Fadder

En fadder är en viktig person i ett barns liv, en trygg vuxen, vän och förebild.

Så roligt att du är fadder!

Tänk vilket förtroende.

Som fadder är du vän och förebild, en till vuxen i barnets liv. Du är någon att prata med. Någon att fråga råd av, någon som stöttar. Du får en uppgift att be för ditt fadderbarn. Att vara fadder är helt enkelt att finnas där som den person du är.

På den här sidan hittar du roligt material samt tips och råd för att ta hand om fadderrelationen – både för faddrar, fadderbarn och föräldrar. Välkommen!

Fadderns uppgifter

Den som tar emot uppdraget som fadder lovar att stöda barnet och familjen, finnas där och delta i den kristna fostran.

Du kan vara en vuxen som följer ditt fadderbarn i livets olika skeden från ett litet barn till vuxen. Det kan innebära att fina vänskapsband knyts och ett fint och starkt förtroende mellan er bildas.

En fadder lyssnar, hjälper och kan stöda barnet på ett lämpligt sätt. Det kan finnas saker som det är lättare att tala om med en annan vuxen än med sina föräldrar.

En fadder kan man vara på nära håll eller på distans ifall man bor längre ifrån varandra.

Tips och aktiviteter

Tio tips för faddrar

Det är bra om faddern och barnets föräldrar talar med varandra om sina tankar och förväntningar kring fadderskapet. Hur ska man vårda fadderrelationen på ett sätt som passar allas livssituation? Att vara fadder handlar om små saker med stora verkningar. Plocka ur listan de tips som passar er!

Ge gemensamma aktiviteter i födelsedagspresent. I många städer finns det klätterväggar, inomhuslekplatser, trampolinparker, äventyrsparker eller liknande som passar för barn och unga i olika åldrar. Man kan rida, köra gokart, se en teaterföreställning, gå på cirkus eller se en fotbollsmatch. Om du föredrar konkreta paket kan ni gå på stan eller till ett köpcentrum och handla tillsammans.

Starta sommarlovet med att gå på glass, gå tillsammans på stadens julöppning eller Lucia, tillbringa en lördag per år tillsammans. Hitta något som passar er båda och går lätt att ordna, något ni kan upprepa samma tid varje år. Traditioner berikar livet! Vad skulle kunna vara din tradition eller återkommande faddergrej?

Faddern kan också ha en egen personlig tradition eller vana. Kom till exempel ihåg ditt fadderbarn i din aftonbön – och berätta vilken din favoritbön är. Klicka här för att läsa några omtyckta böner.

På daghem, i skolor och i barnens fritidsverksamhet ordnas ofta fester och föreställningar som en fadder kan delta i. Hobbyarrangörer ordnar också öppet hus, då man kan följa med träningarna. I många daghem firar man en dag för viktiga personer i barnens liv, då någon som står barnet nära kan komma på besök. Följ med och bekanta dig med de platser som är viktiga i barnets vardag.

Håll kontakt på annat sätt om avståndet mellan er är så långt att det är svårt för er att träffas. Skicka postkort, skriv brev eller skicka meddelande via någon app. Fråga hur ditt fadderbarn har det och berätta hur du har det. Det bästa sättet att visa omtanke är att dela vad som hänt i vardagen.

Ett besök behöver inte vara krångligt – hälsa på då och då, inte bara på födelsedagar. Ge läxläsningshjälp och plasta in skolböcker. Baka tillsammans eller spela brädspel och playstation eller läs böcker. Hur skulle det vara med en gemensam bokklubb?

Du behöver inte nödvändigtvis hitta på vad ni ska göra tillsammans. Låt ditt fadderbarn guida dig i sin värld och lära dig bygga lego, skapa hinderbanor för käpphästar, tillverka slime, spela datorspel, spela in och editera videor, hjula. Fadderskapet är en relation i två riktningar – därför är det så roligt!

Kom överens om en dag då du hämtar ditt fadderbarn på dagis eller från skolan. Ett äldre fadderbarn kan du köra till träningarna eller kanske skjutsa till en kompis som bor en bit bort. Under resan är det naturligt att tala om det ena och det andra och ni behöver inte hitta på något speciellt att göra.

Välj ett enkelt utfärdsmål, packa matsäck och ge er iväg. Målet kan vara till exempel biblioteket, stranden, en park, skogen, ett museum eller en konstutställning. Med små barn kan det räcka att gå ut på egen gård. Utfärder ger bra motion för fadderbarn i alla åldrar, men kom ihåg att satsa ordentligt på matsäcken. Vem vet, kanske utfärderna en dag till och med bär av utomlands!

Bjud in fadderbarnet till ditt hem, din sommarstuga, din arbetsplats, dina hobbyer. När du ordnar fest, bjud ditt fadderbarn. Kanske fadderbarnet kan följa med dig på Barn med på jobbet-dagen. Kan ditt fadderbarn göra sin prao-period eller få sitt första sommarjobb på din arbetsplats?

Fråga ditt fadderbarn och föräldrarna var barnet aldrig har varit och åk dit tillsammans. Hockeymatch, sommarteater, utomhussimbassäng, konsert, fotbollsmatch, slalombacke, bowling, sushi eller lövkrattning? Det som är bekant för dig kan öppna en ny värld för ditt fadderbarn.

Församlingen hjälper dig också i ditt fadderskap. I videon nedan ger Emilia Turpeinen fem tips för faddrar. Videon är textad till svenska.

Fadderdagen

Det finns en officiell och 364 inofficiella fadderdagar.

Finskan flaggan vajar mot en blå himmel. På bilden finns också texten "Vi flaggar på fadderdagen 1.6."

Nationella fadderdagen

Den riksomfattande fadderdagen firas söndagen efter skolavslutningarna. Nästa gång firas fadderdagen 1 juni 2025.

På fadderdagen kan du konkret visa att du vill umgås med ditt fadderbarn.

På fadderdagen ordnar församlingarna på många orter i Finland program av olika slag tillsammans med bland annat idrottsföreningar, företag och olika organisationer. Faddrar och fadderbarn är välkomna med – eller så kan ni hitta på något på egen hand.

Flaggan i topp på Fadderdagen!

Vi uppmuntrar alla att flagga på Fadderdagen! Var med och hissa flaggan för en viktig sak för att stärka fadderskapets roll i människors liv. Låt oss hissa flaggan och fira fadderns och fadderbarnens dag.

I år är de officiella samarbetsparterna Barnens kyrka(Lastenkirkko), Scouterna, Mannerheims barnskyddsförbund, Luontoliitto,  Powerpark och Särkänniemi.

Teckande symboler: penna, kikare, cykel, fotboll.

Fira fadderdagen

Många gånger är avstånden långa mellan faddern och fadderbarnet. Ingen fara det finns möjligheter att ha kontakt ändå. Kanske något av följande passar just er!

  1. Ring ditt fadderbarn. Korta stunder och kontakt kan vara viktiga upplevelser. Fadderdagen är en bra dag att ringa ditt fadderbarn och fråga hur hen har det.
  2. Spelkväll. Varför inte föreslå en spelkväll med ditt fadderbarn?
  3. Kocka tillsammans. Tänk om ni på fadderdagen lagade mat tillsammans? Menyn kan till exempel skapas så att ni turvis ger varandra instruktioner om hur man gör förrätten, huvudrätten och efterrätten.
  4. Utflykt i naturen.Tänk om ni gjorde en gemensam skogsutflykt på fadderdagen? Under utflykten kan ni tillsammans leka “Sök naturmaterial”. Leken går till så att ni turvis säger något som båda ska leta fram i skogen. Eller en fisketur?
  5. Gemensam pysselkväll. Det är roligt att göra något tillsammans. Då kan en pysselkväll var ett alternativ. Tänk om ni bygger något tillsammans eller lär ditt fadderbarn att sticka, det är inne nu. Fråga ditt fadderbarn vad hen vill göra.
Ett barn sitter på en mans axlar, båda visar sina armmuskler.

Fadderdag varje dag

När fadderuppgiften inte begränsas till festdagar och festtal, till invanda mönster och mål, då blir fadderskapet någonting äkta. Helst får det vara fadderdag varje dag: en del av dig närvarande i ditt fadderbarns vardag från småbarnsåren till tonårstiden – och ännu längre. I hjärtat och i tankarna.

En fadderdag kan vara inledningen på en vänskap eller en första gemensam stund utan föräldrarna. Eller kanske är det en redan etablerad tradition som man inte vill gå miste om.

Faddern lyssnar, hjälper och tar ställning när det behövs. Det finns frågor som det kan vara lättare att först tala med faddern om i stället för med föräldrarna. I förtroende – på plats eller på avstånd, regelbundet eller då och då. Faddern finns där, vid behov till och med varje dag!

Material och pyssel att ladda ner

Ofta bor faddern och fadderbarnet på olika orter, eller så finns det andra orsaker att det är svårt att träffas. Då går det ändå att hålla kontakten via till exempel genom att ringa eller skicka meddelanden. Här finns material att ladda ner som hjälper till i kontakten både då när man umgås nära eller på distans.

Ett skojigt foto piggar upp och är ett fint minne att se tillbaka på. Ta ett foto och spara det eller skicka det till någon speciell person. Här nedan finns några fotoramar att använda.

Barn tycker om att upptäcka och utforska. Genom att konkret få uppleva naturen lär sig barn miljöfostran genom samtal om naturen och hur vi tillsammans skyddar naturen. Det kan bli fina samtal som följer barnet under uppväxten. Det är också roligt att göra roliga saker i naturen tillsammans.

Skriv ut Sommarlovsbingo och ta med!

Känner faddern och fadderbarnet varandra? Med en kompisbok kan ni lära känna varandra bättre på ett lekfullt sätt!

Ladda ner Kompisboken. Kom ihåg att skriva ut varsitt exemplar av materialet.

Ett bra sätt att ta hand om fadderrelationen är att uppmärksamma födelsedagarna. Du som förälder eller fadderbarn kan uppmärksamma faddrarna speciellt genom att göra en speciell fadderinbjudan.

Ladda ner ett inbjudningskort att fylla i.

Ifall faddern och fadderbarnet bor långt ifrån varandra kan man som en aktivitet på distans berätta vad som hänt i barnets och fadderns liv under det gånga året. Kanske du vill skicka ett kort till ditt fadderbarn eller till din fadder?

Här finns olika variationer av fadderkort.

På kalas eller vid andra tillfällen då faddern och fadderbarnet träffas kan det vara skoj med lite sysselsättning tillsammans med barn och vuxen.

Ladda ner färgläggningsbilder för födelsedagskalas och andra tillfällen.

Ladda ner en trevlig berättelse och pyssel som handlar om dopet.

Fadderberättelser

Hurdan är en bra fadder? En fadder som bor långt borta kan vara väldigt nära och en som bor nära kan finnas till hands när det behövs. Det finns inte ett enda rätt sätt att vara fadder eller fadderbarn. Det viktigaste är att ni finns där för varandra – precis sådana som ni är!

Stickar himmelska sockor?

“Min gudmor var skojig. Vi brukade baka, dansa och fjanta oss tillsammans. Hon stickade mina favoritsockor åt mig av alla reststumpar. Härliga färggranna Pippi Långstrump-sockor!

Min gudmor Liisa var en trygg, rolig vuxen under barndomen och ungdomen. Hon har redan gått bort, kanske stickar hon nu himmelska sockor och ordnar ängelparty.”

Ett brudpar håller varandras hand, de står i motljus med ryggen mot kameran.

Fadder till en vuxen man

Min kusin var cirka 20 år och skulle gifta sig. Problemet var att han inte gått skriba, men gjorde det sedan inför vigseln.

Ett nytt problem uppstod när det behövdes en fadder till dopet. Jag lovade vara fadder så länge jag inte skulle behöva hålla mitt fadderbarn i famnen under dopet, för han var mycket längre än jag och på den tiden bodybuilder och tyngdlyftare.

“Sylikummi” blev jag i alla fall, fast jag inte behövde hålla honom i famnen. Så fick kusinen gifta sig i den evangelisk-lutherska kyrkan.

(Förklaring: finskans “sylikummi” används om en fadder som fått uppgiften att hålla barnet i famnen under dopet.)

Aftonböner

Speciellt för små barn är det viktigt med trygga kvällsrutiner. Vid läggdags talar barn ofta med sina föräldrar om vad som har hänt under dagen och för många är aftonbönen viktigt för att stilla sig inför natten. Här har vi samlat de mest omtyckta aftonbönerna, som också du som fadder kan lära ut åt barnet.

En liten flicka sover i famnen på en vuxen som läser en bok för henne.

Det går en ängel kring vårt hus

Det går en ängel kring vårt hus.
Han bär på två förgyllda ljus.
Han har en bok uti sin hand.
Nu somnar vi i Jesu namn.

Astrid Lindgren, “Kajsa Kavat”

Gud, som haver

Gud, som haver barnen kär,
se till mig som liten är.
Vart jag mig i världen vänder
står min lycka i Guds händer.
Lyckan kommer, lyckan går,
du förbliver, Fader vår.

Jesus kom in

Jesus, kom in, rena mitt sinn.
Kom in i mitt hjärta, Jesus.
Kom in, bo kvar, min styrka var.
Kom in i mitt hjärta, Jesus.

Juniorbönen

Rädd för mörkret

Rädd i mörkret.
Rädd för farligheter
som jag tänker på.
Nu vill jag tänka på dig i stället.
Tänka på att du är hos mig
fast jag inte ser dig.
Du är mitt skydd
och mitt försvar.
Ge mitt hjärta mod.

Margareta Melin, med tillstånd

Nu kryper jag ner

Nu kryper jag ner
i min sköna säng.
Det är skönt att somna.
Du är här Gud.
Du är nära mig
som mina lakan.
Du omsluter mig
på alla sidor
och håller mig i din hand.
Det är skönt att veta.

Margareta Melin, med tillstånd

Tillbaka till toppen