Ukrainan sota

Kynttilä Ukrainan väreissä.

Ukrainan sota aiheuttaa myös meillä Suomessa huolta ja ahdistusta. Suomen evankelis-luterilainen kirkko tarjoaa lohtua, apua ja henkistä tukea tarvitseville. Useat seurakunnat tarjoavat mahdollisuuden keskusteluun ja hiljentymiseen.

Apua tarjotaan paitsi kasvokkain kirkossa ja seurakuntatiloissa, myös anonyymisti esimerkiksi Kirkon keskusteluavussa ja Sekasin-chat-palvelussa.

Ukrainankielinen sivusto

Kirkon ukrainankieliseltä sivustolta löytyy tietoa kirkosta ukrainaksi. Sivustolla kerrotaan, mitä palveluja me kirkossa voimme tarjota Suomeen sotaa paenneille. 

Apua ja tukea Ukrainaan

Lahjoitusmahdollisuus ukrainalaisten tueksi

Parhaiten autat Ukrainan sodassa kärsiviä lähettämällä rahallista apua alueella toimivien järjestöjen kautta. Kirkon Ulkomaanapu, Suomen lähetysseura ja useat muut kirkon lähetysjärjestöt keräävät varoja ukrainalaisten auttamiseksi ja vievät apusi perille. Lahjoita

Lisäksi monet seurakunnat järjestävät maaliskuun aikana jumalanpalveluksissaan kolehdin tai kolehteja ukrainalaisten tueksi.

Toivon sanoja

Kannanottoja Ukrainan kriisiin

Arkkipiispa Tapio Luoma: Suhteiden jatkuminen edellyttää, ettei Venäjän ortodoksinen kirkko tue hyökkäystä Ukrainaan. 

Paastovetoomuksessaan 1.3.2022 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat totesivat, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Samalla he vetosivat Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se toimisi sodan lopettamiseksi ja rauhan puolesta. Arkkipiispa Tapio Luoma toisti vetoomuksen kirjeessä, jonka hän samana päivänä lähetti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille

“Kirkkomme ja Venäjän ortodoksisen kirkon välisten suhteiden ylläpitäminen edellyttää, ettei Venäjän ortodoksinen kirkko anna tukeaan Venäjän laittomalle hyökkäykselle”, arkkipiispa Luoma sanoo. “Ilman tämän ehdon täyttymistä kirkkojemme välinen yhteydenpito ei voi jatkua.” 

Arkkipiispa Luoman mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on avoin yhteistyölle kaikkien tahojen kanssa, jotka tahtovat edistää oikeudenmukaisen rauhan saamista Ukrainaan. (7.3.2022)

Takaisin sivun alkuun