Kaikki artikkelit

16.6.2023

Svjatlana Tsihanouskaja Euroopan kirkoille: Rukoilkaa ja toimikaa konfliktien lopettamiseksi ja vapauden säilyttämiseksi

16.6.2023

Valkovenäläinen oppositiopoliitikko Svjatlana Tsihanouskaja (kuvassa keskellä) kehotti eurooppalaisia ​​kirkkoja rukoilemaan Valko-Venäjän ja Ukrainan ihmisten puolesta sekä kohottamaan äänensä “todellisen rauhan, todellisen veljeyden ja todellisen rakkauden” puolesta.

Tsihanouskaja  puhui Tallinnassa Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksessa 15.6. 2023. Hän pohti puheessaan, miten Euroopan kirkot voivat vaalia moraalia ja vapautta.

“Rukoilkaa kärsivien puolesta, rukoilkaa poliittisten vankien puolesta, rukoilkaa valkovenäläisten vapautumisen puolesta tyranniasta. Rukoilkaa ukrainalaisten vapauden ja turvallisuuden puolesta,” hän vetosi eurooppalaisten kirkkojen edustajiin.

Vaarallisia diktatuurille, tarpeellisia demokratialle

Svjatlana Tsihanouskaja on nopeasti noussut symboliksi rauhanomaiselle taistelulle demokratian puolesta ja antanut kasvot Valko-Venäjän oppositiolle. Tallinnassa hän puhui Valko-Venäjän poliittisesta tilanteesta ja sodasta Ukrainassa kuvaillen molempia tilanteita veljesten väliseksi konfliktiksi, jossa hyökkääjä vääristää veljeyden käsitettä vahvistaakseen valta-asemaansa.

“Kun imperiumit puhuvat veljeydestä, ne taipuvat usein kuristamaan pienempiä kansoja ja maita ‘veljellisissä’ halauksissaan”, hän sanoi.

“Aito tunne veljeydestä edellyttää tasa-arvoa. Todellinen veljeys ei pyri hyväksikäyttämään tai vahingoittamaan”, Tsihanouskaja jatkoi.

Hänen mukaansa kirkot ja yksittäiset kristityt voivat olla merkittävässä asemassa rauhan edistämisessä yhteiskunnassa, toivon ylläpitämisessä sortovaltaa vastaan sekä demokraattisten muutosten edistämisessä.

”Ihmiset, joiden usko opettaa heitä olemaan tappamatta, varastamatta tai valehtelematta, jotka kunnioittavat Jumalaa enemmän kuin poliittisia johtajia, ja joiden moraalinen kestävyys saa voimansa uskosta, ovat äärimmäisen vaarallisia diktatuureille ja äärimmäisen tarpeellisia demokratioille”, hän päätti.

Euroopan monet kasvot

Åbo Akademin professori Pamela Slotte (kuvassa vasemmalla) piti kommenttipuheenvuoron Tsihanouskajan vaikuttavaan puheeseen.

Slotte muistutti, että kirkot on aina kutsuttu vastaamaan aikansa haasteisiin. ”Euroopan kirkkojen tulee pysyä itsekriittisinä. Niiden on pohdittava, millaisesta Euroopasta he puhuvat ja millaista politiikkaa ne harjoittavat”, Slotte sanoi ja totesi, ettei ole olemassa vain ”yhtä” Eurooppaa.

“Riippuu siitä, keneltä kysyy, missä asemassa hän on ja minkälaisen Euroopan hän on kohdannut. Onko se Eurooppa esimerkiksi Brysselin ylimmissä kerroksissa tai onko se vaikkapa EU:n tukemissa säilöönottokeskuksissa Afrikan mantereella, joissa kyse on eurooppalaisesta rajaväkivallasta?”

“Kun ajattelemme Eurooppaa ja sen tulevaisuuden suuntia, on muistettava globaali näkökulma, ja ulottaa se myös sukupolvien ja ajan yli. On kuultava niiden ihmisten ääni, jotka on syrjäytetty Euroopan ”toisina” ja ovat kärsineet ja kärsivät eurooppalaisesta väkivallasta. Ja on kuultava myös heidän ääni, jotka ovat matkalla ’Eurooppaan’ sekä heidän, jotka ovat jo täällä.”

Svjatlana Tsihanouskajan puhe

Katso Svjatlana Tsihanouskajan ja Pamela Slotten puheenvuorot YouTUbesta

Lue myös: Euroopan kirkkojen yleiskokous käynnistyy Tallinnassa 14.6. 2023

Teksti: Anna Patronen, Kirkon viestintä

Takaisin sivun alkuun