Alla nyheter

10.12.2024

Kyrkostyrelsens plenum: Avgifterna för uppgifter ur kyrkböckerna höjs

Kyrkostyrelsens beslöt vid sitt möte 10.12.2024 att höja avgifterna för de uppgifter som delges ur kyrkböckerna. Höjningarna träder i kraft 1.1.2025.

Avgifterna för uppgifter ur kyrkböckerna granskades senast i mars 2023. Efter det har prisnivån ändrat märkbart och andelen statlig finansiering för uppgiften som kyrkan får har skurits ner.

Som helhet har upprätthållandet av kyrkböckerna varit en förlustbringande verksamhet för kyrkan. År 2023 uppvisade det nationella årsbidraget för verksamhetsområdet ett underskott på över 13 miljoner euro.

Efter höjningarna uppskattas cirka 75 procent av kostnaderna täckas med avgiftsintäkter då målet är att de avgifter som uppbärs ska täcka 80 procent av verksamhetskostnaderna för kyrkans samhälleliga uppgifter.

Den höjda prisnivån ligger i samma prisklass som avgifterna för de dokument som delges ur statens befolkningsdatasystem.

Till exempel är det nya priset på en släktutredning 75 euro då det tidigare var 55 euro. Avgiften för en timmes arbete är i fortsättningen 80 euro (tidigare 50 euro). Hela prissättningen publiceras senare på webbplatsen evl.fi.

Mera information: registerchef Tuomo Kahenvirta, Kyrkostyrelsen, tuomo.kahenvirta@evl.fi, tfn 040 530 2068 

Kollektunderstöd till arbetet i läroinrättningar och ungdomsarbete

De kollekter som uppburits för arbetet i läroinrättningar och för ungdomsarbetet under tiden maj-september 2024 uppgick till sammanlagt 50 225 euro. Plenum beslöt att fördela kollekterna mellan de som ansökt så att Finlands Evangelisk lutherska student- och skolungdomsmission (OPKO-FSSM) får 31 613 euro och Finlands Kristliga Studentförbund (SKY-FKS) får 18 612 euro. Då ansökningarna behandlades beaktades organisationens storlek, verksamhetens omfattning, helhetsarbetet bland studerandena och vilken betydelse kollektfinansieringen har för organisationen.

Finlands Evangelisk lutherska student- och skolungdomsmission är en självständig organisation som har som mål att göra Kristus känd bland studerande och skolungdomar. Organisationen strävar efter att stärka en sund gemenskap bland unga och stöda deras självbild och tillväxt.

Finlands Kristliga Studentförbund är en ekumenisk och internationell luthersk studentrörelse. I sin verksamhet betonar de kamratstöd, förebyggande av ensamhet och att stöda gemenskaper.

Mera information: sakkunnig Stiven Naatus, Kyrkostyrelsen, stiven.naatus@evl.fi, tfn 040 688 1469

Kollektunderstöd till arbetet mot missbruk och kriminalitet

Kollekter som uppbars för arbetet mot missbruk och kriminalitet inbringade 2024 sammanlagt 43 759 euro och fördelades enligt följande: Lasten ja nuorten keskus 14 000 euro, Blåbandsförbundet 10 000 euro, Förbundet Vita Bandet i Finland 7 500 euro, Sininen Pysäkki 6 750 euro och Finlands Gatumissionsförbund 5 500 euro.

Mera information: sakkunnig Sami Puumala, Kyrkostyrelsen, sami.puumala@evl.fi, tfn 050 340 2758  

Slutrapport: Kyrkan behöver svara mot de utmaningar urbaniseringen medför

Plenum antecknade för kännedom slutrapporten Kaupungistuminen ja kirkko (ung. Urbaniseringen och kyrkan) som gjorts av en delegation tillsatt av kyrkostyrelsen.

Slutrapporten påminner om att kyrkan i städerna lever i en ständigt föränderlig omgivning. Av kyrkan kräver det flexibilitet, förnyelseförmåga och beredskap att möta utmaningar från såväl religiös mångfald som sekularisering.

”Kyrkan borde aktivt söka sin roll i det sociala och kulturella livet i städerna, lyfta fram vikten av religion, andlighet och varje människas odelbara värde i dagens samhälle”, står det i rapporten.

För att fortsätta diskussionen efter att delegationens arbete har avslutats föreslår delegationen att man ordnar ett seminarium kring ämnet urbanisering och kyrkan. Seminariet kunde ordnas tillsammans med stadsförsamlingar och kyrkliga samfälligheter i städer under 2026.

Delegationens uppgift var att samla viktiga riktlinjer för stadsfenomen på 2020-talet, att beskriva och främja hur kristendom förverkligas på ett betydelsefullt sätt i stadsmiljö och stöder välmående bland de som bor i städer. Dessutom ville delegationen lyfta fram speciella frågor i arbetet i städer och klargöra betydelsen av och möjligheterna med stadsteologi.

Mera information: sakkunnig Stiven Naatus, Kyrkostyrelsen, stiven.naatus@evl.fi, tfn 040 688 1469

Kyrkans mediestiftelses nya styrelsemedlemmar för 2025–2027

Plenum utsåg medlemmar och ersättare för dem som stod i tur att avgå från Kyrkans mediestiftelses styrelse. Till medlemmar för treårsperioden 1.1.2025–31.12.2027 utsågs vice akademichef Fred Nordström, Helsingfors, (ersättare Silja Sahlgren-Fodstad, Helsingfors), pastor Juha Rajamäki, Helsingfors, (ersättare, ordföranden för Radio- ja televisiotoimittajien liitto Jani Tanskanen, Jyväskylä), och kommunikationschef Rebekka Naatus, Vanda, (ersättare kommunikationschef Harriet Urponen, Uleåborg). (Styrelsens övriga medlemmar finns listade på mediestiftelsens webbplats.)

Kyrkans mediestiftelse grundades 2005 av 24 evangelisk-lutherska församlingar och kyrkliga samfälligheter tillsammans med Kyrkostyrelsen. Stiftelsens uppgift är att stöda och främja produktion av religions- och livsåskådningsprogram som bygger på evangelisk-lutherska kyrkans värdegrund, och distribution och framförande av produktionerna i nationella medier.

En styrelse sköter stiftelsens ärenden och representerar den. Styrelsen utses för tre år i taget av kyrkostyrelsens plenum på förslag av stiftelsens förvaltningsråd.

Mera information: ombudet Anna Patronen, Kyrkans mediestiftelse, tfn 050 472 3031, anna.patronen@evl.fi

Tillbaka till toppen