Alla nyheter

12.3.2025

Församlingarna gör betydande insatser för integrering av invandrare

Församlingarna i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har av tradition handlat snabbt och effektivt under kriser. Då ett ovanligt stort antal asylsökande anlände till Finland 2015 ökade församlingarnas insatser dramatiskt. Samma utveckling kunde man lägga märke till då ukrainare anlände till Finland 2022.

Den nya publikationen Monien kulttuurien seurakunta (på svenska ung. En församling med många kulturer) beskriver på ett mångsidigt sätt hur församlingarna har svarat mot utmaningar med kulturell mångfald i samhället. Publikationen ger idéer och modeller för att utveckla det egna församlingsarbetet i en mångkulturell miljö.

– I publikationen beskrivs olika modeller och lösningar som församlingar på olika håll i Finland har utvecklat, säger Ulla Siirto som är sakkunnig på Kyrkostyrelsen.

– Till exempel har det uppstått mångspråkigt församlingsarbete där olika språkgruppers gemenskaper verkar sida vid sida. I Teljän seurakunta i Björneborg har det å andra sidan uppstått gemenskaper som sammanför människor med olika språk och samtidigt ser man till att alla har möjlighet att använda sitt eget språk. I Kotka har församlingen och staden med gemensamma krafter avlönat en anställd som framför allt ska koncentrera sig på att stöda invandrare, säger Siirto.

En öppen församling är varaktig och helgjuten

Fastän invandrararbetet i många församlingar har utvecklats till ett självständigt delområde betonar Henriikka Saines nya forskning (Evankelis-luterilaiset seurakunnat yhteisölähtöisen kotoutumisen edistäjinä) att all verksamhet borde utgå från gemenskap och vara inkluderande. Genom att göra så skapar man varaktiga och helgjutna gemenskaper.

Forskningen fastställer att församlingarna spelar en betydande roll vid integreringen av invandrare och främjar engagemang i gemenskapen.

Församlingarnas och andra aktörers gemensamma arbete förenar krafterna och utvecklar nytt kunnande. Dessutom uppmuntras människor med olika kulturbakgrund att delta så samarbetet ökar kännedomen om olika sakkunnigorganisationer inom integration. Till exempel har det pågående EU-finansierade pilotprojektet om integration genom samverkan av olika samhällsaktörer främjat samarbetet mellan olika aktörer, även utanför projektpartnerna, Finlands Röda Kors, yrkeshögskolan Humak och de församlingar som deltar i projektet runt om i Finland. Liknande samarbetsprojekt finns också på andra håll i Finland.

Mångkulturella arbetet i Vasa firar 20 år – samarbetar med staden kring integrering

I Vasa firar det mångkulturella arbetet 20 år med jubileumsgudstjänst med mycket musik i Brändö kyrka på söndag 16 mars. De engelskspråkiga söndagsgudstjänsterna Sunday Service är kärnan i Vasa kyrkliga samfällighets mångkulturella arbete men det firas också gudstjänster varje vecka på arabiska. Den mångkulturella verksamheten betjänar alla internationella människor i och runt Vasa och erbjuder olika former av verksamhet som en trygg plats för medlemmarna.

Diakonissan i Vasa svenska församling Maria Zuglian valdes i februari in i arbetsgruppen för kyrkans mångkulturella arbete under 2025–2026. Hon lyfter fram förutom invandrararbetet och gudstjänstgemenskapen bland annat ett nytt EU-finansierat sysselsättningsprojekt BRON. Församlingarna deltar i sysselsättningsprojektet BRON där Vasa stad är huvudansvarig. Målet är att bygga upp ett starkt, sysselsättande och kompetent sektorsövergripande nätverk för sysselsättning.

– Vasa kyrkliga samfällighet underlättar integrationen genom att hjälpa invandrare att praktiskt lära sig språket, och ge möjlighet till praktik och att delta i frivilligverksamhet, säger Maria Zuglian och berättar att intresset för att delta är stort bland invandrare.

– Det som många gånger gör det utmanande är att fler och flera invandrare kommer till diakonin med ganska stora ekonomiska bekymmer, framför allt studerande som har räknat med att hitta arbete i Finland men det har visat sig svårt att få arbete utan examen och tillräckliga språkkunskaper, säger Zuglian.

Zuglian säger att det blir det svårt för församlingsdiakonin att hjälpa då det handlar om ett kontinuerligt behov av ekonomisk hjälp. Därför hoppas hon att någon aktör kunde hjälpa till med att skapa arbetsplatser som är anpassade för invandrare.

Diakonins parkcafé som serverar kaffe och smörgåsar för mindre bemedlade i kyrkparken i Vasa har samlat många personer med internationell bakgrund som kommit för att hjälpa till som frivilliga. Det har blivit en meningsfull sysselsättning för dem att komma dit och träffa både finländare och andra invandrare.

Mera information:
om Monien kulttuurien seurakunta: Ulla Siirto, ulla.siirto@evl.fi, tfn 040 688 1440
om slutarbetet Evankelis-luterilaiset seurakunnat yhteisölähtöisen kotoutumisen edistäjinä och EU-pilotprojektet: Henriikka Saine, henriikka.saine@evl.fi, tfn 040 483 9820 
om det mångkulturella församlingsarbetet i Vasa: diakonissan Maria Zuglian, maria.zuglian@evl.fi, tfn 044 4808 361

Bifogat finns en bild från Helsingfors kyrkliga samfällighets engelskspråkiga verksamhets sommarutflykt till Svartholmen 2023.

Texten är uppdaterad 12.3.2025 klockan 15.40 då Maria Zuglians första citat är förtydligat.

 

Tillbaka till toppen