Hyppää sisältöön
Flicka som lutar huvudet i handen på samma sätt som en porslinsängel som hon sitter bredvid.

Mikaelidagen

Mikaelidagen är alla änglars dag. Den här söndagen firas ofta familjemässa i kyrkan.

Änglarna beskrivs i Bibeln som Guds budbärare. Ibland uppenbarar de sig för människor, ger beskydd och ledning. Änglarna är andeväsen skapade av Gud och påminner om livet enligt Guds vilja.

Vem är störst i himmelriket?

Mikaelidagen är också barnens helgdag. I den evangelietext som man brukar läsa i kyrkan där här söndagen pekar Jesus på barnen som en förebild för vår tro:

Vid samma tillfälle kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: Vem är störst i himmelriket? Han kallade till sig ett barn och ställde det framför dem och sade: Sannerligen, om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket. De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket. Och den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig. (Matt. 18:1-5)

På Mikaelidagen är det vanligt att församlingarna ordnar gudstjänster där speciellt barn och familjer är i fokus.

YouTube-video

Ärkeängeln kämpar mot mörkrets makter

Mikaelidagen firas den 29 september eller, om det är en vardag, närmast följande söndag.

Ärkeängeln Mikael är Mikaelidagens centrala gestalt. Att en dag kyrkoåret tillägnas änglarna påminner om att Gud har skapat också den osynliga verkligheten. Ängeln Mikaels kamp mot mörkrets makter hänger samman med påskens teman.

Firandet av Mikael började på 400-talet i Frygien. Samtidigt uppfördes det i Italien flera kyrkor och kapell till Mikaels ära. Redan då inföll Mikaelidagen den 29 september. 

I den kristna traditionen har också Rafael och Gabriel ansetts vara ärkeänglar. Här kan du läsa mer om änglar