Alla artiklar

2.4.2025

För Sean Ricks är välfärdsområdes- och kommunalvalet ett värdeval – men det måste också finnas kaffe och bullar! 

Sean Ricks kuvattuna Kirkkovieras-ohjelman kuvauksissa.

Sean Ricks röstar alltid på valdagen. För honom är valet en viktig form av samhällsengagemang – och en anledning att fira.

Sean Ricks, journalist på Yle och känd från programmet Perjantai, regisserar just nu en dokumentärfilm och ska snart bli föräldraledig. 

 – Det här året handlar ganska mycket om dokumentärfilmen och sedan föräldraledighet. Efter nio år med direktsänd tv har jag kunnat ta det lite lugnare, hämta andan och för första gången på länge göra också andra saker. 

Sean Ricks har dubbelt medborgarskap. Hans mor är finländare och hans far var från USA. I det senaste presidentvalet i USA röstade Ricks för första gången. Det fick honom att fundera på hur mycket bättre valsystemet är här. 

– Jag är mycket nöjd med det finländska systemet. Det är väldigt enkelt. Det kommer information om att du är röstberättigad och sedan är det bara att gå och rösta. I USA måste du först registrera dig för att rösta och i samband med det måste du slå fast vilket av de två partierna man kommer att rösta på, säger Ricks. 

– I USA är det också svårare att rösta i en delstat än i en annan. Om man tänker på hur USA gärna framhåller sig själv som ett mönsterland för demokrati, så märker vi nu både här i Finland och i Europa att det inte riktigt är så. Särskilt när man ser på den senaste tidens utveckling där, vilken riktning saker och ting har tagit, fortsätter han. 

I USA finns det i praktiken ett tvåpartisystem. Det här är något som Ricks kritiserar. 

 – Det är naturligtvis en komplex härva, men det är ju nog uppbyggt så att demokrater och republikaner slåss mot varandra och inte vill ha in någon annan som kan stöka till systemet. Det är naturligtvis olyckligt och det polariserar samhället ännu mer, det begränsar människors sätt att tänka och överhuvudtaget hur människor kan påverka sitt land och uttrycka sin vilja som medborgare, säger Ricks. 

En fyrtio år gammal predikant talar 

Inför det kommande välfärdsområdes- och kommunalvalet tycker Sean Ricks att han låter som en 40-årig predikant när han säger att röstning är en fin form av medborgarengagemang.   

– Det är som om vi kollektivt reser oss från våra soffor för att säga vad vi vill ha. Det är lite som att gå till affären, förklarar Sean och fortsätter:  
– Du vill köpa en viss sorts bröd, men du upptäcker att det inte finns något sådant bröd. Men ur ett vidare perspektiv kan du genom att rösta påverka vilken typ av bröd som säljs i butiken i framtiden. 

– Jag tänker att det här välfärdsområdes- och kommunalvalet handlar om frågor som direkt påverkar din vardag och de tjänster du behöver. 

En röst mot fåmannavälde 

Ricks har träffat alla slags människor och säger att han förstår att människor kan vara frustrerade över många saker. 
– Men vad skulle då vara ett alternativ till att rösta? 

– Hotet är att utan röstning får medborgarna mindre inflytande och människor blir passiva, vilket vi har sett hända i Europa och USA.  Det finns alltid någon som fyller det tomrum som inaktivitet och passivitet skapar och själva tar makten. Men jag tycker att det är bättre att makten tillhör majoriteten och medborgarna än att det råder ett fåmannavälde. 

I takt med att välfärdsområdes- och kommunalvalet närmar sig bekantar sig Ricks med partierna och kandidaterna. Han funderar på vem som skulle vara den bästa och mest kvalificerade personen för vilket uppdrag och om hen har potential och kompetens att göra skillnad.   

– Valkompasser är alltid trevliga, men jag använder deras resultat som riktgivande. Det är ganska lätt att se om man är på helt olika våglängd med ett parti eller en kandidat, i dagens värld finns det förstås inte tid att i all oändlighet läsa in sig på varje enskild kandidat. 

– Efter det uppdaterar jag min kunskap om vad partierna har att erbjuda just nu. Jag lyssnar på poddar och tittar på valdebatter på olika kanaler. Jag diskuterar politik med vänner och får bra tips från dem. Självklart spelar partitillhörighet en roll, men jag har ingen automatisk partitillhörighet. Personen är också väldigt viktig. Delar hen mina värderingar och är hen beredd att göra det jobb som uppgifterna kräver?   

Val är en anledning att fira 

Enligt Ricks bör livet betraktas som en fest. Val ger också en anledning att höja sig över vardagen.  

– Jag förhandsröstar nästan aldrig. Det är trevligt att göra ett nummer av valdagen. Överhuvudtaget tycker jag att man inte kan ha för många fester i livet. Jag hade nyligen en stor födelsedagsfest när jag fyllde 40 och jag kommer också att ha en fest när jag fyller 41. 

– Jag tycker att det skulle vara trevligt om valdagen blev en fest för hela nationen. Och att vi vågar vara oense med varandra på ett bra sätt. Det skulle vara bra om vi kunde börja stärka en sundare röstningskultur, så att vi som nation kunde vara enade och ändå vara oense i många frågor. 

Jag vill också visa barnen att det kan vara häftigt att rösta 

Ricks har en idé om att människor skulle kunna skapa sina egna firanden för att uppmärksamma röstningstillfället.  

– På valdagen är det trevligt att träffa olika människor i vallokalen och prata med människor som jag normalt inte träffar. Och att dricka valkaffe med den bästa bullen. Jag skulle önska att vi också uppskattade det vi har. Den här typen av demokrati finns inte överallt – det kan vara en försvinnande naturresurs. Jag vill göra det bästa av valdagen och visa barnen att val kan vara en häftig sak. 

Människor som inte lyssnar på andra 

Sean Ricks vill påverka att samhället tar hand om sina invånare och att de grundläggande tjänsterna är bra.   

– Eftersom vi betalar rejält med skatter bör det också återspeglas i det faktum att pengarna används till nytta och gagn för oss alla. 

– Självklart tänker jag också på välfärden och vardagen utifrån min egen familjs synvinkel. Vad är det som främjar de tjänster vi använder oss av? Å andra sidan tror jag på ett internationellt Finland där vi håller fast vid vår egen identitet men också är en del av något annat. Jag speglar mina egna värderingar mot kandidaternas tankar. 

– Jag röstar inte på personer som bara skriker ut sin egen åsikt. Det är viktigt att ha en stark vision men också empati och en vilja att arbeta tillsammans med andra. 

 – Människor har en känsla av att de inte kan påverka. Jag hoppas att den här trenden vänder. Att det skulle finnas en framtidstro och ett förtroende för att samhället hjälper också dig. Och att det andliga och materiella välståndet skulle öka. Jag talar inte om superrikedomar, men det är viktigt att människor kunde leva av sitt arbete och ha en möjlighet att njuta av livet. 

”Ensam klarar sig – det är ursäkta mig – skitsnack” 

– Jag är nu 40 år och jag har äntligen insett att man inte kan göra allt på egen hand.  Att det bara är – ursäkta mig – skitsnack. Jag behöver andra människor och ett fungerande samhälle omkring mig. Ett sådant tänkande att jag bor ensam i en stuga i skogen stämmer tyvärr inte in på de flesta av oss. 

– Det talas mycket om hälso- och sjukvård i det här valet, och både din egen hälsa och hälsan hos dina nära och kära är en av de viktigaste frågorna i allas liv. Vad är i princip viktigare än att må bra fysiskt och psykiskt, och om man inte mår bra, att få hjälp med det? Det är en grundläggande mänsklig rättighet. 

En vision för en bättre kommun, ett bättre Finland och en bättre värld 

Enligt Ricks är årets val sist och slutligen ett värdeval.  
– Visst måste vi fatta en del obehagliga beslut, men vi borde också hela tiden fundera på vilken värld vi vill leva i om fem år. 

– Vi kan inte bara leva i nuet och fundera på var vi ska skära med osthyveln. Vi måste också ha en vision om en bättre kommun, ett bättre Finland och en bättre värld som vi lever i. Det är ändå fråga om val som gäller mänskliga rättigheter och värderingar.

Text Hilkka Nevala 

Bild Kimmo Saares 

   

Tillbaka till toppen