Alla nyheter

23.4.2025

Dagklubben 80 år – ansökan till höstens grupper är öppen

I år fyller dagklubben 80 år. Den här verksamheten inom småbarnspedagogiken har i generationer varit ett stöd för finländska barns uppväxt, utveckling och andliga liv. Just nu är det möjligt att ansöka om plats till församlingarnas dagklubbar för hösten 2025.

Hemmamammor startade dagklubbsverksamheten

Dagklubbsverksamheten föddes ur familjernas behov. När mammor gick ut i arbetslivet behövde barnen en dagvårdsplats. Församlingen ställde lokaler till förfogande och de första klubbarna startade i Åbo, Tammerfors och Helsingfors 1945–52. Klubbarna leddes till en början av hemmamammor men småningom infördes utbildning för jobbet och barnledare blev en helt egen yrkesgrupp. I dag är det professionella inom småbarnspedagogik som arbetar i dagklubbarna. De har grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning.

Dagklubben blev en etablerad del av församlingarnas verksamhet på 1950- och 1960-talen. Under årtiondenas lopp har dagklubben och andra former av småbarnspedagogik utvidgats och blivit mångsidigare. I dag omfattar kyrkans småbarnspedagogik inte bara dagklubbar utan också ett mångsidigt utbud av gruppverksamhet för barn och familjer i olika åldrar: familjeklubbar, söndagsskolverksamhet, musik- och konstgrupper, morgon- och eftermiddagsklubbar, evenemang, utflykter och läger – också digitala former förekommer.

Verksamheten är trygg, modern och förmånlig för små barn

Församlingens dagklubbsverksamhet är på många sätt ett bra val för familjens yngsta när barnet inte deltar i småbarnspedagogiken på heltid. Dagklubben kan också vara en verksamhet som erbjuder en plats för de barn som går i förskolan på förmiddagen.

– Avgifterna är låga och på vissa orter är verksamheten avgiftsfri. Varje ledare har sin egen barngrupp. Små gruppstorlekar gör att varje barn kan behandlas som en individ. I en trygg miljö kan även blyga barn lära sig att vara en del av en grupp och utveckla sina sociala färdigheter, säger Raija Ojell, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen.

– Målet med kyrkans småbarnspedagogik är att stödja barnens uppväxt och välbefinnande. Dagklubbsverksamheten har förbundit sig att följa de allmänna målen för småbarnspedagogik. Inspiration, lek och delaktighet står i centrum. Verksamheten styrs av kristna värderingar och en helhetssyn på människan, fortsätter Ojell.

– De senaste åren har vi sett vi förändringar i dagklubbsverksamheten. Dagklubbsdagen är längre och barnen deltar flera dagar i veckan. Dessutom har det i en del församlingar blivit vanligt att ta med också 2-åringar i dagklubben, säger Mirva Sandén, sakkunnig vid Kyrkostyrelsen.

Nära samarbete med familjerna

Under årens lopp har församlingarna stärkt sitt samarbete med familjerna. Tanken är att stöda familjerna. Föräldrarna kan aktivt påverka verksamheten, de är inte bara deltagare. Också digitala möten och stöd i familjens vardag har blivit en etablerad del av församlingarnas vardag.

Under 2024 ordnade församlingarna över 7 400 grupper för småbarnspedagogik, antingen i egen regi eller tillsammans med en samarbetspartner. Cirka 135 000 personer deltog. Över 60 000 av barnen i åldrarna 0–6 år deltog.

De mest populära är familjeklubbar och dagklubbar, men det finns också söndagsskolor, musikgrupper och konstverksamhet. Mer än 1 100 utflykter och läger ordnades, med över 38 000 deltagare – bland de yngsta som var över 6 000 med.

Mera information:
Dagklubben 80 år – EVL Plus
sakkunnig i småbarnspedagogik Mirva Sandén, Kyrkostyrelsen, tfn 040 585 13 57, mirva.sanden@evl.fi
sakkunnig i småbarnspedagogik Raija Ojell, Kyrkostyrelsen, tfn 050 344 86 13, raija.ojell@evl.fi
Församlingarnas webbplatser

Tillbaka till toppen