet vid jordfästning

Kyrkomötet beslöt att låta en framställning från Tammerfors stiftsfullmäktiges förfalla. I framställning hade stiftsfullmäktige föreslagit att man ändrar kyrkolagens bestämmelse om prästernas skyldighet att anmäla dop och jordfästningar till centralregistret.

Kyrkomötet uppmanade kyrkostyrelsen att säkerställa tillräckliga anvisningar om hur en präst kan fullgöra sin anmälningsskyldighet i enlighet med kyrkolagen.

Lagutskottets betänkande 1/2024

Framställning om ny psalmbok sändes till handboksutskottet

Kyrkomötet sände efter livlig diskussion Esbo stifts framställning om att inleda beredningen av en ny psalmbok till handboksutskottet för beredning. Den nuvarande psalmboken togs i bruk för nästan fyrtio år sedan och psalmbokstillägget har redan använts i snart tio år.

Elektroniskt rösträttsregister och ändringar i val av medlemmar till plenum sändes till lagutskottet

Kyrkostyrelsens framställning om elektroniskt rösträttsregister i församlingsval och direktval av kyrkoherde sändes till lagutskottet för beredning. Lagutskottet fick också en framställning om ändring i kyrkoordningens bestämmelser om val av medlemmar till kyrkostyrelsens plenum för beredning.

Följ kyrkomötet

En arbetsplan för kyrkomötesveckan och en förteckning över ärenden som behandlas finns på kyrkomötets webbplats. Där finns också mötets dagordningar, det vill säga vilka ärenden som behandlas under plenum, att publiceras i den takt de blir klara.

Kyrkomötets arbete i plenum direktströmmas och strömningarna blir kvar på nätet och textas senare. Länk till direktströmningen finns på kyrkomötets webbplats.

I kyrkans mediebank med bilder från kyrkomötets höstsession.

Mera information:
sakkunnig i kommunikation Åsa Holmvik, tfn 040 5811 815
kommunikationschef Tuula Putkinen, tfn 046 922 0232
sakkunnig i kommunikation Tuija Helenelund, tfn 050 529 8503

Tillbaka till toppen