Alla artiklar

1.1.2023

Tips för dopfesten

Färggrann konfetti svävar i luften.

Vad kan storasyskonen göra i dopet? Vad ska vi bjuda på? Vad ska man ge i dopgåva? Vem ska hålla i barnet?

Ett dop är alltid värt att fira. Men hur vi vill fira är upp till oss själva. Det finns inga regler för hur ett dopkalas borde gå till, vad man borde bjuda på eller hur många man borde vara. Dopet är en Guds gåva till oss – dopet är kravlöst och det får kalaset också vara.

Att involvera släkt och vänner i både dopet, kalaset, i förberedelserna och efteråt kan vara en lättnad för föräldrarna och göra att dopdagen känns ännu mer värdefull.

I den här artikeln får du tips på:

En vuxen hand kupad under ett par små babyfötter.

Dopdagen är här

Dopdagen börjar antagligen som de flesta andra dagar med en baby: mata, byta blöja och byta kläder. Och precis som alla andra dagar ska du som förälder se till att du också får äta och ta hand om dig själv. Kom ihåg att be om hjälp också idag.

Det finns inte mycket du måste göra på dopdagen. Du får förbereda, ställa i ordning och pynta precis så mycket eller lite som du själv orkar och vill.

Sker dopet hemma finns det en viktig sak du eller någon annan behöver göra: ställa i ordning ett dopbord. På dopbordet behöver det finnas:

  • En skål för vattnet – ibland finns det skålar i familjen och släkten som använts uttryckligen för dop, men har man ingen sådan duger vilken skål som helst som är tillräckligt stor för att prästen ska kunna lägga handen i den.
  • En duk att torka barnets huvud med – kan vara allt från en pappershandduk till gammelfarmors spetsduk, broderad för uttryckligen för dop. Huvudsaken är att man kan torka barnets huvud med den.
  • Ett ljus – prästen tar lågan till barnets dopljus från det färdigt tända ljuset på dopbordet.

Mer än så behövs inte på ett dopbord, men om man vill kan man också pynta med till exempel blommor. Vattnet i dopfunten kan vara vanligt kranvatten, om inte ni själva önskar annat. Vattnet ska vara ljummet så att det känns bra för babyn.

Planerar ni dop?

På Dop-sidan hittar ni checklista för dopet och vanliga frågor och svar.

Dop

Gör dopet tillsammans

Dopets huvudperson är den som ska bli döpt. En annan nyckelperson är prästen som döper. Men dopet är något som vi får göra tillsammans. Det finns en uppgift för alla som vill – allt från att tända ett ljus till att stå får dukningen.

Ju fler som medverkar i dopet desto trevligare och mer personligt blir det. Ifall det finns storasyskon eller många barn är det bra att försöka involvera flera av dem på olika sätt. Då orkar de följa med bättre och dopet blir meningsfullt också för dem. Att låta faddrar och äldre generationer medverka är ett sätt att uppmärksamma dem och låta dem visa sin tacksamhet för barnet.

“Gud, tack för vår lillebror. Han är söt. Amen.
Aaron, 5 år.

Ett barn pussar sitt småsyskon på pannan, babyn ligger i förälderns famn.

Ifall varken föräldrarna själva eller släktingar och vänner gillar att göra något framför publik går det bra att låta prästen sköta allt, men när det är möjligt är det alltid roligt att kunna involvera flera. Här följer några tips på hur olika personer kan medverka, men man får också vara kreativ och hitta på flera sätt.

  • Hälla upp vattnet i dopfunten. En uppgift som passar utmärkt för ett äldre syskon eller annat barn, men förstås kan göras av vem som helst. Ifall ingen vill hälla upp vattnet går det bra att göra det på förhand så att dopskålen redan är fylld med vatten när dopet inleds.
  • Tända ljus. Ett äldre syskon eller annat äldre barn kan tända ljuset på dopbordet/altaret när dopet ska inledas.
  • Torka huvudet. En uppgift som också ett litet barn klarar av. Ett bra sätt att involvera äldre syskon eller andra barn.
  • Be böner. I kyrkohandboken som prästen använder finns färdigt skriva böner. Vilken som helst av dem kan en vuxen eller ett läskunnigt barn be. I kyrkohandboken finns en förbön med färdigt skrivna delar för en förälder, ett syskon, en fadder och en mor- eller farförälder. Det går också bra att formulera sin egen bön själv och använda de ord man själv vill. Bönen behöver inte vara lång och invecklad, utan just precis det man vill säga. Det klarar också ett mindre barn av.
  • Läsa bibeltexter. Vid dop är det vanligt att läsa ”barnens evangelium” (Mark. 10:13–16). Ofta brukar en fadder läsa den texten, men vilken vuxen eller läskunnigt barn som helst kan också läsa den. Det finns också andra fina bibeltexter, både längre och kortare, som man kan läsa vid dop. Fråga prästen om alternativ om du inte själv har någon favorittext du önskar vid dopet.
  • Sjunga eller spela ett instrument. Att låta någon medverka med solosång eller -spel gör ofta dopet extra stämningsfullt. Kanske det finns någon bland faddrarna, släktingarna eller vännerna som gärna ställer upp med sång eller musik? Här hittar du tips på sånger som passar vid ett dop. Ett äldre syskon kanske väldigt gärna skulle vilja sjunga för sitt nya småsyskon? Då kanske hen vill bjuda på ”Blinka lilla stjärna” eller ”Ekorrn satt i granen”?
  • Ackompanjera. Det hör till att sjunga psalmer eller andliga sånger tillsammans i dopet. Att sjunga är alltid lättare om någon ackompanjerar. Kanske finns det någon släkting eller vän som kan spela gitarr eller piano?
  • Läsa dikt. Precis som solosång gör diktläsning dopet extra stämningsfullt. Personligt blir det också ifall personen som läser dikten skrivit den själv. Kanske någon från den äldre generationen eller en fadder har några ord hen vill dela med sig av? Ifall du gärna vill läsa en dikt men har slut på idéer hittar du i den här artikeln några exempel.
Färggrann konfetti svävar i luften.

Hurdan fest ska vi ha?

Att fira är alltid roligt och ett dop är verkligen en orsak att fira. Ni får fira på just det sätt som känns bra för er. Dopet ställer inga krav. Du som vill bjuda på något ätbart eller dekorera lite extra kan här hitta några tips.

Dopet kanske är ett barns första fest. I kyrkan är dopet den viktigaste och finaste fest man kan fira. Att vilja göra det där lilla extra är därför helt naturligt. Men du behöver varken satsa på bjudning eller dekorationer för att dopdagen ska bli bra. Det som gör dopet så fint och speciellt är det lilla barnet, vår glädje över det och Guds kärlek som överöser barnet i dopet. Därför behövs inget mer. Ifall du ändå vill bjuda på något eller dekorera lite extra och funderar på hur du vill göra kommer här några tips.

Dopkaffe, glassbuffé eller knytkalas?

Börja med att fundera vad som fungerar för just er, vad vill ni själva och vad som är realistiskt. Allt kan göras själv och allt kan delegeras. Man kan anlita en cateringfirma eller helt enkelt hämta några glasspaket från närbutiken. Vill man kan man anpassa serveringen efter tiden på dygnet: kring lunch- och middagstider kanske något mera saltigt, kring eftermiddagskaffet kanske mer sött. Ifall det är många barn med på dopet kanske serveringen blir en annan än om det är mest vuxna?

  • Knytkalas. Låt gästerna själva ta med sig något. Ni kommer själva lätt undan och det blir en alldeles unik servering!
  • Salladsbuffé. Skaffa bara ingredienserna och skär upp i skålar. Låt sedan gästerna på sin egen tallrik samla ihop sin favoritsallad. Gott, hälsosamt och enkelt.
  • Piroger och pastejer. I butikernas frysdiskar hittas piroger och pastejer i olika smaker. Snabbt och enkelt att värma i ugnen och går hem hos både barn och vuxna. Fungerar också att utöka salladsbuffén med.
  • En klassiker är smörgåstårtan. Kan beställas från något café eller catering eller kanske lagar någon släkting gärna själv?
  • Större matbuffé. Ifall dopet hålls kring lunch- eller middagstid kan det vara gott och välkommet med ordentlig mat. En soppa, pajer, fisk, kött, grytor – precis vad ni själva vill bjuda på.
  • Glassbuffé. Skär upp några glasspaket i olika skålar och ställ fram lite strössel, såser, godis, bär eller annat man kan lägga på glass. Snabbt, enkelt och en succé om det finns många barn med på kalaset.
  • Tårta. Gräddtårta, cheesecake, prinsesstårta, jordgubbstårta, chokladtårta – alternativen är många. Laga din favorit, låt en fadder briljera eller beställ från café. Eller skippa helt och hållet om ni inte är tårtmänniskor.
  • Småbröd, bullar, sju sorters kakor – allt går att köpas i affären, baka själv eller be släktingar och vänner bidra med sin bravur.

Dekoration

På dopbordet ska det stå en skål med dopvattnet och ett ljus. Barnet har på sig en dopdräkt. Mer dekorationer än så behövs inte. Tycker man om och gärna vill dekorera och funderar på vad som passar kommer här några saker man kan tänka på.

  • Blommor. Ibland kanske man också vill ha blommor på dopbordet. Tänk bara på att inte göra buketten för stor. Vill ni ha mera blommor, passar det fint med blommor på andra ställen i rummet också.
  • Färger. Dopets liturgiska färg är vit och oberoende om du vill dekorera med blommor, flaggor, dukar, ljus eller girlanger är vitt alltid rätt färg vid ett dop. Den som vill använda flera färger kan ta inspiration av symbolerna: blått kan associeras med vatten, gult, rött och orange med ljuset, grönt med livet. Du kan också strunta i sådant och dekorera i dina egna favoritfärger.
  • Dopet innehåller mycket symboler och symbolhandlingar. Låt dig inspireras av vattnet, duvan (den heliga Anden), ljuset, den vita dräkten eller något annat i dopet och dekorera enligt symbolerna. Läs mer om dopets symboler och deras betydelse.
  • Låt barnet själv inspirera till dekorationerna. Dina associationer med barnet, hens namn, personlighet, och så vidare.
  • Dopljuset. När dopljuset väl är tänt är det också en mycket fin dekoration i sig själv, fylld med symbolik.
Små fötter sparkar, babyn ligger tryggt i famnen.

Några frågor om dopetikett

Vem ska hålla babyn? Vad händer om babyn skriker? Vad är rätt klädsel vid dop?

Klädsel vid dop

Ett dop är en fest. Det är tillåtet att klä upp sig och välja den finaste slipsen och smyckena. Men det inga krav eller speciell klädkod. Särskilt för barnen lönar det sig att tänka på vad som är bekvämt och praktiskt.

Den som blir döpt har vid dopet på sig en dopdräkt. Ifall man inte har någon själv och det inte finns i släkten eller bland vännerna så får man låna från församlingen. En vuxen eller ungdom som blir döpt bär en vit alba som också finns att låna i församlingen.

När ett spädbarn döps behöver man tänka på att det kan bli väldigt varmt i dopdräkten. Därför är det bra om babyn bara har något lätt under. En varm sommardag kan det räcka med blöja under dopdräkten. Efter dopet får man byta till vanliga kläder. Om ni vill kan ni klä barnet i hens första festkläder, men välj gärna något som är bekvämt och praktiskt.

Vem ska hålla babyn?

Ofta är det en fadder eller förälder som håller babyn. Det viktigaste att tänka på är vad som är praktiskt och bäst för barnet. Ifall babyn är orolig är det kanske bäst att få vara i famnen på den person som babyn är mest trygg med. Dopet ska få vara en skön upplevelse också för den lilla babyn.

På en del orter finns det en tradition med “sylikummi”, det vill säga den fadder som håller babyn under dopet. Det här är lokala traditioner och har i sig inget med själva dopet att göra. Det är ett fint uppdrag att få hålla sitt gudbarn under dopet, men det är ändå viktigare att fundera på vad som är praktiskt och känns bra för babyn.

Tänk om barnet skriker?

Spädbarn skriker av olika orsaker och det är inte så konstigt om de skriker under sitt dop. Den obekväma dopdräkten som det blir varmt i när man hela tiden ligger i någons famn, den annorlunda stämningen, ljuden, en plötslig bajsblöja eller hunger är olika saker som kan göra att babyn skriker.

Babyn får uttrycka sin åsikt och sina behov också under dopet. Lite skrik gör ingenting, men är babyn på verkligt dåligt humör går det bra att ta en liten paus för att mata, byta blöja eller på annat sätt trösta barnet. Ifall babyn har det bekvämt och bra kommer hen att skrika mindre. Många spädbarn tycker inte alls om att ligga på rygg så att dopkolten får hänga fint. Då är det viktigare att hålla babyn som hen tycker det är bekvämt: över axeln, på mage över armen, sittande.

Tillbaka till toppen