Alla artiklar

5.3.2019

Vad händer med våra kläder när de blir avfall?

Anne Teir-Siltanen och Anita Storm.

Undersökningar visar att vi finländare slänger upp till 13 kg kläder varje år. Hur kan vi förhindra att så här mycket kläder slängs? Stormossens Anne Teir-Siltanen och Marthaförbundets Anita Storm ger några goda råd på vägen.

Orsakerna till att vi inte längre använder våra kläder varierar.

– Ofta har plaggen nötts så pass mycket att vi inte längre vill använda dem, men en stor del av kläderna går också bort för att de är av fel storlek. Vi människor tenderar ju pendla i vikt och ibland köper vi kläder utan att prova dem. Alla vet ju hur obehagligt det är att ha ett par jeans som spänner åt alldeles för mycket på fel ställen, berättar Anita Storm.

Att plaggen är noppiga och inte längre ser fräscha ut, sägs också vara en orsak. För att inte nämna kläder som inte är moderiktiga.

– Jag tycker ändå att vi alltid behöver minnas att det alltid, alltid, alltid är sista utvägen att kasta. Först ska vi genom att ha en genomtänkt garderob förebygga att avfall uppstår. Det gör vi genom att köpa sådant vi kan använda länge. Sedan återanvända eller sälja på loppis. Och ännu försöka materialåtervinna om det går. Först i sista hand kasta, säger Anne Teir-Siltanen.

Om kläderna inte går att skänka till insamlingar till Röda Korset, Hoppets stjärna eller liknande organisationer ska de läggas i brännbart avfall, eller blandavfall som det också kallas.

– Genom att slänga kläderna i soporna går det till energiåtervinning och blir el. Men före det tycker jag gott man kan låta barnen gå loss med saxarna i plaggen. Låt dem pyssla med kläderna! Kanske de kan fixa en helt egen  piratkostym?

Materialval är A och O

– I bästa fall lär de sig någonting om materialet, hur det är rispar upp när man drar i det. Låt dem undersöka och experimentera för ökad materialkännedom!

För att minska klädsvinnet tipsar Anita och Anne om goda material.

– Fibrernas längd i tyget är A och O när det kommer till hållbarhet. När man tittar på ett klädesplagg från 60-talet i dag så kan det fortfarande se oanvänt ut. Där slarvas det mera i dag. Ylle, hampa och linne är två material jag själv försöker hålla högt, berättar Anita.

– Jag brukar tänka att jag ska ge kläderna kärlek, så ger de kärlek tillbaka. Håll ordning i garderoben, häng upp på hängare, stryk, idka fläckborttagning, vädra – då håller kläderna också längre, säger Anne.

Mer om framtidens material och sopsortering berättar Anita och Anne i Ekofastapodden. Syftet med Ekofastan 2019–2020 är att aktualisera klädernas miljöpåverkan och väcka tankar om vår egen konsumtion av kläder. Redaktör i podden är Linn Jung.

I det här avsnittet av Ekofastapodden diskuterar Stormossens Anne Teir-Siltanen och Marthaförbundets Anita Storm vad som händer med kläderna när vi är klara med dem. Hur ska vi förhindra att så mycket kläder slängs?
Tillbaka till toppen