Hyppää sisältöön

Distansarbete

Under och efter coronapandemin har distans- och hybridarbetet ökat märkbart. Ett välplanerat distansarbete erbjuder många fördelar: det upplevs stärka arbetshälsan, en del arbetsuppgifter kan skötas effektivare, man kan använda pendlingstiden till annat och den minskade pendlartrafiken skonar naturen. Det finns skäl att informera om möjligheterna till distansarbete också vid rekrytering.

En kvinna jobbar på en distansarbetsplats. Bredvid en katt som ber om mat.

Kyrkans huvudavtalsparter har i samarbete tagit fram följande material som är avsett som stöd för de församlingar som överväger/utvecklar praxis för distans- och hybridarbete. Parterna betonar att materialet är avsett som stöd för den lokala planeringen. Om det på arbetsplatsen redan finns arrangemang för distansarbete som följer riktlinjerna nedan behöver man inte ändra på dessa. Däremot är det bra att ibland granska de gemensamma spelreglerna allt eftersom möjligheterna till distansarbete utvecklas. Eftersom distans- och hybridarbete alltid bygger på förtroende, är det av yttersta vikt att bygga upp och stärka detta förtroende.

Distans- och hybridarbete begränsar inte arbetsgivarens direktionsrätt. Arbetsgivaren kan exempelvis förutsätta närvaro under vissa arbetsdagar eller på specifika möten, även om en person i regel arbetar på distans under veckodagen i fråga. Vid distansarbete arbetar arbetstagaren på annat håll, utanför arbetsgivarens lokaler.

Andligt arbete utan arbetstid omfattas inte av det distansarbete som avses i detta material. Arbete utan arbetstid kräver i sig redan tillräcklig arbetstidsautonomi, dvs. möjlighet för arbetstagaren att i regel själv välja tiden och vanligtvis också platsen för arbetet.

Praxis för distansarbete

  • Gemensam behandling av principerna för distansarbete

Kyrkans huvudavtalsparter påminner om att spelreglerna för distans-/hybridarbete bereds och behandlas i samarbete. Beslut i ärendet fattas av arbetsgivaren. Det lönar sig för arbetsgivaren att alltid ingå skriftliga avtal med de arbetstagare som utför distans-/hybridarbete. Ett avtal om distans-/hybridarbete kan sägas upp av båda avtalsparterna så att det upphör att gälla efter den överenskomna uppsägningstiden.

  • Arbetstagaren avtalar alltid om distansarbete med sin chef.
  • Initiativet till distansarbete kan komma från arbetstagaren eller chefen.
  • Övergången till distansarbete från arbetsgivarens lokaler är frivillig både för arbetsgivaren och arbetstagaren. Ingen har subjektiv rätt till distansarbete.
    • Arbetsgivaren kan godkänna eller förbjuda distansarbete.
    • En arbetstagare har också rätt att vägra distansarbete och fortsätta arbeta i arbetsgivarens lokaler.
  • Hur väl respektive arbetstagares uppgifter kan skötas på distans ska alltid bedömas från fall till fall med hänsyn till arbetsgivarens och arbetstagarens behov, eftersom alla uppgifter inte kan utföras som distansarbete. Den tekniska utvecklingen och omfattningen av de flesta arbetsuppgifterna innebär i praktiken att allt fler arbeten och tillhörande uppgifter kan skötas på distans, även om själva huvuduppgiften kräver arbete på plats.
  • Anställningsvillkor som tillämpas på distansarbete
    • Distansarbetet omfattas av samma anställningsvillkor som övrigt arbete.
    • Arbetstagarens förpliktelser gällande arbetet och dess utförande är de samma som vid arbetsuppgifter som utförs i arbetsgivarens lokaler.
  • Arbetstid vid distansarbete
    • Vid distansarbete följs ordinarie regelbunden arbetstid i enlighet med arbetstagarens tjänste- eller arbetskollektivavtal.
    • Arbetstidsersättningar utbetalas endast för arbete som avtalats separat med chefen eller som chefen förordnat, till exempel övertidsarbete eller kvällsarbete.
    • Den faktiska arbetstiden följs om möjligt upp med hjälp av ett elektroniskt system för arbetstidsuppföljning.
    • Innan distansarbetet inleds avtalar distansarbetstagaren och arbetsgivaren om den dagliga tillgängligheten.
    • För att arbetsdagen inte ska bli alltför psykiskt och/eller fysiskt tung är det viktigt att komma ihåg att dela upp distansarbetet med hjälp av t.ex. pauser eller pausgymnastik.
  • Praxis för sjukfrånvaro
    • Vid sjukfrånvaro följs villkoren i arbetstagarens tjänste- eller anställningsförhållande samt de tillhörande lokala möjligheterna till flexibilitet, t.ex. praxis för egenanmälan.
    • Trots att distansarbete ger anställda möjlighet att exempelvis delta i möten då de är förkylda utan att smitta andra, är det bra att inse att den som är sjuk inte bör arbeta utan fokusera på att tillfriskna.
  • För arbetsgivaren lönar det sig att hos olycksfallsförsäkringsbolaget kontrollera hur det gällande försäkringsavtalet lämpar sig för olika former av distansarbete.

Arbetsmarknadsorganisationernas ramavtal

De europeiska arbetsmarknadsparterna UNICE/UEAPME, CEEP och ETUC undertecknade sommaren 2002 ett ramavtal om distansarbete. I Finland verkställdes ramavtalet nationellt genom ett dokument som undertecknades av arbetsmarknadens centralorganisationer 23.5.2005 (Avtal om genomförande av ramavtalet om distansarbete).

Distansarbete ses som ett sätt att modernisera organiseringen av arbetet och samordna arbete och privatliv. Distansarbete är också ett sätt att ge arbetstagarna större självständighet vid utförandet av sina uppgifter. Denna nya form av arbetsorganisation måste enligt ramavtalet uppmuntras om man vill få ut så många fördelar som möjligt av informationssamhället.

Arbetsmarknadens centralorganisationer anser att principerna i ramavtalet är viktiga och rekommenderar att de iakttas i avtal om distansarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare, liksom även i tjänsteförordnanden som gäller distansarbete. Principerna i ramavtalet är förenliga med lagstiftningen i Finland. På distansarbetare tillämpas samma lagstiftningsnormer som på andra arbetstagare med vissa begränsningar som framgår av arbetarskyddslagstiftningen.

Arbetsmarknadens centralorganisationer har med beaktande av ramavtalets principer och Finlands lagstiftning upprättat en förteckning över frågor som bör beaktas när man kommer överens om distansarbete.

Cirkulär A8/2005

Avtal om genomförande av ramavtalet om distansarbeteÖppna länk i ny flik (på finska)

Vad som skall beaktas i avtal om distansarbeteÖppna länk i ny flik (på finska)

Ramavtal om distansarbeteÖppna länk i ny flik (på finska)

Avtalsmall för distansarbete