Alla nyheter

17.4.2023

Biskopsmötet godkände anvisning med könsneutral ämbetsklädsel för präster

(Texten uppdaterad med  länk till biskopsmötets svenska anvising om prästernas klädsel uppdaterad 12.5.2023)

Biskopsmötet godkände vid sitt möte i Helsingfors 17 april en ny anvisning för prästernas och lektorernas ämbetsklädsel som ger större valfrihet för prästernas klädsel och inte definierar klädseln utgående från prästens kön.

Enligt anvisningen kan en präst själv välja det prästdräktsalternativ som känns bäst för hen. Utgångspunkten i klädseln är att man ska kunna känna igen en präst som en präst då hen förrättar tjänst. Till anvisningen fogas en bilaga där det framgår hur klädkoden efterföljs i praktiken.

Biskopsmötet gjorde i samarbete med Kyrkans forskning och utbildning i september 2022 en enkät om användningen av prästernas ämbetsklädsel. Enkäten visade att 48 procent ansåg att den anvisning som getts 2010 var ändamålsenlig medan 36 procent var av annan åsikt. Av de fria svaren framgick att många inte ansåg att det är ändamålsenligt att man skiljer på prästklädsel enligt kön.

Anvisningen för prästernas och lektorernas ämbetsklädsel finns som bilaga nedan (på finska, svensk översättning kommer senare, länken till den svenska anvisingen uppdaterad 12.5.2023)

Mera information: biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270 

Bifogat finns ett fotografi: På bilden från Peterskyrkan i Rom syns (från vänster) ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, biskop Kaisamari Hintikka, specialmedarbetare Elina Hellqvist och sakkunnig Timo-Matti Haapiainen iklädda olika prästdräkter.

Biskopsmötet föreslår att kyrkomötet godkänner samarbetsavtal med evangelisk-lutherska kyrkan i Ungern

Biskopsmötet beslöt att göra en framställning till kyrkomötet om ett samarbetsavtal med evangelisk-lutherska kyrkan i Ungern.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har redan tidigare ett brett och mångsidigt samarbete med kyrkan i Ungern som inleddes redan på 1920-talet. Om kyrkomötet godkänner avtalet ska undertecknandet av avtalet ske i oktober 2023 då ledningen för kyrkan i Ungern besöker Finland.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ingått samarbetsavtal med ett flertal kyrkor. Målet har varit att koordinera samarbetet med samarbetskyrkorna.

Samarbetet med evangelisk-lutherska kyrkan i Ungern behandlades också vid biskopsmötet i januari 2023.

Mera information: ecklesiastikrådet Kimmo Kääriäinen, kimmo.kaariainen@evl.fi, tfn 040 522 1464

Förslag om nya böner för förrättningar till kyrkomötet

Biskopsmötet beslöt att göra en framställning till kyrkomötet om nya böner för kyrkliga förrättningar. Bönerna uttrycker kyrkans gemensamma tro och är en del av kyrkohandboken och behöver därför godkännas av kyrkomötet.

Nya böner som används i samband med kyrkliga förrättningar – dop, konfirmation, vigsel och jordfästning – görs i det här skedet endast på finska. Arbetet med bönerna är en del av en process där man tar fram material för kyrkliga förrättningar i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

Målet med de nya bönerna är att få böner som nära anknyter till vardagen hos dem som samlas, och som är språkligt tydliga och kan förstås av dagens människor. Genom att använda enkel meningsbyggnad, enkla och bekanta ord och symboler och uttrycka saker så att de bara kan förstås på ett sätt har man strävat efter ett tydligt språk. En del av bönerna svarar mot behovet av lättlästa böner.

Mera information: biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270 

Biskopsmötet diskuterade behov av att förnya kyrkohandboken

Biskopsmötet diskuterade behovet av att förnya kyrkohandboken och framför allt handboken för kyrkliga förrättningar. Mötet beslöt att fortsätta beredningen av ärendet.

Biskopsmötet inledde hösten 2021 ett projekt för att utreda teologin kring de kyrkliga förrättningarna. Projektet fick en styrgrupp som skulle göra en helhetsbedömning av behoven av att förnya kyrkohandboken.

De handböcker som används idag kom till genom en omfattande gudstjänstförnyelseprocess som nådde sin höjdpunkt i början av 2000-talet då kyrkans tre handböcker – evangelieboken, gudstjänstboken och handboken för kyrkliga förrättningar – förnyades.

Mera information: biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, anna-kaisa.inkala@evl.fi, tfn 050 380 3270 

Ändringar i kraven på teologisk examen för präster

Biskopsmötet godkände innehållsmässigt bestämmelser om hurdan teologisk examen som krävs för prästtjänst. Man preciserade bestämmelserna om hur en studerande kompletterar sina studier om hen har studerat teologi och avlagt examen vid ett universitet utomlands och har bristfällig kunskap om religiöst liv i Finland, lutherska bekännelsen, och gudstjänstlivet och kyrkliga förrättningar i evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Biskopsmötet bad kyrkans laggranskningskommitté ge utlåtande om bestämmelserna.

Bestämmelserna om kraven för teologisk examen behöver också uppdateras så att hänvisningarna stämmer överens med den nya kyrkolagen, speciallagarna för kyrkan och kyrkoordningen som träder i kraft i juli 2023.

Övriga ärenden

Biskopsmötet diskuterade också de lärosamtal som förts med ortodoxa kyrkan i Finland och ett gemensamt lärosamtalsdokument där man behandlar synen på frälsningen (Kristuksen omaksi otetut ja hänen seuraajikseen kutsutut: pelastus vanhurskauttamisena ja jumalallistumisena). Biskopsmötet rekommenderade att man fortsätter samtalen och att dokumentet kan användas i den ekumeniska undervisningen. Följande lärosamtal med ortodoxa kyrkan förs 2024.

Mera information: Tomi Karttunen, ledande sakkunnig, ekumenik och teologi, tomi.karttunen@evl.fi, tfn 050 594 1713 

Bilagor:
piispainkokouksen-ohje-papin-ja-lehtorin-virkapukeutumisesta-17.4.2023.pdf

Tillbaka till toppen