7.11.2023

Kyrkomötet godkände nya finska böner som används vid dop, vigslar och jordfästning

Kyrkomötet godkände på tisdag nya kollektböner för kyrkliga förrättningar, dvs. dop, vigsel, jordfästning. De så kallade kollektbönerna vid kyrkliga förrättningar uttrycker kyrkans gemensamma tro. Kyrkomötet gav kyrkostyrelsen i uppgift att redigera och publicera de godkända finska bönerna.

De nya bönerna ska komplettera bönerna i kyrkohandboken och avsikten är att de ska passa in människors livssituation idag. Behovet av nya böner har framkommit i samband med förrättningar. Ett mål har varit att ta fram begripliga böner på ett lätt språk. Bönerna finns endast på finska, de kommer inte att översättas till svenska utan för svenska böner behövs en skild arbetsprocess. Kyrkostyrelsen kan förbereda sig på att bereda kollektböner på såväl svenska som samiska. Det är viktigt att ta behovet av fler böner på svenska och samiska i beaktande, också böner på lätt svenska och lätt samiska.

Arbetet med de nya kollektbönerna inleddes i en arbetsgrupp 2018 och de har sedan behandlats av biskopsmötet och kyrkomötets handboksutskott. De ingår i kyrkohandbokens material och är avsedda att användas parallellt med de nuvarande bönerna i handboken.

Handboksutskottets betänkande 1/2023

Bilaga till utskottsbetänkandet (innehåller bönerna på finska)

Kyrkostyrelsen ska utreda förkastade röster vid församlingsval och val med en röstsedel

Kyrkomötet behandlade ett betänkande från allmänna utskottet om val i kyrkliga samfälligheter. I kyrkliga samfälligheter förrättas val med två valsedlar då församlingsmedlemmarna väljer ledamöter både till den kyrkliga samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige och till den egna församlingens församlingsråd. En del kandidater är uppställda i båda valen och har då två olika kandidatnummer.

Betänkandet baserade sig på ett ombudsinitiativ där initiativtagarna hade påpekat att valsystemet tycks vara komplicerat och förvirrande för väljarna, och bedömde att det bidrar till ett lågt valdeltagande. Därför föreslog initiativtagarna alternativa lösningar, bland annat val med en enda valsedel.

Allmänna utskottet konstaterade att församlingarna som en administrativ helhet inte är särskilt tydlig för väljarna men betonade ändå demokratiaspekten och direkta val. Därför ville utskottet i det här skedet inte gå vidare med att utreda val med endast en röstsedel vid församlingsval i kyrkliga samfälligheter utan föreslog att kyrkomötet låter saken förfalla, och att man istället skulle åtgärda valförfarandet då man besluter om nya församlingsstrukturer.

Kyrkomötet diskuterade frågan flitigt och beslöt avvikande från utskottets beslutsförslag att be kyrkostyrelsen utreda förfaringssättet med en röstsedel.

Kyrkomötet beslöt också att be kyrkostyrelsen göra en utredning om röster som förkastats vid val i kyrkliga samfälligheter och om orsakerna till detta och vilka konsekvenser det har.

Allmänna utskottets betänkande 2/2023

Kyrkomötet vill stärka religionsfriheten och öka religionsdialogen

Kyrkomötet beslöt att be kyrkostyrelsen stärka myndighetssamarbetet för att främja trosfriden utifrån religionsfrihetslagen, grundlagen och diskrimineringslagen. Kyrkostyrelsen ska också tillsammans med församlingarna hitta sätt att försvara och stödja vars och ens rätt att konvertera eller låta bli att konvertera till en religion.

Kyrkomötet bad också kyrkostyrelsen att stärka det praktiska förverkligandet av religionsfriheten bland anhängare av alla religioner och åskådningar. Det ska man göra med hjälp av religionsdialog och religiös läskunnighet.

Kyrkomötet behandlade frågan på basen av handboksutskottets betänkande om ett ombudsinitiativ om religionsfrihet bland invandrare. Kyrkomötet beslöt att inte be kyrkostyrelsen göra en utredning om hur religionsfriheten förverkligas idag i församlingarnas verksamhet som initiativtagarna också föreslagit. Kyrkostyrelsen har under 2023 genomfört en enkät bland aktörer som arbetar med invandrare. Därför konstaterade utskottet att det inte längre finns behov att göra en undersökning.

Handboksutskottets betänkande 2/2023

Kyrkomötet beslöt också om arvoden och ersättningar för kyrkomötets och kyrkostyrelsens plenum för mandatperioden 2024–2028 i enlighet med kansliutskottets betänkande 1/2023.

Mera information:
Bilder från kyrkomötet hösten 2023 finns i kyrkans mediebank
Följ kyrkomötet via mötets webbplats 
Kyrkomötesombud  

Kommunikationen från kyrkomötet:
sakkunnig i kommunikation Åsa Holmvik, tfn 040 5811 815
kommunikationschef Tuula Putkinen, tfn 046 922 0232
sakkunnig i kommunikation Tuija Helenelund, tfn 050 529 8503

Tillbaka till toppen