Alla nyheter

26.1.2023

Kyrkans familjerådgivning har lång historia som gratis tjänst

Kyrkans familjerådgivning har verkat i Finland sedan 1944. Tjänsten kom till efter kriget då männen återvände från fronten och inget längre var som förr. Det fanns konflikter mellan makar och antalet skilsmässor tredubblades jämfört med tiden innan kriget.

Verksamheten började med att Tammerforspastorn Matti Joensuu annonserade i stadstidningen. I annonsen erbjud Joensuu samtalshjälp för par och behovet var stort. Med åren utvidgades arbetet och blev en del av själavårdsarbetet inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Kyrkans familjerådgivning har också påverkat det samhälleliga socialarbetet och familjeterapins utveckling i Finland.

Under 2022 hade familjerådgivningen över 17 000 klienter. Liksom tidigare år har den vanligaste orsaken till att par besökt rådgivningen varit kommunikationsproblem. Kyrkans familjerådgivnings största klientgrupp är 30–39-åringar, och deras andel har vuxit jämfört med året innan.

Det finns sammanlagt 37 familjerådgivningscentraler och närmare 180 utbildade anställda jobbar vid dem. Familjerådgivning ges på finska, svenska, engelska, spanska och ryska – och med hjälp av tolk. Över hälften av familjerådgivningscentralerna har avtal med välfärdsområdena om förlikning i familjefrågor och/eller familjerådgivning.

Familjerådgivningen görs känd över världen

I januari 2023 ordnade Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland det första internationella kyrkliga familjerådgivningswebbinariet. Det samlade över 50 professionella från tio olika länder.

I sitt hälsningstal sade ärkebiskop Tapio Luoma att kyrkans familjerådgivning är mycket viktig ur hela kyrkans synvinkel, men inte bara för kyrkan och samhället utan speciellt för alla de människor som får hjälp i sin parrelation.
– Kyrkans familjerådgivning är en betydande del av kyrkans grundläggande uppgift.

Pia Ruotsala som arbetar på Finska Missionssällskapet har utvecklat kyrkans familjerådgivning i Estland och Kambodja och även skapat kontakter till familjerådgivningen i Nepal. Nyligen har också utbildning av familjerådgivare startat i Ungern.

I många länder som återhämtar sig från krig och oroligheter, såsom Palestina, Myanmar och i länderna i södra Afrika är situationen densamma som i Finland för 80 år sedan.

– När familjerelationerna stärks främjar man hela samfundets återhämtning från svåra erfarenheter och bygger för egen del ett starkare, mera förtroendefullt samhälle som bygger på samarbete, säger Ruotsala.

Trots skillnader i familjerådgivningen är människors grundbehov de samma i olika länder

Pia Ruotsala berättar att gemensamt för Kambodja och Estland är det att det omgivande samhället inte vet nästan något alls om familjerådgivning och parterapi, och att det kan finnas många fördomar och missuppfattningar.

– I Estland är frågor som rör barnen, uppfostran och familjevåld de vanligaste orsakerna till att man söker sig till familjerådgivningen. I Kambodja söker man hjälp framför allt vid familjevåld, i generationsrelaterade frågor och då man har svårt att interagera.

– I parrelationer i Kambodja är man inte van vid att dela sina tankar och känslor med partnern. Landet har en samverkanskultur som gör att klienten själv kan tänkas bjuda in också grannar till par- eller familjeterapisessioner, och att skydda privatlivet är något nytt, berättar Pia Ruotsala.

– Den samhälleliga otryggheten återspeglas i generationers tystnad både i Estland och Kambodja och man kan uppleva att det är farligt att dela sina djupa känslor. Kambodjaner har av naturen en stark närvaroförmåga som gör mötena kvalitativa. Estländare önskar ofta en effektiv vårdprocess och hemuppgifter.

– Trots utmärkande kulturella eller kontextuella drag måste man ändå konstatera att innerst inne är de parrelations- eller familjebehov människan har ändå likadana överallt. Det är ett universellt behov att bli älskad och accepterad som den man är, att uppleva meningsfullhet, närhet och samtidigt tillräcklig individualitet och självständighet, säger Ruotsala.

Mera information:
Sari-Annika Pettinen, sakkunnig, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1592, sari-annika.pettinen@evl.fi
Pia Ruotsala, sakkunnig, Finska Missionssällskapet, pia.ruotsala@felm.org
Kyrkans familjerådgivning 

Tillbaka till toppen