Alla nyheter

11.5.2023

Kyrkomötet godkände tilläggsbudget för Kyrkans centralfond

Efter diskussion om principerna för budgetering godkände kyrkomötet på torsdagen (11.5) en betydligt mindre tilläggsbudget för Kyrkans centralfond än kyrkostyrelsen hade föreslagit. Kyrkostyrelsen hade förslagit en första ändring i budgeten på knappt 1,88 miljoner euro. Ekonomiutskottets budgetändring var drygt 964 000 euro. 

Ekonomiutskottet ansåg att det inte är motiverat att godkänna ändringar i budgeten utöver de nödvändiga behoven och försvaga Kyrkans centralfonds resultat och balansräkning. Ekonomiutskottet förhöll sig negativt till att bland annat överföra medel som inte använts i fjolårets budget av stiften och kyrkostyrelsen. 

I tilläggsbudgeten anslogs 674 300 euro för utveckling av personal- och ekonomiförvaltningsprocesser och system inom projektet Kipa, 50 000 euro för kostnaderna för biskopsbytet i S:t Michels stift och från den statliga finansieringen 239 994 euro för renoveringsarbetena i Kolmen ristin kirkko i Imatra församling.

Ekonomiutskottets betänkande 3/2023 om Kyrkostyrelsens framställning 4/2023 till kyrkomötet: Första ändringen i Kyrkans centralfonds budget för 2023 

Kyrkans pensionsfonds och Kyrkans centralfonds verksamhetsberättelser och bokslut antecknades för kännedom 

Kyrkomötet antecknade för kännedom Kyrkans pensionsfonds verksamhetsberättelse och bokslut för 2022 och beviljade de redovisningsskyldiga ansvarsfrihet. Kyrkans pensionsfonds resultat på 0,7 miljoner överförs till Kyrkans pensionsfonds underskottskonto. 

År 2022 var mycket utmanande för pensionsfondens placeringsverksamhet. Rysslands anfallskrig i Ukraina, energikrisen i Europa, accelererad inflation och centralbankernas snabbt åtstramande penningpolitik försvagade de ekonomiska utsikterna och sänkte betydligt placeringarnas avkastning. 

Ekonomiutskottet uppmanade kyrkostyrelsen att utreda de utmaningar som är förknippade med rekrytering, lön och andra anställningsförmåner för personalen i kyrkans pensionsfond. Ekonomiutskottet konstaterade att man under kommande år behöver överväga om pensionsfondens avgifter kan sänkas. 

Ekonomiutskottets betänkande 1/2023 Kyrkans pensionsfonds verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse samt beviljande av ansvarsfrihet för 2022

Kyrkomötet antecknade också Kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse, bokslut och personalbokslut för 2022 för kännedom. Kyrkans centralfonds underskott på 3,0 miljoner euro bokförs som en minskning i det egna kapitalet från de tidigare räkenskapsperiodernas över-/underskott. 

Kyrkans centralfonds budget för 2022 var gjord med ett underskott på -6,1 miljoner medan räkenskapsperiodens resultat blev ett underskott på -3,0 miljoner. Underskottet beror bland annat på att de finansiella intäkterna på finansmarknaderna uppvisade underskott och på grund av engångsutgifter (församlingsvalet, synodalmöten och understöd till Ukraina). Att budgeten uppvisade ett bättre resultat berodde bland annat på att vissa åtgärder inom spetsprojekten flyttades över till 2023 och på överenskomna inbesparingar på grund av omställningsförhandlingar. 

Ekonomiutskottet konstaterar i sitt betänkande att Kyrkans centralfond har en övergångstid på fem år bakom sig. Underskottet har dock blivit större än väntat och utskottet konstaterar att Kyrkans centralfonds ekonomi inte i fortsättningen klarar av en motsvarande tidsperiod. 

Enligt ekonomiutskottet är det nödvändigt att bedöma om det behövs en utredning av en utomstående part som stöd för balanseringen av ekonomin, prioriteringen av verksamheter och gallrandet av överlappningar. Enligt utskottet behövs en långsiktig lösning för den verksamhet som finansieras av Kyrkans centralfond och för resursallokeringen som garanterar att man inte längre behöver söka efter enskilda sparåtgärder varje år. 

I samband med att utskottet behandlade ärendet förde det en mer omfattande principiell diskussion om grunderna för fördelningen av den statliga finansieringen på lång sikt. Finansieringen är uttryckligen en ersättning för de samhällsuppgifter som församlingarna sköter: begravningsväsendet, folkbokföringsuppgifterna och underhållet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och föremål. Den statliga finansieringen bör vara riktad till alla ekonomiska församlingsenheter. Ekonomiutskottet uppmanade Kyrkostyrelsen att utreda om de fördelningsgrunder som tillämpas motsvarar församlingarnas behov på bästa möjliga sätt och står i proportion till den verksamhet som finansieras med statliga medel. 

Ekonomiutskottets betänkande 2/2023. Kyrkans centralfonds bokslut och verksamhetsberättelse, revisionsberättelse samt beviljande av ansvarsfrihet för 2022. Personalbokslut 2022 

Kyrkomötet godkände nytt reglemente för kyrkostyrelsen  

Kyrkomötet godkände ett nytt reglemente för kyrkostyrelsen eftersom kyrkans reviderade lagstiftning gör att det behövs ändringar. Det nya reglementet innehåller relativt få ändringar i sak. Ett undantag är bestämmelsen om vilka ärenden som ska avgöras av kyrkostyrelsens plenum. De övriga bestämmelserna motsvarar nästan helt det gällande reglementet. 

Förvaltningsutskottets betänkande 2/2023 om Kyrkostyrelsens framställning 6/2023 till kyrkomötet: Reglemente för kyrkostyrelsen 

Kyrkomötet godkände också ett nytt reglemente för kyrkans laggranskningsnämnd. Det nya reglementet ökar tydligheten och konsekvensen i paragraferna då överlappande bestämmelser har strukits.

Lagutskottets betänkande 1/2023 om Kyrkostyrelsens framställning till kyrkomötet 5/2023: Revidering av reglementet för kyrkans laggranskningsnämnd till följd av den nya kyrkolagen och kyrkoordningen 

Kyrkomötet diskuterade kyrkans framtida struktur

I sin aftonskola diskuterade kyrkomötet utmaningar kring kyrkans struktur i framtiden. Diskussionen öppnades med ett inledningsanförande av kanslichef Pekka Huokuna. Bakgrunden till diskussionen är den mångfald av utmaningar som relaterar till ekonomi, administration, personal och medlemskap i församlingarna. Målet är att garantera församlingarna tillräckliga resurser för att utföra kyrkans grunduppdrag, det vill säga lokalförsamlingarnas verksamhet.

De aktuella utmaningarna har diskuterats i såväl ekonomiutskottet, förvaltningsutskottet och framtidsutskottet som i kyrkomötets aftonskola i november 2022 och i mars 2023. Man fortsätter utreda frågan och söker underlag för framtida lösningar inför nästa kyrkomötesperiod.

Följ kyrkomötet över nätet

Arbetet i plenum direktströmmas och det går också att följa med strömningen via kyrkomötets webbplats evl.fi/plus/beslutsfattande/kyrkomotet/folj-kyrkomotet. På webbsidan finns också aktuella dokument om kyrkomötet, till exempel en förteckning över de ärenden som behandlas och preliminär arbetsplan för veckan (på finska).

Följ kyrkomötet på Twitter på hashtaggarna #kyrkomötet och #kirkolliskokous.

Mera information:
Följ kyrkomötet evl.fi/plus/beslutsfattande/kyrkomotet/folj-kyrkomotet
sakkunnig i kommunikation Åsa Holmvik, tfn 040 5811 815
kommunikationschef Tuula Putkinen, tfn 046 922 0232
sakkunnig i kommunikation Tuija Helenelund, tfn 050 529 8503
ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 5668 230 (to-fr)

Tillbaka till toppen