Saarna ja Raamatun sana

Raamatun tekstejä ja saarna – Jumala puhuu meille

Raamattu ja sen päällä rukousnauha.

Mitä messun sanaosiossa tapahtuu?

  • Vanhan ja uuden testamentin lukukappaleet
  • Päivän virsi
  • Evankeliumiteksti
  • Saarna
  • Uskontunnustus

Jokaisessa messussa ja jumalanpalveluksessa luetaan Raamattua, kristittyjen pyhää kirjaa. Messussa luetaan yleensä kolme lukukappaletta, joista yksi on Vanhasta testamentista, yksi Uuden testamentin kirjeistä ja yksi evankeliumeista. Raamatun lukemista kuunnellessa on hyvä kysyä mielessään: Mitä tämä teksti puhuu minulle tänään? Tuntuuko jokin ajatus muita tärkeämmältä? Mihin tämä lukukappale kehottaa?

Päivän virsi on yhteislaulu, joka liittyy evankeliumin aiheeseen.

Saarnassa pohditaan, miten Raamatun tekstit liittyvät tämän päivän elämään. Kristityt uskovat, että Jumala puhuu Raamatun kautta myös tämän päivän asioista. Saarnaaja on ikään kuin sillanrakentaja, joka luo yhteyden lähes kaksi vuosituhatta vanhojen tekstien ja meidän elämämme välille. Saarna on useimmiten puhe, mutta se voidaan toteuttaa myös esimerkiksi keskustelun tai näytelmän keinoin. Toteutustavasta riippumatta tarkoitus on sama: herättää ajatuksia Raamatun teksteistä.

Uskontunnustus lausutaan messussa yhteen ääneen. Yleensä käytetään joko Apostolista tai Nikean tunnustusta. Yhdessä lausuttu uskontunnustus kannattelee yksilön uskoa. Se on kuin vankka kallio jalkojen alla. Toistamalla perinteiset sanat seurakunta liittyy joka viikko kristittyjen ketjuun, joka on jatkunut läpi historian.

Takaisin sivun alkuun