En hoppets vikarie
Gästfria och vänliga miljöer där det är möjligt att ta tag i det som är svårt och där varje klient blir sedd, hörd och tagen på allvar. Det här vill familjerådgivarna erbjuda dem som söker sig till deras tjänster.
Kyrkans familjerådgivningscentraler erbjuder avgiftsfri samtalstjänst för familjer, par och enskilda som bor inom centralens verksamhetsområde.
Jan-Erik Nyberg, som är chef för Familjerådgivning i Jakobstad, säger att arbetet kräver en förmåga att rikta sin uppmärksamhet åt en annan människa och fungera som klangbotten.
- Det är de som är gitarren, jag är lådan, säger han.
Familjerådgivaren Ann-Sofi Storbacka vid Ekenäsnejdens svenska församling brukar säga till klienterna att de har reserverat en tid, en plats och en opartisk tredje person som ska hjälpa dem tala om vad som är svårt.
Hon har myntat uttrycket ”vikarierande hopp” för att beskriva sitt arbete.
- När du inte ser en utväg är det min uppgift att bevara hoppet i ditt ställe, säger hon.
När du inte ser en utväg är det min uppgift att bevara hoppet i ditt ställe.
Tröskeln att söka hjälp har sjunkit
Familjerådgivning på svenska erbjuds på de svenskspråkiga centralorterna. Efterfrågan på familjerådgivning är redan större än utbudet och Storbacka säger att den håller på att stiga ytterligare.
- Tröskeln att söka hjälp har blivit lägre för vanligt folk. Man kanske googlar oss, men många hör också om oss av bekanta, via djungeltrumman. En del kommer till oss via samarbetspartners inom staden, beskriver hon situationen i Raseborg.
Barnskyddet, barnrådgivningen och de psykiatriska poliklinikerna har inte resurser att hjälpa alla och kan hänvisa vissa kunder till kyrkans familjerådgivning.
På familjerådgivningscentralen i Jakobstad jobbar rådgivarna främst med par- och relationsfrågor. Nyberg säger att de försöker vara flexibla och erbjuda alla åtminstone ett samtal, men flexibiliteten begränsas av att man inte har någon kvällsmottagning.
- Missbruksproblem eller psykiatriska diagnoser kan vi inte ta oss an, de kräver en läkare i bakgrunden, säger han.
Familjerådgivaren kan öppna öron och ögon
Under en typisk dag brukar familjerådgivarna ha ett par samtal på förmiddagen och ett par till på eftermiddagen. Däremellan utför de pappersarbete.
I början av varje session brukar Storbacka fråga vad kunderna vill ha hjälp med. Efter samtalet frågar hon vad de fick ut av det och vad de tror att de behöver i fortsättningen.
- Ibland när någon kommer med ett dilemma märker jag att personen redan har bestämt sig men kräver bekräftelse.
Ibland när någon kommer med ett dilemma märker jag att personen redan har bestämt sig men kräver bekräftelse.
Det kan också handla om par där den ena parten har bestämt sig för att skiljas men den andra parten inte har hört eller accepterat det.
- Om parterna har olika mål får man jobba med vad som är möjligt nu. Målet kan också ändra efter några gånger, säger Storbacka.
I vissa fall talar parterna förbi varandra. Då är det familjerådgivarens uppgift att försöka få dem att höra och förstå vad den andra säger.
- Jag får be dem att skulle du kunna upprepa vad din partner sade? Vad hörde du att hen sade?
”Kyrkan har ett ansvar att stöda familjer”
Vissa av dem som söker sig till kyrkans familjerådgivning har ett särskilt behov av att diskutera existentiella frågor, men man behöver inte vara kristen för att få hjälp. De som jobbar på familjerådgivningscentralen har själva olika slags yrkesmässiga bakgrunder. Vid sidan om präster finns det bland annat socialarbetare och psykologer.
Ann-Sofi Storbacka ser det som naturligt att just kyrkan stöder familjer och par i kris.
- Om kyrkan viger människor eller om kyrkan i allmänhet talar om att familjeliv är viktigt, då har man ju ett ansvar att stöda människor också när det inte är bra, säger hon.
Jan-Erik Nyberg anser att arbetet gör en ödmjuk inför människor:
- Det finns inte bara ett sätt att leva sitt liv. Man får distans till sina egna val.
Det finns inte bara ett sätt att leva sitt liv. Man får distans till sina egna val.
För att orka är det viktigt att familjerådgivarna själva mår bra och är utvilade. Nyberg tillåter sig att slöa, tillbringar tid med familjen och sjunger i kör på sin fritid. Storbacka säger att hon är bra på att glömma och att hon använder sig av samma råd som hon ger åt andra: Gå ut i naturen och rör på dig.