Alla artiklar

1.1.2023

Hur kan jag hjälpa min vän som sörjer?

Låt den människa som sörjer visa vägen. Kom ihåg att det din vän behövde igår kanske inte är det hen behöver idag. En sorgeprocess går oftast igenom olika faser, även om varje process är unik.

Den människa som sörjer vet – mer eller mindre instinktivt – vad hen klarar av och behöver. Var inte rädd för att fråga hur du kan hjälpa till: “Finns det något jag kan göra för dig?”, “Är det så att du helst inte vill prata om NN idag?” eller “Behöver du en kram?”

“Han fattas mig så att det skär i bröstet!” – Mattis i Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Var inte rädd för att göra fel. Det är betydligt svårare att vara ensam i sin sorg än att vara tillsammans med någon som på olika sätt försöker hjälpa, och lyckas då och då. Att någon försöker kan vara gott nog.

“Inför lidandet hjälper en smula mod mer än kunskap, mänsklig förståelse mer än mod, och den minsta skymt av Guds kärlek mer än allt annat.” – C S Lewis, Lidandets problem

Vad ska jag säga?

Det kan vara svårt att hitta ord inför sorgen och döden. Det kan kännas främmande att inte veta vad man ska säga. Det kan också kännas skrämmande att möta någon som sörjer och att påminnas om att människor kan dö. Det är okej att känna så.

Men du hjälper den som sörjer genom att stå ut med vilsenheten och obehaget en stund och säga något. Vad du säger är inte så noga. Det brukar nog höras mellan raderna när någon bryr sig om en.

“När vi sågs några månader senare ursäkta hon sig för att hon sagt “gratulerar” i stället för “jag beklagar” när vi sågs sist. Jag hade inget minne av det. Jag kom bara ihåg att det kändes bra att träffa henne.” – Ulla-Maj

Här är några förslag på vad du kan säga när man möter någon som sörjer:

“Jag tar del i sorgen” är ett sätt att visa att man känns vid någons sorg. En annan traditionell hälsing är: “Jag beklagar din förlust.” Om det känns bra kan du också säga det vardagligare: “Jag hörde den sorgliga nyheten. Jag är ledsen för din skull. Finns det något jag kan göra för dig?”

Om man inte kan mötas personligen kan man också visa att man bryr sig genom att skicka ett kort, en blomma eller ett textmeddelande. Se fler tips: Svenska kyrkans Första hjälp vid sorg

“Det som gjorde ont var när en bekant gick över till andra sidan gatan, när han såg att jag kom emot. Som om sorg skulle vara en smittsam sjukdom.” – Mikael

Vad ska jag göra?

Det finns mycket du kan göra för att visa att du bryr dig. Här är några tips:

  • Laga en låda lasagne eller något annat ätbart och våga ta kontakt. I sorgen kan aptiten vara dålig och det kan vara tungt att laga mat själv. Ät gärna tillsammans, om det känns bekvämt.
  • Hjälp till med något praktiskt – erbjud dig att byta däck på bilen, gå till affären eller diska. Be om lov innan du hjälper till, så att den sörjande inte känner sig överkörd.
  • Att komma bort en stund kan vara skönt. Bjud med på en skogspromenad, ordna en båttur eller någon annan enkel utflykt.
  • Erbjud dig att hjälpa till med begravningen. Det är många praktiska frågor som behöver tas om hand och det kan kännas övermäktigt.
  • Skicka ett textmeddelande eller ett vykort. Hälsningen kan vara enkel och ändå ge värme och tröst: ”Jag tänker på dig.”
  • Gör något tillsammans som ni brukar göra. Om ni brukar gå på länk tillsammans, spela ett parti schack tillsammans eller gå på bio tillsammans, så föreslå det. I sorgen kan det betyda mycket att få göra något som är bekant och tryggt.
  • Att ge en blomma eller skicka ett blombud är alltid rätt.
  • Lyssna. Den som sörjer har ofta behov av att om och om igen berätta om det som hänt. Men hen kan också ha behov av få ta en paus från sorgearbetet och prata om något annat. Lyssna och möt den som sörjer där hen är just nu.

“Du ska inte fråga den som sörjer om hon är hungrig. Du ska ge henne något att äta.” – Joan Didion

Att vara ett stöd i sorgen

Läs mera på Sorg-sidan
Tillbaka till toppen