Samarbetsförfarandet (Kyrkans samarbetsavtal 7–12 §):
Samarbetsförfarandet i anslutning till minskning av arbetskraften av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker kallas i avtalet samarbetsförhandlingar. De omfattas av samma grundläggande principer som förfarandet för kontinuerligt samarbete: Grunderna för, verkningarna av och alternativen till ett ärende som är under beredning behandlas i en anda av samarbete i syfte att nå enighet mellan arbetsgivaren och arbetstagarna eller de förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige som företräder dem. Behandlingen ska ske innan beslut fattas i ärendet.
Uppsägningar, permitteringar och överföringar till deltid som planeras för en enskild anställd eller en arbetsenhet av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker behandlas i första hand mellan arbetsgivaren eller en chef som företräder arbetsgivaren och den anställda eller alla arbetsenhetens anställda (direkt samarbetsförfarande). På den anställdas begäran kan även en företrädare för personalen enligt avtalet delta i behandlingen av ärendet.
Omfattande uppsägningar, permitteringar och överföringar till deltid av ekonomiska orsaker eller produktionsorsaker behandlas i samarbetskommissionen (representativt samarbetsförfarande) eller om ingen samarbetskommission finns, vid ett samarbetsmöte med alla anställda.
I förfarandet fastställs inte och avtalas inte vem/vilka som sägs upp, överförs till deltid eller permitteras, utan man förhandlar om vilka åtgärder som ska vidtas för att uppnå enighet och till vilka uppgifter/arbetsområden dessa åtgärder riktas och/eller vilka andra åtgärder som behövs. Beslut om uppsägning, permittering och/eller överföring till anställning på deltid fattas av arbetsgivaren efter egen prövning i det organ till vilket beslutsfattandet i ärendet hör. Om man beslutar att föreslå lokala avtal enligt överlevnadsklausulen som en alternativ lösning för att minska arbetskraften, genomförs detta i enlighet med bestämmelserna i Evangelisk-lutherska kyrkans huvudavtal (KyrkTAK bilaga 9, § 14).
Samarbetsförhandlingarna är förknippade med särskilda krav som gäller
- tidsfristerna för samarbetsförhandlingarna,
- meddelande till arbets- och näringsbyrån,
- handlingsplan och handlingsprinciper.
Tidsfristerna för samarbetsförhandlingarna
Arbetsgivaren avgör i vilket skede samarbetsförhandlingarna för beredningen av ett ärende som gäller minskning av arbetskraften inleds. Det är motiverat att förfarandet inleds i ett så tidigt skede som möjligt så att personalen har faktiska möjligheter att påverka slutresultatet. Hänsyn ska också tas till följande:
Arbetsgivaren ska skriftligen underrätta om att samarbetsförhandlingar för att minska arbetskraften inleds senast fem kalenderdagar innan förhandlingarna inleds. Med skriftlig underrättelse avses skriftlig information om platsen och tidpunkten för inledande av förhandlingarna samt om de ärenden som ska behandlas vid förhandlingarna.
Arbetsgivaren anses ha fullgjort sina skyldigheter i fråga om samarbetsförfarandet när en period på 14 kalenderdagar har använts för förhandlingarna från det att de inleddes. Förhandlingstiden räknas från den första förhandlingsdagen så att den dagen räknas med i förhandlingstiden.
Samarbetsförhandlingarna tar alltså minst 19 kalenderdagar (fem kalenderdagars underrättelsetid + 14 kalenderdagars förhandlingstid), men de kan ta längre tid än så. När samarbetsförhandlingarna avslutas är det viktigt att arbetsgivarens representant konstaterar att de har avslutats. Arbetsgivaren får fatta beslut i ärendet först därefter, dvs. i praktiken dagen efter att förhandlingarna avslutats.
I tidtabellen är det bra att beakta också tiden för meddelande om permittering och/eller uppsägningstider, men också det faktum att samarbetsförhandlingarna ersätter de personliga hörandena och att det inte behövs något separat personligt hörande ens vid uppsägningar efter samarbetsförhandlingarna.
Skriftlig underrättelse om att samarbetsförhandlingar inleds (möteskallelse)
|
Samarbetsförhandlingar (förhandlingstid)
|
Tid för meddelande om permittering/ uppsägningstid
|
Permitteringen börjar/ anställningsförhållandet upphör
|
5 dagar
|
14 dagar
|
14 dygn – 6 mån
|
->
|
Det är också värt att notera att om ett ärende som behandlas i samarbetsförhandlingarna är förenat med beredning som arbetstagarna eller deras företrädare har deltagit i eller om ärendet har behandlats som en del av förfarandet med kontinuerligt samarbete och det därefter inte har skett väsentliga förändringar i ärendet, kan arbetsgivaren och arbetstagarna eller deras företrädare tillsammans konstatera till vilka delar en sådan beredning eller behandling fullgör samarbetsförhandlingarna. Konstaterandet kan också inbegripa en underrättelsetid på fem kalenderdagar och en minimitid för förhandlingar på 14 kalenderdagar, vilket förhindrar att ärendena behandlas flera gånger.
Meddelande till arbets- och näringsbyrån
När arbetsgivaren föreslår att det vid samarbetsförhandlingar ska behandlas åtgärder som kan leda till att en arbetstagare sägs upp, permitteras eller överförs till anställning på deltid, ska arbetsgivaren till arbets- och näringsbyrån lämna in förhandlingsframställningen om samarbetsförhandlingarna eller de uppgifter som framgår av framställningen. Meddelandet ska lämnas skriftligen senast när samarbetsförhandlingarna inleds, om inte dessa uppgifter har lämnats till byrån tidigare i något annat sammanhang. Denna avtalsbestämmelse hänför sig till åtgärdsmodellen för omställningsskydd och motsvarar 48 § i lagen om samarbete inom företag (334/2007).
Handlingsplan och handlingsprinciper
Arbetsgivaren ska i början av samarbetsförhandlingarna ge företrädarna för personalen ett förslag till en sysselsättningsfrämjande handlingsplan, om arbetsgivaren överväger att säga upp minst tio arbetstagare av ekonomiska orsaker eller av produktionsorsaker.
Vid beredningen av planen ska arbetsgivaren utan dröjsmål tillsammans med arbets- och näringsmyndigheterna utreda de offentliga arbetskraftstjänster som behövs för sysselsättning. Med beaktande av syftet med samarbetsförhandlingarna är det viktigt att förslaget till handlingsplan överlämnas till företrädarna för personalen i ett så tidigt skede av förhandlingarna som möjligt.
Av handlingsplanen ska framgå
- tidtabellen för samarbetsförhandlingarna
- förfarandet vid förhandlingarna
- användningen av arbetskraftsservice under uppsägningstiden
- arbetsgivarens planer för att stödja arbetstagarnas jobbsökning och utbildning.
Om de uppsägningar som övervägs av arbetsgivaren gäller färre än tio arbetstagare, ska arbetsgivaren när samarbetsförhandlingarna inleds föreslå handlingsprinciper som stöder arbetstagarnas sysselsättning och utbildning.