Settlementrörelsen som uppstod i England på 1880-talet strävade efter att avskaffa det religiösa och samhälleliga främlingskap som uppstått i städer och på industriorter. De som inspirerats av settlementtanken slog sig ned i så kallade settlement, bosättningar, i städernas fattigkvarter. Det första settlementet uppstod i östra London i församlingen Whitechapel på initiativ av pastor Samuel Barnett.
Idén om settlementarbetet kom till Finland redan på 1880-talet med läraren Alli Trygg. År 1890 inleddes Hemgårdsverksamhet i Sörnäs, men arbetet upphörde i början av 1910-talet på grund av finansieringsproblem. Settlementarbetet hämtades på nytt till Finland av teol. dr Sigfrid Sirenius som hade bekantat sig med arbetet då han verkade i som sjömanspräst i London åren 1908–1912.
Tillsammans med sina medlemsföreningar utför Settlementförbundet (Suomen Setlementtiliitto ry) bildnings- och socialarbete. Till verksamhetsformerna hör bland annat äldrearbete, barn- och ungdomsarbete, utbildning inom medborgarinstitut och folkhögskolor, trauma- och krisarbete, rehabiliteringsservice, skuldrådgivning, förlikningsverksamhet och service inom Brottsofferjouren. Under hela settlementverksamhetens historia har grundtanken varit att skapa medel och redskap för människor så att de själva kan förbättra sin livssituation.
Webbplats: Suomen Setlementtiliitto