31.1.2023

Kyrkan får erkännande för tiotals år av arbetshandledning

Föreningen Suomen työnohjaajat ry (på svenska Finlands arbetshandledare) har gett Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland utmärkelsen för årets arbetshandledning Vuoden työnohjaustunnus 2023.

I motiveringen till utmärkelsen konstaterar man bland annat att ”kyrkan genomför en organiserad och kvalitativ arbetshandledarutbildning och kyrkan utvecklar sin arbetshandledning kontinuerligt”.

”Också strukturerna för kyrkans arbetshandledning har utvecklats systematiskt. Man gör upp avtal om arbetshandledning och en chef för den som går arbetshandledningen deltar också i diskussionerna om målsättningen och i slututvärderingen av processen. På det sättet knyts arbetshandledningen tydligt till arbetet”, sägs i motiveringen.

Arbetshandledningen täcker hela kyrkan

Kyrkans arbetshandledning började 1972 och syftet med utbildningen av arbetshandledare var genast från början att skapa ett nätverk som omfattar hela kyrkan. Utbildningen har fortsatt regelbundet och aktivt, och utvecklingen av den fortgår ännu. Kyrkans enhet för forskning och utbildning ansvarar för den finskspråkiga arbetshandelningen medan Borgå domkapitel ansvarar för den svenska utbildningen. Idag ingår arbetshandledning som en del i kyrkans chefsutbildning.

Arbetshandledning är att granska, utvärdera och utveckla det egna arbetet tillsammans med en utbildad arbetshandledare. Det är att tillsammans tolka och strukturera frågor, erfarenheter och känslor som hör samman med ens arbete, med arbetsgemenskapen och den egna yrkesrollen. Under 2021 deltog 1 334 kyrkligt anställda i arbetshandledning.

Kyrkan har en betydande roll i att arbetshandledningen har blivit en del av det finländska arbetslivet. Också idag värderas kyrkans arbetshandledning och arbetshandledarutbildning högt även utanför kyrkan.

En utbildad arbetshandledare är arbetslivsexpert

En utbildad arbetshandledare ger församlingen en arbetslivsexpert som den kan dra nytta av i utvecklingen av arbetsgemenskapen och dess arbetslivskompetenser.

– Med hjälp av arbetshandledare stärker kyrkan sina anställdas yrkeskunskap och utvecklar kyrkans arbete. Utbildningen fördjupar förståelsen för människans psykodynamik, interaktion, gruppfenomen, arbetsgemenskaper, ledarskap och kyrkan som andlig gemenskap. Utbildningen förbättrar också en persons självkännedom, säger Markku Tynkkynen som varit kyrkans utbildare av arbetshandledare sedan 2009.

Årligen deltar 20–40 personer från församlingarna i utbildningen för arbetshandledare. Utbildningen är en del av kyrkans yrkesmässiga fortbildning och har varit mycket populär. De som mest drar nytta av utbildningen är präster, diakoniarbetare, sjuhussjälavårdare och familjerådgivare. Det har också blivit vanligare att gå arbetshandledarutbildningen bland kantorer, ungdomsarbetsledare och andra som jobbar inom fostran. Intresset har brett ut sig i församlingarna också bland andra som gör så kallat andligt arbete.

– Kommande år ämnar vi öka arbetshandledning för framför allt team och arbetsgrupper och för ledningen och närchefer. Också arbetsgivaren för dem som går i arbetshandledning knyts närmare arbetshandledningsprocessen än hittills. Dessutom kommer den arbetshandledning som görs över nätet att öka, säger Tynkkynen.

Mera information:
utbildningschef Ulla Tuovinen, tfn 040 688 1436, ulla.tuovinen@evl.fi 
utbildare Markku Tynkkynen, tfn 050 352 2669, markku.tynkkynen@evl.fi 
chef Anna Kaarina Piepponen, Kyrkans arbetsmarknadsverk, tfn 040 688 1472, anna.kaarina.piepponen@evl.fi

Kyrkans forskning och utbildning  

Suomen työnohjaajat ry   

Bifogat finns en bild av en grupp arbetshandledarstuderande.
Bildtext: Arbetshandledarstuderande samlas tillsammans med sina utbildare för att föreviga minnet från den gemensamma resan 2022. Foto: Ulla Pyykkö

Tillbaka till toppen