Alla nyheter

16.10.2024

Ärkebiskop Tapio Luoma: I Afrika lever hoppet om något bättre, vi måste agera nu

Ärkebiskop Tapio Luoma bekantade sig senaste vecka med Kyrkans Utlandshjälps arbete i Uganda, Sydsudan och Etiopien. Under resan har han bland annat fördjupat sig i utvecklingen av utbildningssystemet i Uganda och de religiösa aktörernas viktiga roll i det fredsarbete som utförs i Sydsudan.

Det arbete som görs i Uganda är nödvändigt med tanke på dem som har det allra sämst ställt, fastän situationen med mänskliga rättigheter är utmanande i landet. I Uganda träffade ärkebiskopen Ugandas undervisningsminister Janet Museveni. I Etiopen träffade ärkebiskopen ledningen för världens största lutherska kyrka, den etiopiska Mekane Yesus-kyrkan. Besöket i Sydsudan innehöll förutom ett möte med de religiösa ledarna också ett möte hos den första vicepresidenten Riek Machar Teny.

Under besöket bekantade sig ärkebiskop Luoma med det vardagliga livet och Kyrkans Utlandshjälps arbete.
– Ingen har kunnat välja på vilket håll i världen och i vilken tid man föds. På den här resan bekantade vi oss med afrikanernas liv idag, som på många sätt är annorlunda än det liv som vi finländare har vant oss vid. Det är talande att uppleva hur hoppet om något bättre lever i en skör stat, mitt i fattigdom och osäkerhet. Det är just det som Kyrkans Utlandshjälp uppmuntrar människor till.

Målet är en bestående förändring i sköra områden

Kyrkans Utlandshjälp (KUA) förverkligar kyrkans internationella diakoni och målet för arbetet är en bestående förändring i världens mest sköra områden. Förändringen bygger på högklassigutbildning, en hållbar utkomst och fred. Arbetet sker i samarbete med lokala samhällen.

Kyrkans Utlandshjälp har vuxit till en internationell och mångkulturell trosbaserad organisation med starka globala samarbetsparter. Arbetet finansieras av internationella institutioner såsom FN och EU, och av utrikesministeriet, privata givare och församlingar.

De lokala religiösa ledarna har en nyckelställning i fredsbyggandet. Speciellt i Sydsudan samarbetar KUA med dem genom att ordna utbildning och facilitera diskussioner mellan de religiösa ledarna.

Ärkebiskopen tackade de sydsudanska religiösa ledarnas insats:
– Deras samarbete är ett exempel på hur olika synsätt och religiösa övertygelser kan leva i fred med varandra. Ansvarstagande religiösa ledare kan styra sina samfund till att stärka freden, stabiliteten och den ömsesidiga förståelsen. Deras samhällsbyggande insats borde uppmärksammas överallt i världen.

Samtidigt som många stater som har burit globalt ansvar vänder sig inåt har Kyrkans Utlandshjälp lanserat kampanjen Vi ger inte upp. Kampanjen startade i Finland men utvidgas också till områden där KUA:s landskontor finns berättar Kyrkans Utlandshjälps verksamhetsledare Tomi Järvinen.

– Också på den här resan tillsammans med ärkebiskopens delegation träffade vi varje dag tiotals och åter tiotals människor som lever i sådana förhållanden att de skulle ha all orsak att ge upp. Men de ger inte upp så vi ger heller inte upp.

Finland måste bära internationellt ansvar

Under 2021 uppgick den totala summan för det internationella arbetet som kyrkans avtalsorganisationer gör till ca 80 miljoner. Av det styrdes 58 procent till Afrika. Biskopsmötet har i år gett en rekommendation om att församlingarna anvisar minst tre procent av sina skatteintäkter till missionsarbetet och det internationella biståndet via kyrkans missionsorganisationer och Kyrkans Utlandshjälp.

Finlands anslag för biståndsmedel i relation till bruttonationalinkomsten kommer däremot att minska under kommande år. Om Finland och EU drar sig undan internationellt ansvar och stödet till det självständiga medborgarsamhället kan Ryssland och Kina få allt större inflytande i de afrikanska länderna och stödet till auktoritära aktörer förstärks ytterligare.

– Att göra gott för medmänniskan är en del av vår mänsklighet. Därför har det ingen betydelse om behovet av hjälp är nära eller långt borta. Om vi först väntar på att få våra egna förhållanden i skick innan vi kan hjälpa andra är det troligt att mera avlägsna hjälpbehövande aldrig får hjälp. Därför måste vi agera nu, säger ärkebiskop Luoma.

– Under resan blev jag ännu en gång förvissad om att Kyrkans Utlandshjälps arbete ger goda resultat tack vare de anställdas engagemang och kunskap. Otaliga människor har fått bättre levnadsförhållanden och de ser en ljus framtid.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ett starkt och betydelsefullt band till Afrika eftersom kyrkan redan har arbetat där i 150 år. Det här arbetet har behandlats mångsidigt i publikationen Kohti kumppanuutta som utkom i fjol.

Mera information och intervjuförfrågningar:
Tomi Järvinen, verksamhetsledare, Kyrkans Utlandshjälp, tfn 040 641 8209, tomi.jarvinen@kua.fi 

Elina Hellqvist, kanslichefens specialmedarbetare, tfn 040 688 1478, elina.hellqvist@evl.fi ( under tiden 16-17.10.2024) 
Meri-Anna Paloniemi, ärkebiskopens specialmedarbetare, tfn 040 141 6348, meri-anna.paloniemi@evl.fi (från måndag 21.10) 
Kyrkans kommunikation, kirkonviestinta@evl.fi

Bifogat finns två bilder/KUA. Bildtexter:

Bildtext 1: Ärkebiskop Tapio Luoma besökte flyktinglägret Gorom i Sydsudan där han bekantade sig med det skolarbete bland sudanesiska flyktingbarn som Kyrkans Utlandshjälp stöder.
– De här barnen kommer i sinom tid att bära ansvar i samhället, därför är det inte likgiltigt vilket arv vi lämnar. Därför är utbildning viktigt, säger ärkebiskopen.

Bildtext 2: Ärkebiskop Tapio Luoma bekantade sig med Kvinnobanken i Mityana i Uganda och Kyrkans Utlandshjälps projekt som stöder sparande och kvinnors företagande.

Tillbaka till toppen