Sairaaloissa

Sairaalapapit – tukenasi kriisin kohdatessa

Onko sairastuminen vienyt Sinut tai läheisesi sairaalahoitoon? Kaipaatko keskustelukumppania, ihmistä, joka kuuntelee? Terveydenhuollon parissa työskentelevät kirkon sairaalapapit tarjoavat keskustelutukea ja ovat tukena kriisitilanteissa niin potilaille, läheisille kuin terveydenhuollon ammattilaisille.  

Sairaalapapit ovat kriisityön ja henkisen ja hengellisen tuen ammattilaisia. He ovat saaneet tehtävään erityisen koulutuksen. Tavoitat sairaalapapin hoitohenkilökunnan kautta. Sairaalapappien tarjoama tuki on maksutonta ja se on tarkoitettu kaikille potilaille ja heidän läheisilleen.

Sairastuminen – oma tai läheisen – vaikuttaa koko elämään, arkeen, ihmissuhteisiin ja käsitykseen tulevaisuudesta. Sairastuminen herättää monenlaisia tunteita. Se saa miettimään elettyä elämää, omaa ja läheisten selviytymistä. Kaikista tilanteeseen liittyvistä tunteista ja ajatuksista voi keskustella sairaalapapin kanssa. Toisen ihmisen rauhallinen läsnäolo, mahdollisuus puhua ja tulla kuulluksi helpottavat. Keskustelu auttaa löytämään tilanteeseen erilaisia näkökulmia. Toisinaan sairastuminen johtaa kriisiin. Kriisi voi liittyä kehoon tai mieleen. Se voi olla henkinen ja hengellinen ja liittyä elämän tarkoituksen ja merkityksen kysymyksiin. Sairaalapapit ovat tukenasi kriisitilanteissa.

Kaikki sairaalappien kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä sairaalapapin kanssa keskustelu vaadi mitään uskonnollista vakaumusta. Sairaalapappeja työskentelee Suomessa kaiken kaikkiaan noin 120 sosiaali- ja terveydenhuollossa. 

Sairaalapapit ovat myös terveydenhuollon henkilökunnan tukena. He pitävät purkutilanteita ja hyödyntävät niissä kriisityön osaamistaan. Työnohjaajan koulutuksen saaneet sairaalapapit toimivat työnohjaajina.

Takaisin sivun alkuun